Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1372
Добавлен:
30.08.2020
Размер:
3.68 Mб
Скачать

Вимірювання дози

Для вимірювання дози необхідно:

1. Розкрити детектор ИД-11.

2. Вставити його в вимірювальне гніздо та зафіксувати його в вимірювальному каналі.

3. Записати третє або четверте показання, яке встановилося на табло вимірювального пристрою.

Детектор не повинен знаходитись в вимірювальному гнізді більше 20 сек.

Для визначення дози, накопиченої детектором з часу попереднього вимірювання, необхідно відрахувати з вимірювальної величини дозу попереднього вимірювання. Після проведення вимірювання дози витягнути детектор з вимірювального гнізда, при цьому на табло повинно висвітлюватись каліброване число, вставити детектор в корпус і закрити за допомогою ключа на передній панелі вимірювального пристрою.

    1. Прилади хімічної розвідки та контролю

      1. Військовий прилад хімічної розвідки впхр

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР) (рис. 4 .383) призначений для визначення та оцінки ступеня небезпеки зараження в повітрі, на місцевості, на бойовій техніці зарином, зоманом, іпритом, фосгеном, дифосгеном, синильною кислотою, хлорціаном, а також парів Ві‑газів у повітрі за допомогою індикаторних трубок (ІТ).

Рис.4.383. Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР 1 – кришка; 2 – ручний насос; 3 – паперові касети з індикаторними трубками; 4 – протидимні фільтри ПДФ; 5 – насадка до насоса; 6 – захисні ковпачки; 7 – електричний ліхтар; 8 – пробійник грілки; 9 – грілка; 10 – лопатка; 11 – патрони до грілки; 12 – ремінь з тасьмою

Принцип роботи ВПХР. Визначення ОР засноване на прокачуванні ручним насосом досліджуваного повітря через попередньо підготовлену індикаторну трубку. При наявності ОР забарвлення наповнювача в ІТ змінюється. Довжина забарвленого шару і інтенсивність його забарвлення залежать від концентрації ОР.

До складу ВПХР входить: корпус з кришкою і розміщених в ньому – ручний насос і паперові касети з ІТ, протидимні фільтри ПДФ (10 шт.), насадка до насоса, захисні ковпачки (8 шт.), електроліхтар, грілка і патрони до неї (10-15 шт.), також до комплекту приладу входять лопатка, інструкція-пам'ятка роботи з приладом і інструкція з експлуатації приладу. Для перенесення приладу є плечовий ремінь з тасьмою. Вага приладу близько 1,8 кг.

Ручний насос призначений для прокачування досліджуваного повітря через ІТ. При 50-60 качаннях насосом в 1 хв через ІТ проходить поблизу 2 л повітря.

Насадка призначена для збільшення кількісті парів ОР, що проходять через ІТ при роботи з насосом у диму, при виявленні ОР на місцевості, військовій техніці, а також у ґрунті та сипучих матеріалах.

Рис.4.14. Індикаторні трубки А – устрій: 1 – корпус; 2 – наповнювач; 3 – ватний тампон;4 – обтікач; 5 – ампули; 6 – маркірувальні кільца

Б – паперова касета з індикаторними трубками (ИТ-36)

Індикаторні трубки (рис.4.14) призначені для визначення ОР та оцінки ступеня їх небезпеки і являють собою скляні трубки, в які поміщено наповнювач і одна-дві скляних ампули з реактивами (крім ИТ-36 – ампули відсутні). ІТ мають маркірування у вигляді кольорових кілець, що вказує яку ОР визначає ІТ.

До комплекту ВПХР входить:

  • 20 трубок ИТ-44 (одне червоне кільце і червона крапка) – для виявлення фосфорорганічних ОР (зарин, зоман, V-гази);

  • 10 трубок ИТ-45 (три зелених кільця) – для виявлення іприту, фосгену, дифосгену, синильної кислоти, хлорціану;

  • 10 трубок ИТ-36 (одне жовте кільце) – для виявлення іприту.

Крім визначення ОР індикаторними трубками, що входять до комлекту можливо визначення і інших ОР за допомогою ІТ, характеристика яких наведена в додатку 3. При визначенні ОР необхідно дотримуватись інструкції на папірових касетах цих ІТ.

Таблиця 4.4

Характеристика індикаторних трубок

Шифр (маркірування) індикаторної трубки

ОР, яка визначається трубкою

Колір наповнюва-ча до дії ОР

Характерний колір наповнювача від дії ОР

ИТ-44 (одне червоне кільце і червона крапка)

Зарин, зоман, V‑гази

Білий

Збереження утвореного після розбивання другої ампули червоного кольору у дослідній трубці після того, як колір у контрольній трубці перейшов у жовтий

ИТ-51 (одне червоне кільце і дві червоні крапки)

Зарин, зоман, V‑гази

Білий

Збереження малинового кольору першого (з боку маркірування) і третього шару на протязі 2-3 хв вказує на наявність ОР у дуже небезпечних концентраціях

ИТ-45 (три зелених кільця)

Фосген, дифосген

Білий

Зелений або синє-зелений (верхній шар наповнювача)

Синильна кислота, хлорціан

Білий

Червоно-фіолетовий (нижній шар наповнювача)

ИТ-36 (одне жовте кільце)

Іприт

Жовтий

Червоний на жовтому фоні

ИТ-46 (одне коричневе кільце)

ОР типу BZ

Безкольоро-вий

Синє-зелений

Виявлення ФОР також може проводитися за допомогою ИТ-51 (одне червоне кільце і дві червоних крапки).

Характеристика індикаторних трубок наведена в табл. 4 .4.

Грілка (сумісно з патронами) служить для підігріву ІТ під час виявлення ОР при температурі навколишнього повітря від – 400С до +15 0С.

Захисні ковпачки призначені для запобігання попадання на внутрішню поверхню воронки насадки крапельнорідких ОР.