Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підприємницьке право.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.07.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать
  1. Поняття санації та порядок проведення санації під час провадження справ про банкрутство.

Санація-система заходів, що здійснюються під час повадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів та капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Рішення про проведення санації боржника приймається госп. судом за клопотанням комітету кредиторів, про що суд виносить ухвалу та призначає керуючого санацією. З дня винесення ухвали про санацію:

- припиняються повноваження керівника боржника(крім випадків, коли керівник боржника призначається керуючим санацією), управління боржником переходить до керуючого санацією;

- припиняються повноваження органів управління боржника – юридичної особи. Органи управління боржника протягом трьох днів з дня прийняття рішення про проведення санації та призначення керуючого зобов’язані передати керуючому документації, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності.

- накладається арешт на майно боржника лише в межах проведення санації.

Після прийняття рішення про санацію, керуючий розробляє план санації та передає його на розгляд комітету кредиторів У разі залучення до санації інвесторів, план розробляється за їх участю. План санації має містити заходи по відновленню платоспроможності, порядок та умови виплати боргу боржником або інвестором(якщо він є) кредиторові. Також план санації має передбачить строк відновлення платоспроможності боржника. За 15 днів до закінчення строку проведення санації, а також за підстав дострокового припинення санації, керуючий зобов’язаний надати кредиторам письмовий звіт і повідомити про час і місце проведення зборів. Після розгляду звіту керуючого санацією збори кредиторів, які скликаються не пізніше, ніж за 10 днів після закінчення санації, приймають одне з таких рішень:

- про виконання плану санації, закінчення процедури санації та відновлення платоспроможності боржника.

- про звернення до госп. суду з клопотанням про дострокове припинення процедури санації у зв’язку з відновленням платоспроможності боржника.

- про звернення до госп. суду з метою продовження строку проведення санації.

- про звернення до госп. суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

- про укладення мирової угоди.

Якщо зборами не прийнято жодного рішення або рішення не подано в госп. суд, то протягом 15 днів з дня закінчення санації чи виникнення підстав для її дострокового припинення, госп. суд розглядає питання про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Якщо в установлені строки не проведені розрахунки з кредиторами, то суд визнає боржника банкрутом та відкриває ліквідаційну процедуру.

  1. Наслідки визнання боржника банкрутом та особливості ліквідаційної процедури боржника.

З дня прийняття рішення про визнання боржника банкрутом і початку ліквідаційної процедури: ПД боржника завершується закінченням технологічного циклу виготовлення продукції у разі можливого її продажу, припиняється нарахування неустойки. процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованостей, відомості про фінансове становище банкрута перестають становити таємницю, скасовується арешт на майно боржника. Накладення нових арештів забороняється. З дня прийняття судом рішення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження майном. Не дозволяється опублікування або розголошення іншим чином відомостей про визнання боржника банкрутом до постанови суду про прийняття цього рішення.

З дня винесення госп. судом рішення про визнання боржника банкрутом відкривається ліквідаційне провадження:

- ПД боржника завершується закінченням технологічного циклу виготовлення продукції у разі можливого її продажу.

- припиняється нарахування неустойки. процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованостей.

- відомості про фінансове становище банкрута перестають становити таємницю.

- скасовується арешт на майно боржника.

- вимоги за зобов’язаннями, що виникли в результаті проведення процедури банкрутства, можуть пред’являтись тільки в межах ліквідаційної процедури.

- виконання зобов’язань здійснюються у порядку, передбаченому законом.

Ліквідаційну процедуру здійснює ліквідатор – фізична особа, яка відповідно до рішення госп. суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення визнаних судом кредиторів у встановленому порядку.