Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Система освіти у різних країнах світу.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
25.5 Кб
Скачать

Система освіти Китаю

Система освіти в навчальних закладах Китайської Народної Республіки включає в себе: дошкільна освіта, початкова школа, неповна середня школа, повна середня школа, університет, аспірантура.

Система освіти в Китаї починається з дошкільної освіти. У дитячі сади приймають дітей у віці від 3 років. Початкова освіта в Китаї починається з 6 років і становить 6 років. Основними предметами навчання є: китайська мова, математика, природознавство, іноземна мова, моральне виховання, музика та ін. Важливою частиною початкової освіти вважається спортивне виховання.

Середня освіта в Китаї має три ступені. Перший ступінь — безкоштовна, студенти мають можливість вивчати такі предмети: математику, китайська мова, іноземна мова, фізику, хімію, моральне виховання, інформатику та ін. Друга ступінь складає три роки навчання. Третій ступінь, заключний, становить 2 роки навчання. На останньому етапі школярі навчаються в професійних і спеціалізованих школах.

Студенти з України мають можливість отримати диплом про середню освіту міжнародного зразка, навчання на якому ведеться англійською мовою. Китайська мова вивчається, як факультатив. У Китаї є три різновиди вищої освіти: курси зі спеціальними навчальними програмами (термін навчання 2-3 роки), бакалавратура (4-5 років), магістратура (додатково 2-3 роки). Останнім часом Китай активно розвиває міжнародне співробітництво в галузі освіти. Університети Китаю активно приймають іноземних студентів та адаптують викладання.

Система освіти в сша

Історично склалося, що в Америці немає єдиної національної системи освіти. Кожен з 50 американських штатів має власний департамент освіти, який встановлює освітні норми у штаті. Система освіти відрізняється високим ступенем децентралізації. Відповідно 10 — ї поправки до Конституції ( «права, не делеговані Конституцією уряду Сполучених Штатів і не заборонені нею для штатів, зберігаються за самими штатами») федеральний уряд не має права встановлювати загальнонаціональну систему освіти, визначати політику і навчальні програми для шкіл і вузів. Рішення з цих питань приймаються на рівні влади штату або округу.

І всерівно, освітні програми в 50 штатах дуже схожі. Американці пояснюють це результатом впливу таких загальних факторів, як соціальні та економічні потреби країни, частими переїздами учнів і вчителів з однієї частини країни в іншу, а також роллю загальнонаціональних агентств.

Американська система освіти організована на трьох основних рівнях: початковий (включаючи дошкільну і початкову шкільну), середній і вищий. Воно є обов’язковим, починаючи з семирічного віку в 29 штатах, з шестирічного — в 18 штатах і з п’яти років в 3 штатах.

Всього в США близько двох з половиною тисяч коледжів з чотирирічним курсом навчання (бакалаври) і університетів. У них навчаються майже 15 млн студентів. Поряд з приватною вищою освітою в США існує державна форма у вигляді публічних (громадських) університетів і коледжів. У кожному з 50 штатів є як мінімум один державний університет і кілька коледжів. Ще 40 років тому половина випускників шкіл надходила до вузів.

У США встановлено чотири вчених ступеня: Associate’s — ця ступінь присвоюється випускнику середнього спеціального навчального закладу або технікуму; Bachelor’s — ступінь бакалавра; Мaster ‘s — ступінь магістра; Doctorate — докторська ступінь.

Для того щоб отримати спеціальність в коледжі чи університеті, потрібно взяти певну кількість обов’язкових предметів і декілька — за вибором. Система освіти в Америці адаптована для студентів з України. Випускники шкіл можуть напряму вступити на перший курс університету здавши іспит з англійської мови та атестат про середню освіту. Якщо рівня англійської мови недостатньо для початку навчання, студенти можуть пройти підготовчу програму на базі університету або коледжу.