Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
215
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать
  1. Завдання розвитку в ранньому юнацькому віці.

Юнацький вік (15-18 років). У цьому віці в основних рисах завершується фізичній розвиток людини. Здійснюється загальне визрівання організму. Юнацький вік - це період формування світогляду, переконань, характеру і життєвого самовизначення. Юність - період самоутвердження, бурхливого росту самосвідомості, активного осмислення майбутнього, пора пошуків, надій, мрій. Функціонування психічних процесів характеризується цілеспрямованістю: увага - довільністю ї високим рівнем узагальнення і абстрагування, поступово набуває теоретичної і критичної спрямованості. Юність - це період розквіту всієї розумової діяльності. Моральні й соціальні якості старшокласників формуються прискореними темпами. Почуття дорослості стає більш глибоким, гострішим, виразнішим. Уявляється прагнення виразити свою індивідуальність, змінюються соціальні мотиви поведінки. Важливе значення має статус (становище) особистості в колективі, характер спілкування і відносин між членами колективу. Колектив корегує якості особистості, формує ті риси, які культивуються в даний момент у даному колективі.

  1. Труднощі особистісного розвитку в ранній юності.

Юність – вік специфічної емоційної сензитивності. «Сензитивність (від лат. sensetivus – чуттєвий) – психічне явище як підвищене реагування на емоційні подразники. Буває психічним станом, часовою властивістю особистості або рисою характеру» . Ця чутливість супроводжується підвищеною тривожністю, боязливістю нових ситуацій, людей тощо.

Для учнів юнацького віку характерним є переживання предметних почуттів (почуття, які спрямовані на певні події та явища). У цей час формуються узагальнені почуття (почуття прекрасного, трагічного, почуття гумору…) Узагальнені почуття виражають вже біль-менш світоглядні установки особистості, які називаються світоглядними почуттями. Світоглядні почуття – переживання, пов’язані з формуванням власної системи поглядів на об′єктивний світ і місце у ньому людини, а також переживання, пов’язані з формуванням життєвої позиції, ціннісних орієнтацій, переконань, ідеалів, принципів пізнання діяльності.

У цьому віці активно розвивається почуття дорослості (чоловічої та жіночої). Це і є причиною ідеалізації дружби, кохання.

Можна виділити 2 рівні прояву психологічних труднощів у юнацькому віці: на психофізіологічному рівні та на психологічному рівні.

Психофізіологічний рівень

незавершеність фізичного розвитку;

    • проблема фізичної привабливості/непривабливості;

    • нестійкість емоційної сфери;

    • високий рівень особистісної тривожності;

    • особливості ВНД.

Психологічний рівень

  • нереалістичність уяви;

  • не сформованість вольової сфери.

На особистісному та міжособовому рівнях виникають такі проблеми:

проблема самосвідомості;

  • проблема особистісного зросту;

  • неадекватність рівня домагань;

  • несформованість життєвих планів;

  • несформованість потреб;

  • неспівпадання навчальних та професійних інтересів;

  • низька соціальна активність.