Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3metoduchku.doc
Скачиваний:
245
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
905.22 Кб
Скачать

Тема 33: пре- та перинатальна патологія.

ВСТУП. Знання з ембріології необхідні для засвоєння основних видів акушерської та педіатричної патології, а також для клініко-анатомічного аналізу природжених вад при розтині померлого. Вивчення патології неонатального періоду необхідно для розуміння етіопатогенезу, клініки та танатогенезу у випадках загибелі новонароджених. При вивченні матеріалу з цієї теми необхідно враховувати вплив навколишнього середовища, тобто екологічні обставини.

МЕТА: ознайомитись та вивчити періодизацію і закономірності прогенезу і кіматогенезу, а також гаметопатії і фетопатії; вивчити перинатальну патологію.

Основнi питання теми

1.Етіологія, патогенез, морфологія, ускладнення хвороб вагітності.

  1. Гістогенез, морфологія, ускладнення пухлинних захворювань жіночих статевих органів.

  2. Найважливіші вади новонароджених.

  3. Види пологової травми.

  4. Причини внутрішньочеревної асфіксії плоду, її морфологія.

  5. Геморагічна і гемолітична хвороби новонароджених.

  6. інфекційні хвороби новонароджених: цитомегалія, токсоплазмоз.

Навчальна карта заняття

Демонстрація мікропрепаратів:

Препарат 46 - Трубна вагітність. Звернути увагу на наяв­ність децидуальної реакції в слизовій оболонці труби,, наявність в трубі ворсин хоріона, згортків крові та тканин плода.

Препарат 93 - Пухирчастий занос. Звернути увагу на збільшені та набряклі ворсинки хоріона, розмноження клітин покривного епітелію, набряк і набухання сполучної тканини, строми ворсин, відсутність в ній кровоносних судин.

Препарат 160 - Хоріонепітеліома матки. Пухлина побудована із світлих лангхансових клітин (цитотрофобласт) і великих синцитіальних клітин з гіперхромними ядрами (синцитіотрофобласт). Строма пухлини не розвинута і представлена судинними порожнинами, в яких роль ендотелію виконують пухлинні клітини. В пухлині багато крововиливів.

Препарат 183 - Нирка при цитомегалії. Звернути увагу на великі клітини-цитомегали в звивистих канальцях, а також продук­тивне запалення в проміжній сполучній тканині біля цитомегалів.

Демонстрація макропрепаратів: Трубна вагітність. Післяпологовий гнильний ендометрит. Пухирчастий занос. Фіброміома матки. Саркома матки. Рак шийки матки. Рак тіла матки. Хоріонепітеліома матки.

Макропрепарат: Торакопагуси, краніоторакопагуси - різновиди бластопатій, що виникають під впливом тератогенних факторів у період до 15 дня вагітності: близнюкові патології.

Питання для самоконтролю

  1. Недоношеність і переношеність. Затримка внутрішньоутробного розвитку плода (ЗВУР). Клініко-морфологічна характеристика, прогноз.

  2. Пологова травма: класифікація, морфологічна характеристика.

  3. Гемолітична та геморагічна хвороби немовлят: морфологічна характеристика.

  4. Хвороби легень перинатального періоду (пневмопатії): морфологічні прояви.

  5. Асфіксія (пре- та інтранатальна): морфологічна характеристика. Наслідки.

  6. Внутрішньоутробні інфекції: морфологічні прояви.

  7. Морфологія неінфекційних фетопатій.

  8. Уроджені вади розвитку: морфологічна характеристика.