Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп мережі екзамен.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.01.2019
Размер:
61.86 Кб
Скачать

3. Середовища передавання у комп'ютерних мережах.

1. час і швидкість розповсюдження сигналів;

2. вартість;

3. швидкість згасання сигналу на одиницю довжини кабеля з урахуванням частоти сигналу;

4. електричний опір 1м кабеля;

5. завадостійкість у різних навколишніх середовищах;

6. випромінювання в довкілля.

Важливим параметром якості кабеля є перехідне згасання на ближньому кінці. Електричний струм в дроті створює електромагнітне поле, яке може спричинити завади в інших дротах. Чим більша частота сигналу, тим більші завади. В якісних кабелях рівень корисного сигналу значно вищий, ніж рівень завад, які генеруються. Для характеристики цього явища існує параметр, який називається випромінювання в довкілля (EMI – Electromagnetical Interference). Цей параметр характеризує ступінь та параметри паразитного випромінювання, яке генерується під час передавання сигналів кабелем: значне випромінювання може призвести до спотворення даних, нестабільної роботи приладів, до аварії. Вони негативно впливають на здоров’я людей. Передусім це стосується неекранованих кабелів. В цих кабелях використовується декілька жил дроту таким чином, щоби сигнали в кожній парі дротів мали протилежну полярність і компенсували випромінювання один в одному. Ступінь компенсації в такому випадку називається збалансованістю.

Комісія ЄС розробила єдиний європейський стандарт для електричного обладнання, якому повинні відповідати національні стандарти за показником EMI. Цей стандарт розповсюджується на всі мережі, встановлені після 1 січня 1996 р. Мережеве обладнання в промислових умовах допускає випромінювання, що загасає на 40 дб на відстані10 м від кабеля, а для комерційних і непромислових мереж, цей показник – 30 дб. Продукція, що пройшла тестування на цей стандарт позначається як символи „СЕ” в кружечку.

Найбільшого поширення при створенні локальних і корпоративних мереж отримали так звані кабелі типу скручена пара. В основі лежать два провідники, які скручені певним чином

4. Кільцеві лм з уставленням регістру. Метод доступу з запитом пріоритету.

В університеті штату Огайо (США) для доступу до середовища передавання була запропонована мережа з уставлянням регістра. Особливістю таких мереж була нова конструкція передавача станцій. Структурну схему передавача наведено на рис.16.

Ця система працює наступним чином:

• перемикач К на виході передавача почергово з’єднується з кожним з трьох виходів: прямим для транзитних даних, буфером транзитних даних і регістром передавача, де знаходяться дані для передавання з даного комп’ютера;

• якщо комп’ютер не має даних для передавання, то передаються транзитні дані (за умови ї наявності);

• якщо комп’ютер має дані для передавання, то з регістра передається кадр даних разом з регістром, а транзитні дані (черговий кадр) тим часом зберігаються в буфері транзитних даних;

• в наступних тактах дані з комп’ютера передаються з регістра разом з регістром, а транзитні з буфера транзитних даних. Передавання з прямого виходу для транзитних даних відсутнє;

• так триватиме доти, поки не передадуться всі дані з комп’ютера;

• після закінчення передавання даних з комп’ютера відновлюється звичайне передавання транзитних даних.

Таким чином працюють передавачі всіх комп’ютерів у мережі і всі дані, що в ній передаються, мають поле регістру, де вказується відправник даних.

Перевагою такого методу доступу є відсутність будь-якого зайвого службового трафіку, що дозволяє використовувати канали зв’язку максимально ефективно, адже в такій мережі передаються лише корисні сигнали.

Метод доступу із запитом пріоритету використовується в мережах, де одночасно можуть передаватись як файли, так і потоки.

Файл має фіксований розмір і його передавання в будь-якому випадку або закінчується успішно, або переривається. В останньому випадку передавання потрібно повторювати.

Потоки (аудіо чи відео) розмірів не мають і перерви в їх передаванні впливають лише на сприйняття абонентом (якість трансляції), але неспричиняють повторення передавання. Потоки як і файли передаються окремими фреймами.

Пріоритет даних важливий в обох випадках для суміщення передавання файлів з передаванням потоків одними й тими ж лініями зв’язку за умовизбереження якості передавання як файлів, так і потоків.

Як правило, такі проблеми виникають у деревовидних мережах (як локальних, так і глобальних) (рис.17).

Визначено два пріоритети: нормальний і високий.

Нормальний пріоритет призначений для передавання файлів, а високий - для передавання потоків.

Усі дані містять інформацію про пріоритет. У відповідності з цим і відбувається обмін даними. Практично це означає, що під час приймання потоку приймання файлів або неможливе зовсім, або ускладнене. Тут усе залежить від технічних характеристик апаратури, якості ліній зв’язку таякості програмного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]