Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
367.75 Кб
Скачать

Види захворювання

Виділяють три типи захворювання: метаболічний , нирковий і змішаний. Для метаболічного типу характерний високий вміст сечової кислоти та її кристалів у сечі ( уратурія ), але функція нирок при цьому не порушена. Нирковий тип подагри характеризується порівняно низьким вмістом сечової кислоти в сечі , але страждає ниркова функція . При змішаному типі можлива знижена або нормальна уратурія і нормальний кліренс.

Симптоми подагри

Виникає гострий біль, набряк і почервоніння суглоба (зазвичай одного або двох). Таке гострий стан (його часто називають нападом подагри) може тривати протягом декількох днів або тижнів (якщо не проводити ніякого лікування). Напад подагри часто виникає в нічний час, суглоб стає гарячим на дотик і дуже чутливим навіть до легких дотиків.

Дуже часто вражаються суглоби великого пальця на стопі, але можуть бути залучені й інші суглоби (гомілковостопний, колінний, пальців рук і кисті). У деяких випадках одночасно запалюються сухожилля суглоба.

Довготривале підвищення рівня сечової кислоти може призвести до інших симптомів, включаючи тверді болісні відкладення кристалів сечового кислоти, відомі як тофуси. Надмірні тофуси можуть призвести до хронічного артриту через ерозію кісток. Підвищені рівні сечової кислоти можуть призвести до відкладення кристалів у нирках, що сприяє утворенню каменів та подальшій уратної нефропатії.

Епідеміологія

Подагра вражає близько 1-2% західного населення у певний час протягом життя та стає все більш поширеною. Кількість випадків захворювання на подагру збільшилась у два рази протягом 1990–2010 рр. Вважається, що таке зростання спричинене збільшенням середньої тривалості життя, змінами у харчуванні, а також поширенням захворювань, пов'язаних з подагрою, таких як метаболічний синдром та високий кров'яний тиск. Було знайдено ряд чинників, які впливають на збільшення кількості випадків захворювання на подагру, до яких належать вік, раса, зміна пори року. У чоловіків у віці старше 30 років та жінок старше 50 років поширеність становить 2%.

У Сполучених Штатах на подагру у два рази частіше хворіють американці, які є вихідцями з Африки та Європи. Високий рівень захворюваності спостерігається серед населення Тихоокеанських островів та маорі — населення Нової Зеландії, однак захворювання не є таким поширеним у корінного населення Австралії, незважаючи на більш високу середню концентрацію сироватки сечової кислоти в останніх. Таке захворювання часто зустрічається у Китаї, Полінезії та у міських територіях Центральної Африки. Деякі дослідження показали, що на подагру частіше хворіють весною. Це пов'язане із сезонними змінами у харчуванні, споживанням алкоголю, фізичною активністю та зміною температури.

Лікар

Ревматолог – лікар, що лікує, діагностує ревматичні захворювання. Ревматичні хвороби - це група захворювань, що протікають переважно з системним або локальним ураженням сполучної тканини. До них відносяться хвороби з переважним ураженням суглобів; васкуліти і дифузні хвороби сполучної тканини; істинний ревматизм і т.д.

Соседние файлы в предмете Физическая культура (Физкультура)