Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рогожинский ТТ 15.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.06.2022
Размер:
483.33 Кб
Скачать
  1. Аналіз вантажопотоку і причина його зародження:

Фосфорити є сировиною для виробництва добрив і використовуються у виробництві мила. Підвищення цін на фосфорити призвело до зниження обсягів їх морських перевезень. Частково експорт фосфоритів був витіснений експортом фосфорноі̌ кислоти, використовуваної в тих же цілях. Крім того, промисловість, що виробляє добрива, відчуває тиск з боку "зелених", що борються за обмеження застосування фосфатних добрив. Очікується, що обсяги морських перевезень фосфоритів залишаться на досягнутому в останні роки рівні в 29-30 млн. Т.

Основні видобувні країни Марокко, Туніс, США, острови Тихого океану. Найбільші імпортери фосфатів - країни Європи, Северноі̌ і Южноі̌ Америки, Японія та Австралія.

У Японії знаходяться заводи, де використовують фосфати. Там створюють добрива та мило. Тому, це цілком зрозумілий вантажопотік.

3. Морські порти, в яких перевантажують ці вантажі:

У Морокко морськими портами, які перевантажуються даний вантаж(фосфати, фосфатны руди) є такі порти як Ксабланка та Танжер. А в Японії морськими портами, які можуть представляти пункт призначення данного вантажу є Йокогама та Кобе.

4. Стисла характеристика названих портів:

Касабланка:

Порт Касабланка - найбільший порт в Марокко і четвертий за величиною у всій Африці.

Гавань порту утворена штучним способом за допомогою довгого молу Делюр. Довжина причального фронту - понад 7 кілометрів з глибинами від 7 до 15 метрів.

У порт Касабланка ввозяться такі морські вантажі, як нафта, автотранспорт, бавовна, цемент, а вивозяться різні фосфатні сполуки, марганцеві, цинкові і залізні руди, сільгосппродукція. Обсяг морських вантажоперевезень порту в сумі становить 13 мільйонів тонн.

У порт заходять судна і кораблі всіх класів. Тут функціонують крани вантажопідйомністю 10 - 150 тонн для навантаження і розвантаження вантажів. Крім того, в порту розміщені транспортери, складські приміщення, вантажні майданчики, нафтосховища, кілька елеваторів. У порту розташовані і судноремонтні підприємства, сухий док, 3-4 сліпа. У майстернях якісно виконують ремонт крейсерів, судів і кораблів.

Глубина акватории

Канал:

31 - 35 feet 9.4 - 10 meters

Грузовой причал:

21 - 25 feet 6.4 - 7.6 meters

Средний уровень прилива:

2 feet

Якорная стоянка:

76 feet - OVER 23.2m - OVER

Нефтеналивной причал:

31 - 35 feet 9.4 - 10 meters

Танжер:

Танжер - великий порт Марокко в південно-західній частині Гібралтарської протоки, в танжерським бухті. Складається з великого зовнішнього рейду і невеликий внутрішній гавані. Зовнішній рейд розташований з південного боку Головного молу і має глибину до 14 м. Внутрішня гавань утворена Головним і Південним молами. Довжина Головного молу 1400 м, Південного молу - 540 м. Ширина входу між молами 450 м. Основні причальні споруди порту Танжер обладнані у внутрішньої стінки Південного молу. Довжина причального фронту 3,2 км з глибинами до 9 м.

Йокогама:

Йокогама - найбільший портове японське місто. Воно розташовується в 30 км від Токіо. Його омиває Токійська затока. Разом з Токіо Йокогама утворює найбільшу агломерацію країни. Мегаполіс придбав важливе економічне значення вже в 19 столітті, коли стала розвиватися торгівля шовком з іншими країнами. У другій половині 20 століття його док був перебудований і значно розширено. Зараз територія акваторії Йокогами становить понад 100 кв км. Гавань має 166 причалів. Основна спеціалізація - вантажні і пасажирські перевезення. Довжина причального фронту - 40 км з глибинами до 17 метрів. Через Йокогаму проходить п'ята частина вантажообігу Японії. Сумарний оборот становить 130 млн тонн. Головна частка експорту належить продукції машинобудування, металовиробам, автомобілів, хімречовини. Імпортуються такі товари:

  • нафтопродукти;

  • цемент;

  • бавовна;

  • морепродукти;

  • зернові;

  • фосфати.

Глубина акватории

Канал:

36 - 40 feet 11 - 12.2 meters

Грузовой причал:

26 - 30 feet 7.1 - 9.1 meters

Средний уровень прилива:

1 foot

Якорная стоянка:

36 - 40 feet 11 - 12.2 meters

Нефтеналивной причал:

31 - 35 feet 9.4 - 10 meters

Кобе:

Кобе - місто на острові Хонсю, адміністративний центр префектури Хиого. Це один з найголовніших морських портів країни. Він розташовується на північному березі затоки Осака Внутрішнього Японського моря. З 8 століття Кобе був центром міжнародної торгівлі. Вантажообіг складає 150 млн тонн. Це третя частина зовнішньоторговельного обороту держави. Промисловість міста представлена ​​металургійної, машинобудівної, військової, хімічної галузями. Ця гавань була добре відома в Європі, так як раніше була єдиною, яка приймала іноземні судна. Решта були закриті для іноземців. Порт швидко розростався, набуваючи ключове значення. У роки Першої та Другої світових воєн Кобе був військово-морською базою. Після бомбардувань 1945 року він був майже зруйнований. Його заново відбудували і розширили. У 1966 році почалися роботи по створенню насипного острова, що призначався для додаткових причалів та інших споруд. За рахунок цього порт став значно більше, у нього з'явилося безліч новий причалів. Щороку Кобе приймає 11 000 іноземних судів, 83 000 місцевих. Одночасно він здатний обслуговувати 250 судів великий тоннажності. Кобе спеціалізується на відвантаження товарів на експорт, пасажирських перевезеннях. Круїзний термінал вважається другим портом Осаки, тому в маршрутних картах вказується як Kobe (Osaka). Є 2 круїзних причалу. Naka Pier в центрі міста - для люксових компаній. Решта приймає Kobe Port Terminal.

Глубина акватории

Канал:

36 - 40 feet 11 - 12.2 meters

Грузовой причал:

21 - 25 feet 6.4 - 7.6 meters

Средний уровень прилива:

3 feet

Якорная стоянка:

36 - 40 feet 11 - 12.2 meters

Нефтеналивной причал:

31 - 35 feet 9.4 - 10 meters