Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фрахт

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
2 Mб
Скачать

За наявності на ринку вільного тоннажа, котирування вантажу зазвичай викликає декілька пропозицій щодо суден. Саме тому фрахтувальники ніколи не котують увесь свій вантаж задля того, щоб уникнути появи ажіотажних ситуацій на ринку, зокрема – росту фрахтових ставок. Так само, до речі і судновласники не котують увесь свій вільний тоннаж, щоб запобігти падінню ставок на послуги морських суден, що стане однозначним наслідком наявності значного вільного тоннажу. Отримавши варіанти суден, які можуть бути відфрахтовані під заявлений вантаж, власне і починається чи не основна частина брокерської роботи – проведення перемовин щодо торгування умов договору фрахтування та сприяння їх формулювань у найвигіднішому для свого принципала варіанті. Безпосередня фрахтова робота здійснюється обміном оферт, і метою цієї роботи власне і є зближення позицій судновласника і фрахтувальника по окремих умовах угоди і пошук компромісу.

За формою оферти судновласника і фрахтувальника можуть бути твердими та умовними. Тверда оферта відрізняється від умовної тим, що пов'язує контрагента терміном із відповіддю щодо згоди чи відмови укладання договору на запропонованих у такій оферті умовах. У свою чергу умовні оферти не пов'язані із терміном відповіді та можуть використовуватися як спосіб проведення перемовин із декількома контрагентами одночасно. Зрозуміло, що тверда оферта є доволі серйозним передпосиланням на укладання угоди, та сторона, що її прийняла (акцептовала) не може продовжувати торгування щодо вказаних у такій оферті умов. Фактично це означає перехід до стадії оформлення договору фрахтування, оскільки акцепт твердої оферти передбачає згоду укласти угоду.

Наразі у практичній діяльності вкрай рідко коли сторони погоджуються на умови твердої оферти. Частіш за все вони надають перевагу торгуванню окремих умов та формулювань – зазвичай сторона, яка отримала оферту, виставляє у відповідь свої умови. І це є цілком логічним – адже у перших офертах сторони намагаються подати якомога вигідні для себе умови. Якщо запропоновані умови принципово відрізняються від тих, що є цікавими для іншої сторони, таку оферту відхиляють та пропонують свій варіант умов як основу для подальшої роботи. Якщо ж запропоновані умови принципово прийнятні, а невдоволення викликають лише окремі позиції, запропонована оферта редагується та повертається як варіант, який можна покласти у основи подальшого торгування. Такі поточнені умови викладаються письмо та надсилаються у вигляді контроферти. Обмін офертами триває доки сторони не дійдуть згоди та не укладуть угоду або не відмовляться від неї оскільки порозуміння не буде знайдено. Після акцепту оферти переходять до документального оформлення фрахтової угоди - складанню чартер-партії. До обсягу обов'язків брокера входить і технічне заповнення проформи, після чого він має надіслати її сторонами для підпису.

Соседние файлы в предмете Фрахтування