Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОВС, питання.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.01.2024
Размер:
874.58 Кб
Скачать

42. Яким чином у Німеччині відбувається організація офіційного/відомчого контролю?

У Німеччині організація офіційного/відомчого контролю відбувається відповідно до положень Національних загальних адміністративних приписів щодо рамкового нагляду (AVV Rüb). Для визначення частоти проведення контролю відповідних підприємств, що підлягають інспекції, їх класифікують за категоріями схильності до ризиків, залежно від:

  • виду продукції, що на них виробляється (напої, м’ясний фарш тощо);

  • минулої історії поведінки оператора харчової галузі;

  • надійності власного контролю та менеджменту гігієни

У рамках офіційного/відомчого контролю можуть бути відібрані зразки та надіслані для проведення офіційного/відомчого дослідження. За результати контрольної діяльності та проведених досліджень запроваджуються відомствами відповідні заходи.

Представники компетентних органів/відповідних відомств мають право протягом робочого дня входити до приміщень підприємства, а також в будь-який інший час, якщо існує підозра порушення відповідних правових норм харчового законодавства (Постанова ЄС №882/2004, стаття 8, 10).

У Німеччині представники офіційних відомств не можуть отримати доступ на підприємства за допомогою фізичної сили. Це дозволено лише поліцейським органам, які, у свою чергу, зобов'язані допомагати відповідним відомствам, якщо власник підприємства відмовляється надати їм доступ до об'єкту контролю. Так звані «відмови доступу для перевірки» можуть каратися законом з відчутними штрафами

43. Що таке система швидкого оповіщення єс для харчових продуктів та кормів (rasff)?

Європейська система швидкого оповіщення, RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), забезпечує швидку передачу інформації про продукти харчування та корми, які можуть становити ризики для споживачів. Федеральне відомство з питань захисту прав споживачів та безпечності продовольчих продуктів (BVL) виконує функцію національного контактного пункту для системи швидкого оповіщення RASFF у Німеччині. Відповідні контактні пункти існують і в інших державах-членах ЄС. Система допомагає запобігти потраплянню в обіг потенційно шкідливих для здоров’я продуктів або уможливлює їхнє цілеспрямоване вилучення з ринку.

44. Завдання національних референтних лабораторій(nrl)?

Щоб забезпечити безпечність продовольчих продуктів та кормів на території всього Європейського Союзу, в кожній країні-члені ЄС функціонує декілька національних референтних лабораторій. Вони розробляють аналітичні стандарти для нагляду за продовольчими продуктами і кормами в ЄС та виступають комунікаційним центром між референтними лабораторіями ЄС та офіційними дослідницькими лабораторіями в державах-членах. Завдання національних референтних лабораторій визначено в Постанові (ЄС) № 882/2004.

45. Основні завдання Європейської Комісії dg Sante (раніше - Служби з питань продовольства та ветеринарії (fvo)?

Європейська Комісія (Європейська Комісія) має генеральну дирекцію (DG) Sante (раніше відому як DG SANCO), яка відповідає за забезпечення безпеки та якості харчових продуктів, а також за охорону здоров'я та прав споживачів в Європейському Союзі (ЄС). Основні завдання DG Sante включають:

  • Нагляд за безпекою харчових продуктів: DG Sante відповідає за створення та виконання стандартів безпеки та якості харчових продуктів в ЄС. Вони координують моніторинг та оцінку ризиків, пов’язаних з харчовими продуктами, та проводять заходи їх безпеки.

  • Регулювання ветеринарної медицини та безпеки продуктів тваринного походження: DG Sante відповідає за ветеринарний контроль, вакцинацію та ідентифікацію тварин, а також за контроль якості та безпеки продуктів тваринного походження, таких як м'ясо, молоко та риба.

  • Захист прав споживачів: DG Sante сприяння розробці та впровадженню політики, спрямованої на захист прав споживачів в ЄС. Це включає інформаційну інформацію про маркування продуктів із зазначенням інгредієнтів та джерел їх походження, а також відстоювання прав споживачів у використанні.

  • Забезпечення впровадження та дотримання законодавства ЄС: DG Sante надає підтримку та контролює дотримання законодавства ЄС у сфері харчової промисловості, ветеринарії та здоров'я споживачів. Вони можуть проводити інспекцію та аудит для перевірки виконання стандартів та правил.

Співпраця з іншими міжнародними організаціями: DG Sante співпрацює з іншими міжнародними організаціями та країнами з обміну інформацією, досвідом і кращими практиками у сфері безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини.

DG Sante грає важливу роль у забезпеченні безпеки та якості продуктів, що споживаються в ЄС, та у захисті прав споживачів.

Соседние файлы в предмете Организация и экономика ветеринарного дела