Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
портовые сборы и платы_полностью.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
467.97 Кб
Скачать

I. Загальні положення

1.1. Тарифи на послуги із забезпечення лоцманського проведення суден (далі - лоцманський збір) справляються у морських портах / морських терміналах із суден, групи яких зазначені у додатку 1 до цих Тарифів.

1.2. Лоцманський збір справляється з усіх суден, що заходять у морські порти / морські термінали або прямують транзитом судноплавними водними шляхами.

Лоцманський збір не справляється у випадках, якщо відповідно до законодавства лоцманське проведення в даному районі не є обов'язковим або судно віднесено до категорії суден, що звільняються від обов'язкового лоцманського проведення, та послуги із забезпечення лоцманського проведення не замовлялися і не надавалися.

1.3. Нарахування лоцманського збору здійснюється з умовного об'єму судна, який обчислюється в кубічних метрах і дорівнює добутку трьох величин (довжина судна, ширина судна і висота борту судна), зазначених в обмірному свідоцтві (головні розмірення) або документі, що його замінює.

Умовний об’єм судна підлягає округленню у такому порядку: до 0,50 кубічного метра відкидається, а 0,50 кубічного метра і більше округлюється до 1 кубічного метра.

Лоцманський збір нараховується на об’єм судна не менше ніж 5000 кубічних метрів. Об’єм судна менше 5000 кубічних метрів вважається за 5000 кубічних метрів.

Для морських суден, що перевозять вантажі на верхній палубі чи мають дві або більше палуб, крім твіндечних суден, висота борту, яка використовується для обчислення об'єму судна, повинна становити не менше половини ширини судна.

Для суден групи Б, що мають дві або більше палуб, висота борту, яка використовується для обчислення об'єму судна, повинна становити половину ширини судна.

Умовний об'єм баржо-буксирних складів, караванів та інших складених плавучих споруд для нарахування лоцманського збору дорівнює сумі об'ємів окремих елементів.

Для розрахунку лоцманського збору умовний об’єм суден РО-РО, РО-ФЛОУ, ОБО, ЛО-РО, контейнеровозів, худобовозів, ліхтеровозів, автомобілевозів застосовується з коефіцієнтом 0,7 за умови використання зазначених суден відповідно до їх спеціалізації. Тип судна та його спеціалізація визначаються за судновими документами.

1.4. Лоцманський збір включає в себе витрати на плавучі засоби, які використовуються для доставки лоцмана на судно або зняття лоцмана із судна.

За доставку/зняття лоцмана на/з судно(а) у період льодової кампанії, яка оголошується відповідно до чинного законодавства, до лоцманського збору застосовується надбавка у розмірі 10 відсотків (без урахування знижок та/або надбавок).

1.5. Основними ознаками лінії закордонного плавання є:

установлення обов'язкових і факультативних іноземних (для ліній закордонного плавання) та українських портів заходження;

закріплення для роботи на лінії типів суден;

установлення періодичності заходження закріплених суден в українські порти;

реєстрація лінії Укрморрічінспекцією за поданням Адміністрації морських портів України.

1.6. Лоцманський збір підвищується в надурочний час:

у робочі дні з 22:00 до 6:00 (нічний час) - на 25 відсотків;

в суботи, неділі й святкові дні за календарем:

з 6:00 до 22:00 - на 50 відсотків;

з 22:00 до 6:00 - на 100 відсотків.

Розрахунок суми надбавки здійснюється за такою формулою:

Вн

Т1

Н

=

З

х

--------

х

---------,

100 %

Т2

де: Н - сума надбавки;

З - сума лоцманського збору із судна;

Вн - відсоток надбавки;

Т1 - фактична тривалість лоцманського проведення в суботи, неділі, святкові дні та нічний час;

Т2 - загальна тривалість лоцманського проведення.

Ці надбавки застосовуються тільки в тій частині вартості послуги, яка відповідає фактичній тривалості послуги в надурочний час.

На круїзні пасажирські судна, які заходять у морський порт Ялта, надбавки, визначені цим пунктом, не поширюються.

Лоцманський збір не підвищується, якщо судно стоїть вимушено, що пов'язано з одержанням дозволу на прохід судна каналом.

У дисбурсментських рахунках, що виставляються судновласникам, здійснюється обов'язковий детальний розрахунок вартості наданих послуг з визначенням ставок лоцманського збору, які застосовуються для розрахунку (без урахування знижок та/або надбавок), тривалості послуги (загальної, у тому числі в суботи, неділі, святкові дні та нічний час), а також відсотків та сум знижок та/або надбавок.

1.7. Для суден закордонного плавання групи А, що заходять у морський порт Южний для виконання операцій:

з навантаження-розвантаження генеральних та навалювальних вантажів, надається знижка з лоцманського збору у розмірі 50 відсотків (без урахування знижок та/або надбавок);

з навантаження рідкими хімічними вантажами (аміак, метанол, карбамідо-аміачна суміш), надається знижка з лоцманського збору у розмірі 30 відсотків (без урахування знижок та/або надбавок).

1.8. Для круїзних пасажирських суден закордонного плавання групи Б (за винятком тих, що виконують вантажопасажирські рейси) при заходженні до будь-якого морського порту / морського термінала надається знижка з лоцманського збору у розмірі 20 відсотків (без урахування знижок та/або надбавок).

У період з 15 листопада по 15 березня для круїзних пасажирських суден у закордонному плаванні групи Б (за винятком тих, що виконують вантажопасажирські рейси), що виконують рейси до будь-якого морського порту / морського термінала, надається знижка з лоцманського збору у розмірі 50 відсотків (без урахування знижок та/або надбавок).

1.9. Якщо на судно поширюється застосування кількох надбавок, то застосовується кожна з них щодо базової ставки лоцманського збору (без урахування знижок та/або надбавок).

Якщо на судно поширюється застосування кількох знижок, то застосовується тільки найбільша знижка щодо базової ставки лоцманського збору (без урахування знижок та/або надбавок).

Якщо на судно одночасно поширюється застосування будь-яких надбавок та знижок, то застосовується кожна з надбавок та тільки найбільша знижка. При цьому обчислення надбавок та знижки здійснюється до базової ставки лоцманського збору (без урахування знижок та/або надбавок).

1.10. Державна належність судна і відповідно наданий йому статус під час справляння лоцманського збору визначаються за прапором, під яким це судно плаває, незалежно від того, хто є його власником і хто його використовує.

1.11. Сплата лоцманського збору здійснюється відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року № 15 “Про систему валютного регулювання і валютного контролю”.

1.12. Податок на додану вартість нараховується та сплачується відповідно до вимог Податкового кодексу України.