Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарм.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
198.83 Кб
Скачать

Є класифікація пептидів за їх синтезом:

Рибосомні пептиди Майже всі відомі пептиди синтезуються в процесі трансляції мРНК на рибосомах. Як правило, вони піддлягають подальшій посттрансляційній модифікації, яка може включати в себе навіть оптичну ізомеризацію L-амінокислот в D-амінокислоти.

Нерибосомні пептиди — це пептиди, які синтезуються в процесі ферментативного каталізу. Прикладом може служити глутатіон, циклічні пептиди.

Пептони — це пептиди, отримані за процесів травлення, проміжні продукти неповного розщеплення (гідролізу) білків.

Синтетичні пептиди . Вченими були розроблені методи створення штучних пептидів. Він полягає у послідовному з'єднанні амінокислот. В результаті був створений новий тип лікарських засобів — пептидні регулятори, що складаються з трьох послідовно з'єднаних амінокислот. Такі препарати визнані аналогами натуральних біорегуляторів, що витягають із органів тварин, але, на відміну від останніх, вони абсолютно безпечні. Однак вони поступаються в ефективності натуральним пептидам.

  1. Механізм дії

У людському організмі пептид виконує функцію інформаційної молекули, доставляючи інформацію від однієї клітини до іншої. Потрапляючи всередину живої клітини, пептид викликає синтез активних речовин, нормалізує метаболізм і активує процес відновлення. Таким чином, пептиди викликають масове омолодження тканин — тобто фактично виконують роль еліксиру молодості.

Дані молекули однакові для організмів всіх ссавців. Наприклад, пептид, витягнутий з печінки ягняти або теляти, буде сприйнятий печінкою людини як свій власний. Кожному органу та системі людського організму відповідає специфічний тип регуляторних олігопептидів: для артерій і серця, кісткової тканини, нервової, імунної системи, підшлункової залози, щитовидної залози і т.д. Досягнення сучасної медицини дозволяють витягувати пептиди з тканин ссавців, і впроваджувати їх у людський організм, активуючи процеси відновлення тканин.

Розділ іі. Пептидні біорегулятори

Так як пептиди є потужними регуляторами біологічних процесів, їх можна використовувати як лікарські препарати.

2.1. Вплив пептидних біорегуляторів

Пептидні біорегулятори впливають на організм за наступними напрямками:

  • омолоджують клітини організму;

  • підвищують стійкість клітин до кисневого голодування;

  • підвищують стійкість клітин до токсинів та інших відповідних речовин;

  • оптимізують тканинний метаболізм;

  • оптимізують засвоєння тканинами поживних речовин і виділення продуктів розпаду;

  • оптимізують функціональну активність клітин та клітинний метаболізм;

  • оптимізують процеси регенерації всіх тканин організму.

Пептиди не тільки уповільнюють старіння, але і відновлюють вийшли з ладу функції організму, тому всі ми безперервно піддаємося негативному впливу і часу, і негативних екологічних факторів.

2.2. Механізм дії

Сьогодні вже достеменно відомі механізми даної регуляторної системи. Основна специфіка впливу регуляторних пептидів — це мітоз і дозрівання клітин тих чи інших тканин. Регуляторні пептиди прямо регулюють співвідношення розмножуються, дозріваючих, робітників і утилізованих клітин, тобто забезпечують оптимальний темп заміни старих клітин на нові. Більш того, вони підвищують стійкість клітин, і знижують темпи програмованої клітинної смерті, як у нормальному стані організму, так і під час захворювань; це відбувається завдяки активації неспецифічних захисних і регенеруючих внутрішньоклітинних механізмів.

Саме завдяки впливу на фундаментальному рівні, регуляторні пептиди, що відповідають певним тканинам, ефективні при такому широкому спектрі захворювань. Короткі регуляторні пептиди відрізняються від всіх сучасних медикаментів, і настільки популярних сьогодні біоактивних добавок. Все, що сьогодні пропонує ринок лікарських засобів — це хімія і біохімія. Пептиди, у свою чергу, діють не хімічним шляхом. Вони несуть у собі інформацію, укладену в амінокислотах, які їх утворюють.

Ще одна позитивна властивість біорегуляторів полягає в тому, що вони проявляють антиоксидантну активність. Крім того, короткі пептиди здатні визначати напрямок диференціювання стовбурових клітин. Таким чином, вони активують резервний потенціал кожної тканини, і відновлюють її навіть при дуже серйозних пошкодженнях.

Соседние файлы в предмете Фармацевтическая химия