Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Умови порушення справи про банкрутство та стадії провадження справи про банкрутство.

В світовій практиці під банкрутством розуміється визнана судом абсолютна неплатоспроможність боржника. Абсолютна неплатоспроможність означає неможливість для боржника задовольнити вимоги кредиторів в даний момент і можливість подібного задоволення в майбутньому. Згідно зі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Статтею 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено ознаки банкрутства, однією з яких є закінчення 3-місячного терміну з дня, встановленого для погашення боржником безспірних вимог кредиторів. Другою ознакою банкрутства є досягнення сукупної заборгованості боржника за безспірними вимогами кредиторів рівня в 300 мінімальних заробітних плат на день подачі заяви до господарського суду про порушення провадження справи про банкрутство. Якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) складають суму, що не досягає зазначеного рівня, справа про банкрутство не може бути порушена, але це не перешкоджає кредиторам об'єднати вимоги з метою ініціювання порушення провадження справи про банкрутство боржника відповідно до ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Етапи провадження в справі про банкрутство:

  1. Подання до госп.суду заяви про порушення справи про банктрутство. Прийняття судом або відмова у прийняті заяви про порушення справи про банкрутство.

  2. Порушення провадження у справі про банкрутство (суддя, прийнявши заяву про порушення справи про банкрутсво, не пізніше ніж на 5 день з дня її надходження виносить і направляє сторонам та державному органу з питань банкрутства ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутсво). Накладення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

  3. Проведення підготовчого засідання. У підготовчому засіданні суддя оцінює подані документи, заслуховує пояснення сторін, розглядає обгрунтованість заперечень боржника. Призначення розпорядника майна боржника.

  4. Подання заявником до офіційних друкованих органів у 10-денний строк за його рахунок оголошення про порушення справи про банкрутство.

  5. Подання кредиторами у місячний строк з дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство письмових заяв про грошові вимоги до боржника, а також документи, що їх підтверджують, і складення реєстру вимог кредиторів.

  6. Проведення попереднього засідання госп.суду не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду і визначення розміру визнаних судом вимог кредиторів.

  7. Проведення зборів кредиторів і утворення комітету кредиторів протягом 10 днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання госп.суду.

  8. Прийняття судом рішення за клопотанням комітету кредиторів про проведення санації боржника.

  9. Прийняття госп.судом постанови про визнаня боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Призначеня ліквідатора.

  10. Опублікування відомостей про визнання боржника і відкриття ліквідаційної процедури в офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у 5-денний строк з дня приняття постанови про визнання боржника банкрутом.

  11. Передача органами управління банкрута бухг.та іншої документації банкрута, печаток і штампів, матеріальних та інших цінностей банкрута ліквідатору протягом трьох днів з дня призначення ліквідатора.

  12. Проведення інвентаризації та оцінки майна банкрута і продаж банкрута на відкритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено інший порядок продажу майна банкрута.

  13. Затвердження госп.судом звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

  14. Винесення госп.судом ухвали про ліквідацію юридичної особи-банкрута.