Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кп.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
94.22 Кб
Скачать
  1. Аналіз технології перевантажувального процесу

Рулони масою до 2,5 т включно смугової сталі та сталевої стрічки товщиною до 6 мм включно та шириною до 700 мм включно розміщують по ширині платформи поздовжніми рядами в наступному порядку. Рулони із зовнішнім діаметром від 600 до 650 мм включно розміщують у чотири ряди, діаметром понад 650 до 900 мм включно - у три ряди (рисунок 1), діаметром понад 900 до 1300 мм включно - у два ряди. Ряди рулонів розміщують симетрично щодо поздовжньої площини симетрії платформи.

Рисунок 1. 1 – стійка; 2 -упорний брусок; 3 – поздовжня підкладка; 4 – ув'язування рядів рулонів; 5 – ув'язування рулонів, покладених плашмя.

У кожному ряду рулони розміщують похило або вертикально, а у торцевих бортів платформи розміщують горизонтально на дві поздовжні підкладки 3 перетином не менше 100х100 мм і довжиною, що дорівнює довжині платформи. Підкладки розташовують одну від іншої на відстані, що дорівнює половині діаметра встановлюваного на них рулону. Підкладку закріплюють 17 цвяхами завдовжки щонайменше 150 мм. Підкладки можуть бути складеними по довжині з декількох частин, що укладаються встик. Кожну складову частину підкладки незалежно від її довжини закріплюють не менш як двома цвяхами.

На поздовжні підкладки впритул до обох торцевих бортів платформи укладають по одному завзятому бруску 2 перетином 50х150 мм і довжиною не менше 2000 мм, що прикріплюється до кожної підкладки 3 двома цвяхами довжиною не менше 125 мм.

Обидва поздовжні ряди рулонів, похило або вертикально розміщених, а також покладених у торцевого борту платформи горизонтально, скріплюють ув'язками 4 і 5 з дроту діаметром 6 мм у дві нитки, при цьому дріт пропускають через отвори рулонів. Якщо між напіврядами похило розміщених рулонів посередині платформи залишається зазор, то на кожну поздовжню підкладку укладають уздовж платформи розпірні бруски перетином не менше 75х100 мм і довжиною, що дорівнює величині зазору. Кожен розпірний брусок закріплюють до підлоги платформи трьома цвяхами завдовжки щонайменше 125 мм. У всі стійки скоби встановлюють короткі стійки 1.

Рулони масою до 2 т включно розміщують у напіввагонах на чотирьох підкладках 1 перетином не менше 50х100 мм двома поздовжніми рядами симетрично щодо його поздовжньої та поперечної площин симетрії у два яруси. У середині напіввагону розміщують один рулон (Рисунок 2). Підкладки можуть бути суцільними по всій довжині піввагону або складовими при цьому стик повинен бути на поперечних балках напіввагону. Відстань між підкладками має бути не менше 700 мм, а від підкладки до бічної стіни та хребтової балки напіввагону – не більше 400 мм.

Рисунок 2. 1 – підкладка; 2 – торцевий щит.

Зазори між рулонами вздовж та поперек вагона не повинні перевищувати 30 мм. Торцеві двері огороджують щитами 2. Люкові закидки напіввагонів ув'язують відповідно до 1.5 цієї глави.

Рулони діаметром до 1400 мм включно і масою від 3,5 до 4,5 т включно розміщують у напіввагоні вертикально на підкладках 2 перетином не менше 50х100 мм в один ярус за висотою, в два-три ряди по ширині симетрично щодо поздовжньої та поперечної площин симетрії напіввагону (рисунок 3). За наявності між двома групами рулонів вільного простору, посередині піввагону на підкладки розміщують розпірні бруски 1. Кожен розпірний брусок 1 закріплюють до підкладок 2 не менше ніж вісьмома цвяхами довжиною 150 мм. Торцеві двері огороджують щитами 3.

Рисунок 3. 1 – розпірний брусок; 2 – підкладка; 3 – торцевий щит. Люкові закидки напіввагонів ув'язують відповідно до 1.5 цієї глави.

Рулони діаметром до 1400 мм включно, масою від 9,0 до 11,0 т включно розміщують довжиною піввагона трьома групами, розташованими в торцевих і середній частинах кузова (рисунок 130). При перевезенні рулонів у напіввагонах з розвантажувальними люками між поперечними балками розміщують вирівнюючі підкладки 1 перетином 50х150 мм довжиною, що дорівнює ширині кузова, що спираються на гофри люків, хребтову балку та косинці нижньої обв'язки. Вирівнюючі підкладки 1 розміщують симетрично щодо площини симетрії рулону на відстані між поздовжніми осями, що дорівнює половині зовнішнього діаметра рулону. На вирівнюючі підкладки 1 паралельно один одному уздовж напіввагону розміщують п'ять підкладок 2 перетином 50х150 мм. При цьому середню підкладку розміщують над хребтовою балкою напіввагону. Три середні підкладки розміщують по всій довжині кузова напіввагона, а крайні - на довжині, що перевищує довжину груп рулонів на величину, необхідну для встановлення завзятих (бруду). Середні підкладки повинні бути складовими по довжині двох частин. Відстань між поздовжніми осями підкладок від 450 до 500 мм включно. Підкладки 2 закріплюють до підкладок, що вирівнюють, 1 цвяхами довжиною 100 мм по два цвяхи на кожне з'єднання. Впритул до торцевих порожків напіввагону на підкладки 2 розміщують завзяті бруски 4 перетином не менше 90х90 мм і довжиною, що дорівнює ширині кузова напіввагона, які закріплюють до підкладок цвяхами довжиною 150 мм по два цвяхи на кожну підкладку. Рулони розміщують, по можливості, впритул до торцевого упорного бруска 4 і один до одного, при цьому біля торцевого порожка напіввагона розміщують один рулон. Зазори між сусідніми рулонами, а також між рулоном і упорним торцевим бруском повинні бути не більше 30 мм. Від поздовжніх переміщень групи рулонів закріплюють упорними брусками 4, аналогічними торцевим за розмірами та кріплення. Упорные бруски подкрепляются продольными брусками 3 сечением не менее 50х150 мм, устанавливаемыми враспор между упорными брусками и прибиваемыми к каждой продольной подкладке гвоздями длиной 120 мм по шесть на каждый брусок. Центральный рулон закрепляется упорными брусками 4 сечением не менее 90х90 мм длиной не менее общей ширины расположения центральных подкладок.

Рисунок 4. 1 - підкладка, що вирівнює; 2 – підкладка; 3 – поздовжній брусок; 4 – завзятий брусок.

Рулони розміщують по можливості впритул до торцевого завзятого бруска 4, бортів піввагона і один до одного. Середню підкладку 2 розміщують над хребтовою балкою напіввагону, а решта - паралельно середньої на відстані від 300 до 350 мм включно і від 650 до 700 мм включно один від одного. Підкладки 2 можуть бути складовими по довжині (при стикуванні їх на поперечних балках). Додатково упорні бруски центрального рулону 4 також підкріплюються поздовжніми брусками 3 , як і упорні бруски рулонів групи.

Люковые закидки полувагонов увязывают в соответствии с 1.5 настоящей главы.

Розміщення та кріплення у напіввагонах рулонів листової сталі масою від 3,0 до 10,0 т включно, шириною смуги від 1000 до 1600 мм включно, зовнішнім діаметром від 860 до 1350 мм включно може виконуватися з використанням комплекту з двох металевих рам чорт. 005Д-1В АТ "Сєвєрсталь" (рисунок 5).

Рисунок 5.

Металеві рами є багатооборотною поворотною тарою. Зазначені рами виготовляються із зварних балок коробчатого перерізу. На верхні площини поздовжніх балок по довжині 4200 мм приварені косинці 70х70х5 мм, які утворюють три ложементи (секції) для укладання рулонів на твірну. Маса рами: 1100 кг. Для навантаження рулонів рами розміщують у напіввагоні впритул до торцевих порожок симетрично щодо поздовжньої площини симетрії напіввагону. Зазори понад 50 мм між торцями поперечних балок рами та бортами піввагону повинні бути заповнені брусками перетином не менше 50х50 мм завдовжки не менше 500 мм, що прикріплюються до рами. У вільний простір між рамами розміщують три поздовжніх розпірних бруска перетином не менше 90х90 мм, які фіксуються двома поперечними дошками, що скріплюють, перетином 25х100 мм довжиною, що дорівнює ширині піввагона. Дошки, що скріплюють, закріплюють до розпірних брусків цвяхами завдовжки 120 мм, по два цвяхи в кожне з'єднання.

Рулони розміщують поздовжніми рядами в ложементи рам симетрично щодо поздовжньої площини симетрії напіввагону. Розміщення рулонів на рамах повинно проводитись відповідно до вимог до розташування загального центру ваги вантажу у напіввагоні. Розміщення рулонів повинно проводитися, починаючи від торцевих дверей напіввагону. У крайні секції шириною 800 мм допускається розміщувати рулони діаметром щонайменше 960 мм. Рулони в крайніх осередках центральної секції розміщують впритул до кінцевих поперечних балок. Крайні рулони рядів, а також усієї групи на рамі повинні бути розміщені впритул до кінцевих поперечних балок відповідної секції. Простір величиною 50 мм і більше між торцями рулонів має бути заповнений брусками перетином (50-100)х100 мм завдовжки не менше 900 мм, які укладаються на косинці ложементів.