Добавил:
kiopkiopkiop18@yandex.ru Вовсе не секретарь, но почту проверяю Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс / Пульмонология и фтизиатрия / Захворювання_органів_дихання_в_практиці_сімейного_лікаря_Ждан_В.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.03.2024
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Класифікація пневмотораксу

Однобічний

Частковий

Відкритий

Спонтанний

Двобічний

Повний

Закритий

Травматичний

 

(тотальний

Клапанний Операційний

 

)

 

Штучний

Відкритий

пневмоторакс

найчастіше

травматичного

походження:

атмосферне

повітря вільно

надходить в

плевральну порожнину при вдиху і виходить з неї на видиху. Закритий пневмоторакс характеризується тим, що повітря, яке надійшло в плевральну порожнину, залишається в ній внаслідок зміщення тканин. З кожним подихом стан такого хворого різко погіршується.

Клапанний (вентильний) пневмоторакс: під час видиху виникає перешкода для виходу повітря назовні, внаслідок чого об’єм повітря і тиск у плевральній порожнині поступово зростає.

Причини розвитку пневмотораксу

1.Пошкодження грудної клітки і тканини легень, особливо часто при проникаючих вогнепальних (кульових, скалкових) пораненнях грудей.

2.Операції на органах грудної порожнини, що пов’язані з розтином грудної порожнини.

3.Спонтанний пневмоторакс характеризується мимовільним, без явної причини, накопиченням повітря в плевральній порожнині, що не зв’язане з механічним ушкодженням грудної клітки або легеневої тканини в результаті травми або операції. У таких хворих виявляють бульозну емфізему, кісти, пневмосклероз, плевральні зрощення.

4.Штучний пневмоторакс – один з методів колапсотерапії, що полягає у введенні повітря в плевральну порожнину з метою створення умов для спадання ураженої легені. Застосовується при певних показаннях для лікування хворих на деструктивні форми туберкульозу легень.

143

Клініка пневмотораксу. Хворий лежить або напівлежить, ціаноз шкіри, акроціаноз. Вираз обличчя страждальний, очі запалі, відчуття страху смерті і нестачі повітря. Пульс прискорений, артеріальний тиск знижений, венозний – підвищений. Спостерігаються болі в грудній клітці на боці ураження, які можуть ірадіювати в шию, надпліччя, руку. В перші години хворий блідий, лежить на ураженому боці, дихає поверхнево і намагається не рухатись, оскільки рухи посилюють біль і задишку. Задишка, що обумовлена больовим рефлексом і зменшенням дихальної поверхні легені, яка спалася. Кашель, викликаний подразненням рецепторів плеври повітрям, але може бути пов’язаний і з захворюванням, яке призвело до розвитку пневмотораксу.

Скарги хворого на слабкість, головний біль, головокружіння, серцебиття, біль у надчеревній ділянці і кровохаркання зустрічаються значно рідше і не патогномонічні для пневмотораксу.

Огляд: асиметрія грудної клітки і бочкоподібне її розширення на боці ураження, відставання в акті дихання.

Пальпація: послаблення голосового тремтіння. Перкусія: високий тимпаніт.

Аускультація: ослаблене дихання, яке може не прослуховуватись зовсім. При появі у плевральній порожнині рідини вислуховується особливий металевий звук; голос і кашель хворого можуть також набувати металевого відтінку. Вислуховується “шум плеску” – симптом рідкий, але патогномонічний.

Ознака Карпиловського – зміщення серця у бік здорової легені. Для його визначення у ІІ міжреберному проміжку знаходять дві точки з однаковою гучністю звучання тонів. Середина відстані між ними вказує на бік і ступінь зміщення середостіння. Абсолютна надійна ознака пневмотораксу – виявлення повітря у плевральній порожнині при рентгенологічному обстеженні.

144