Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кп.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
94.22 Кб
Скачать
  1. Опис природного режиму і транспортно-економічної характеристики порту/стивідорної компанії

Морський порт Миколаїв розташований біля лівого берега закруту річки Південний Буг, в 35 км вгору за течією від місця впадання річки в Дніпровський лиман. Порт з'єднаний з морем Бузько-Дніпровським лиманським каналом (БДЛК), проходить по Дніпро-Бузькому лиману і річці Південний Буг. Він починається біля острова Березань і тягнеться на 44 милі до порту Миколаїв.

Канал складається з 13 колін, 6 з них проходять по Дніпровському лиману, решта по річці Південний Буг. Ширина каналу 100 м, глибина - 11,2 м, прохідна осадка - 10,3 м.

Навігація в порту триває цілий рік. Вода в лимані прісна. У холодний період року (з листопада по квітень) переважають N, NE, W, NW вітри. З квітня по жовтень - NE, S, SЕ вітри. Середньомісячна швидкість вітру - 3-6 м/с. Вітри з швидкістю 15 м/с і більше переважають у холодний період року.

У теплий період напрям вітру характеризується добовим ходом, тобто добре вираженою бризової циркуляцією вітру вдень південних і вночі північних напрямків. З жовтня по березень спостерігається найбільша кількість туманних днів у році - від 4 до 12 на місяць.

Видимість на підхідному каналі та в акваторії порту - 5-10 миль і більше. Акваторія порту від вітрів не захищена, тому малим суднам сховатися в ній не можна. При виникненні S, SW і SЕ вітрів капітани таких суден повинні вживати заходів обережності.

Акваторія порту Миколаїв є гарною якірної стоянкою для суден великого тоннажу.

У період льодової кампанії здійснюється льодова проводка буксирами порту.

Порт оснащений всіма видами зв'язку.

Площа акваторії порту - 1579 га.

Має 23 державних причали загальною довжиною 4823 м. Довжина залізничного полотна - 27 км.

У порту обробляються наступні вантажі:

  • Металопродукція

  • Штучні в упаковці

  • Вугілля

  • Руди різні

  • Чавун

  • Зернові

  • Нафтоналивні

  • Масло рослинне

  • Продукція глибокої заморозки

  1. Транспортна характеристика вантажу

Рулонна сталь — сталевий прокат, що випускається у вигляді рулонів. Ширина прокату становить 400—2000 мм, товщина — 0,4-10 мм, довжина — близько 1 км. Вага рулонів — від 12 до 25 т. Рулонна сталь використовується у багатьох галузях промисловості. Перед використанням для виробництва сталевої продукції рулонна сталь розрізається на пласкі заготовки потрібної довжини. Використовується у автомобілебудуванні, будівній галузі, суднобудуванні, приладобудуванні, машинобудуванні.

Рулонна сталь виготовляється на безперервних лініях згідно з ГОСТ 14918-80 або ГОСТ Р 52246-2004. Ширина рулону буває 1000мм, 1250мм та 1500мм. Ширина рулону 1250мм є найбільш ходовою і продається на ринку металопрокату. Маса сталевих рулонів незалежно від їхнього виду становить від 4 тонн до 9 тонн, але середня їхня маса, як правило, 5-7 тонн. Внутрішній діаметр сталевого рулону середньої маси 5-7 тонн становить близько 600мм, а зовнішній діаметр сталевого рулону становить близько 1000-1200мм. Вся рулонна сталь поставляється із заводською пасивацією (пасивація – процес промаслювання сталі для захисту від корозії).

УПО - м3 / т.

Питомий навантажувальний об’єм:

Uпит = 0,3621 м3

У більшості портів рулони вантажать на судно в горизонтальному положенні, однак в окремих портах може застосовуватися спосіб навантаження, при якому рулони укладають на торці.

Так як рулони сталі, укладені горизонтально, легко схильний до кочення, то на судні їх розміщують повними рядами від борту до борту, укладаючи один або два рулони в «замок», що надає ряду стійкість при бортовій качці.

Перед укладанням рулонів на палубу трюму укладають дошки, товщиною від 20 мм до 50 мм. Дошки служать зниження тертя між рулонами і палубою, також вони служать більш рівномірного розподілу навантаження на палубу трюму. Крім того, у разі потрапляння незначної кількості води до трюму, вона не торкатиметься рулонів, особливо небезпечна для рулонів морська вода. У деяких випадках замість дощок можуть застосовувати листи фанери.

У більшості випадків дошки також ставлять між крайніми рулонами і бортом судна, що також знижує тертя, сприяє більш рівномірному розподілу навантаження на борту і набір під ними і зменшує ймовірність контакту рулонів з вологими бортами.