Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 7. Фізіологія сенсорних систем.pptx
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.09.2023
Размер:
7.37 Mб
Скачать

По́ле з о́ру — це широта спостережуваного світу, яка спостерігається в будь-який момент.

Рефракція – переломлення світла в оптичній системі ока, виражена в діоптріях

фізична

клінічна

статична динамічна

Види клінічної рефракції ока

Еметропія – пропорційний (38-39%): фокус на сітчатці

Аметропія – непропорційний

Міопія – близькозорість (25-27%): фокус перед сітківкою

Гіперметропія – далекозорість: фокус позаду сітківки (в негативному просторі за оком)

Провідниковий і кірковий відділи зорової Специфічний шлях сенсорної системи

Аксони гангліозних клітин утворюють зоровий нерв. Зоровий нерв у ділянці турецького сідла робить перехрест медіальних ділянок і утворює зоровий тракт, 2/3 волокон якого надходять до наступного нейрона, який знаходиться в латеральних колінчастих тілах таламуса. Від латеральних колінчастих тіл шлях прямує до проекційної ділянки кори, яка розташована на медіальній поверхні півкуль у потиличній ділянці по краях борозни пташиної шпори (ділянка 17 за Бродманом) – стріарна кора

Асоціативний шлях

Частина волокон зорового шляху на рівні таламуса переключається від латеральних колінчастих тіл до подушки – асоціативного ядра таламуса. Від нього імпульси йдуть в асоціативні ділянки кори півкуль (18 і 19 ділянки за Бродманом), які розташовані навколо проекційної ділянки.

Крім того, до асоціативних ділянок зорової кори надходить інформація від проекційної ділянки. Частина волокон йде до претектальної ділянки, покрівлі середнього мозку, до верхніх горбиків чотиригорбикової пластинки й у рухову ділянку кори (ділянка 8 за Бродманом).

Перевернуте

зображення

світло

Відтворення Передача по у мозку

зоровому нерву

Зорове сприйняття – це багаторівневий процес, що складається з трьох основних етапів, які здійснюються різними органами:

Послідовне перетворення світла за допомогою оптичних структур ока в проектовану на сітківці картинку, і далі в електричні сигнали, цей етап здійснюється оком.

Передача електричного сигналу по провідних шляхах нервової системи в різні відділи мозку, асоційовані із зоровим сприйняттям.

На третьому етапі здійснюється аналіз електричного сигналу головним мозком з формування зорового відчуття, усвідомленням наявності в полі зору того чи іншого зорового образу.

Формування зорового образу.

Коли промені світла від предмета потрапляють на око, зображення об’єкта фокусується на сітківці за допомогою таких трьох механізмів:

1.Заломлення світлових променів рогівкою та кришталиком

2.Процеси в м’язах циліарного тіла, що викликають акомодацію кришталика

3.Зміна розміру зіниці за рахунок м’язів райдужки.