Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1371
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать
    1. Дії підрозділів дегазації обмундирування і спорядження

      1. Загальні положення

Підрозділи дегазації обмундирування і спорядження призначені для виконання завдань з дегазації і дезинфекції обмундирування, взуття, спорядження і засобів індивідуального захисту. Для виконання цих завдань вони розгортають дегазаційні пункти (рис.11.4).

Дегазаційні пункти розгортаються в районах зосередження зараженого майна, розміщення речовин і хімічних складів, поблизу джерел води з зручними шляхами під’їзду і виїзду, а також з урахуванням використання захисних і маскувальних властивостей місцевості. Їх віддалення від районів розташування військ і населених пунктів повинно вилучати небезпечність ураження особового складу і місцевого населення парами ОР. Розміри ділянки місцевості, на якій розгортається дегазаційний пункт, складають 100250 м. Дегазаційний пункт поділяється на брудну і чисту половини. Вибір брудної і чистої половин визначається рельєфом місцевості, розміщенням джерел води, а також переважаючим напрямком вітру. Площадки і шляхи підходу (під’їзду) до них трасуються і позначаються попереджувальними знаками. Брудна половина дегазаційного пункту огороджується і позначається знаками огородження. На брудній половині обладнується і розміщується склад зараженого майна з площадкою його сортування і відкопується зливна яма (поглинаючі колодязі).

Склад зараженого майна обладнується з урахуванням характеру місцевості на відстані 50–100 м від межі чистої половини дегазаційного пункту. Він складається з площадки зберігання і трьох ділянок сортування майна, зараженого отруйними, радіоактивними речовинами та біологічними засобами. Ділянка зберігання обладнується навісами, настилами, з місцевих засобів і брезентів. Ділянки сортування зараженого майна з’єднуються з чистою половиною доріжками, які дозволяють пересування особового складу з возиками або носилками. В 20–30 м від чистої половини в стороні від шляху руху особового складу відкопується зливна яма об’ємом не менше 2 м3. Від машин до зливної ями відкопуються стічні канавки.

Рис.11.41. Схема дегазаційного пункту

На чистій половині дегазаційного пункту обладнується місце для просушування, розміщується склад продегазованого (продезинфікованого) майна, силова підсобна машина і допоміжне обладнання автодегазаційної станції, душовий намет для помивки особового складу дегазаційного пункту.

Склад обробленого майна обладнується на відстані 25–30 м від дегазаційних машин. Він складається з ділянок огляду і сортування обробленого майна, ділянки зберігання оброблених засобів захисту і ділянки зберігання речового майна. Оброблене майно сортується і зберігається за номенклатурами на настилах з дощок, жердин і міток. Над ділянками зберігання обладнуються навіси для охорони майна від опадів. Дегазаційні машини автодегазаційної станції і бучильні чани бучильної установки розташовуються на межі чистої і брудної половин так, щоб двері завантаження дегазаційних камер були звернені на брудну половину дегазаційного пункту, а двері розвантаження – на чисту половину. Топки бучильників повинні виходити на чисту половину.

На межі між брудною і чистою половинами дегазаційного пункту також обладнується місце для знімання засобів індивідуального захисту. Межа між чистою і брудною половиною, а також уся брудна половина дегазаційного пункту позначається знаками огородження.

Шляхи під’їзду до дегазаційного пункту (складу зараженого майна), шляхи виїзду з дегазаційного пункту (від складу обробленого майна) позначаються показчиками.

За різкою зміною напрямку вітру проводиться відповідне переміщення автодегазаційної станції і бучильної установки з деякою зміною розташування брудної і чистої половин дегазаційного пункту. Переміщення автодегазаційної станції і бучильної установки проводиться після закінчення циклу дегазації майна.

Прийняття, сортування і завантаження в дегазаційні машини зараженого майна на дегазаційному пункті проводиться особовим складом в захисному одязі та протигазах в “бойовому” положенні. Розвантаження і сортування обробленого майна, а також обслуговування машин проводиться в захисному одязі з протигазами в положенні “наготові”. При розвантаженні майна, зараженого фосфорорганічними отруйними речовинами, особовий склад повинен мати протигази в “бойовому положенні”.