Скачиваний:
32
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Рис. 9.10 Зворотний бік бланка накладної форми ГУ-29 К

Завантажені контейнери приймаються залізницями до перевезення за масою, визначеною відправником, після зовнішнього огляду їх та пломб (ЗПП).

Пошкодження контейнера, що сталося з вини відправника, одержувача чи експедиторської організації, усувається залізницею за рахунок того, хто пошкодив. За втрату або пошкодження контейнера чи інші дії, внаслідок яких він став непридатним, відправник, одержувач чи експедиторська організація відшкодовують залізниці вартість контейнера.

Вантажі, що прибули в контейнерах, зберігаються на станції призначення безкоштовно протягом доби. Цей термін обчислюється з 24-ої години дати вивантаження контейнера з вагона засобами залізниці або з 24-ої години дати подачі вагона з контейнерами для вивантаження засобами одержувача.

Контейнер із вантажем, що прибув на станцію, а також порожній контейнер для завантаження видається відправнику з оформленням Пам’ятки про користування вагонами (контейнерами) у двох примірниках: один для одержувача, другий – для станції.

Відправники, одержувачі, експедиторські організації вносять плату за користування контейнерами відповідно до статті 119 Статуту залізниць України. При перевезенні домашніх речей плата за користування контейнерами з громадян не стягується, вони сплачують тільки плату за зберігання домашніх речей у контейнері. Плата за користування власними та орендованими універсальними контейнерами не стягується. Облік часу користування контейнерами здійснюється на контейнерних пунктах як загального так і незагального користування (на під’їзних коліях).

Термін користування обчислюється окремо для кожного контейнера за його номером. На контейнерних пунктах загального користування цей термін обчислюється від часу передачі повідомлення про прибуття контейнера з вантажем до повернення порожнього (вивантаженого) контейнера, а при подачі порожнього контейнера для завантаження – від часу видачі порожнього контейнера з контейнерного пункту до повернення завантаженого контейнера на контейнерний пункт. У разі завантаження контейнера одержувачем після вивантаження вантажу, що прибув на його адресу (подвійна операція), термін користування контейнером обчислюється з часу передачі повідомлення про прибуття вантажу в контейнері до повернення завантаженого контейнера на контейнерний пункт.

Плата за користування контейнерами не нараховується протягом таких термінів:

12 годин із часу передачі повідомлення про прибуття для контейнера, що видається для розвантаження;

8 годин із часу видачі для контейнера, що надається порожнім для завантаження;

16 годин із часу передачі повідомлення про прибуття для контейнера з подвійними операціями (розвантаження та навантаження).

За затримку контейнерів понад зазначені терміни плата за користування нараховується згідно з Правилами користування вагонами і контейнерами.

Якщо контейнерний пункт загального користування працює не цілодобово або не щодня, то з платного терміну затримки вилучається час, протягом якого контейнерний пункт не працював.

На контейнерних пунктах незагального користування плата за користування контейнерами обчислюється з моменту їх передачі у вагоні на під’їзну колію до моменту їх фактичного прийняття з під’їзної колії згідно з договором про експлуатацію під’їзної колії або договором про подачу та забирання вагонів.

Вантажі, які прибули на станцію призначення у справному контейнері з непошкодженими запірно-пломбувальними пристроями чи пломбами, видаються одержувачу чи експедиторській організації після зовнішнього огляду контейнера і ЗПП (пломби) без перевірки маси, стану і кількості вантажу. Контейнери з домашніми речами, які прибули за ЗПП (пломбами) залізниці, на вимогу одержувача видаються з їх перевіркою згідно з описом, а ті, що прибули за справними ЗПП (пломбами) відправника (експедитора), видаються без перевірки.

У разі прибуття вантажу в пошкодженому контейнері або з пошкодженими ЗПП (пломбами) станція призначення зобов’язана перевірити кількість і стан вантажу в контейнері. За результатами перевірки складається акт загальної форми, або, у разі потреби, комерційний акт. Після перевірки вантажу станція призначення пломбує контейнер своєю пломбою чи ЗПП.

Завантажені контейнери, що перевозяться з перевалкою в порту, в тому числі з імпортними або експортними вантажами, приймаються і здаються після зовнішнього огляду стану контейнера і ЗПП (пломб). У разі передачі вантажу в несправному контейнері або з несправними ЗПП (пломбами) перевірка вантажу або перевантаження його в справний контейнер здійснюється в порту за рахунок сторони, що здає контейнер. Після перевірки контейнер пломбується стороною, яка здає контейнер.

9.2.5 Умови і порядок перевезення вантажів в спеціальних та спеціалізованих контейнерах

Перевезення спеціальних контейнерів на залізничних платформах, у критих вагонах і напіввагонах проводиться комплектами з розміщенням їх у вагоні згідно зі схемами, встановленими Технічними умовами навантаження і кріплення вантажів.

На кожний комплект завантажених у вагон спеціальних контейнерів відправником оформляється один комплект перевізних документів на бланках ГУ-29 звичайної форми у порядку, передбаченому Правилами оформлення перевізних документів, і описаному у розділі 4 цього підручника. На лицевому боці накладної у відповідних графах зазначаються:

“Найменування вантажу” – номери контейнерів;

“Кількість місць” – кількість контейнерів;

“Упаковка” – “Контейнер”.

При перевезенні порожніх контейнерів вагонними або дрібними відправками в накладній у графі “Найменування вантажу” вказується “Порожній спеціальний контейнер”, а в графі “Маса вантажу, кг, визначена відправником” – загальна маса всіх порожніх контейнерів згідно з трафаретом.

Приймання до перевезення вантажів у спеціальних контейнерах здійснюється залізницею за масою і пломбами або запірно-пломбувальними пристроями відправників після зовнішнього огляду контейнерів та пломб (ЗПП). Правильність розміщення і кріплення контейнерів на відкритому рухомому складі перевіряється працівниками станції згідно з ТУ. Вантажі, що прибули на станцію призначення у справних спеціальних контейнерах із непошкодженими пломбами (ЗПП) відправника, видаються одержувачу після зовнішнього огляду контейнерів, пломб або ЗПП без перевірки стану і кількості вантажу в контейнері.

Спеціальні контейнери, конструкція і параметри яких відповідають універсальним контейнерам транспорту, з дозволу Укрзалізниці допускається перевозити спільно з універсальними, з виконанням операцій приймання, навантаження, вивантаження і видачі на місцях загального користування. Перевізні документи на такі контейнери оформляються на бланках форми ГУ29 К на кожний контейнер, при цьому у графі “На перевезення вантажу в контейнері” проставляється штемпель чи напис “Спеціальний”.

Укритих вагонах дозволяється перевозити спеціальні контейнери вантажопідйомністю не більше 1,5т. Завантаження їх у вагони проводиться повними комплектами на місцях незагального користування. Пломбування вагонів здійснюється відправником, контейнери можуть не пломбуватися. Спеціальні контейнери з вантажами, що допускаються до перевезення у критих вагонах без пломб або на відкритому рухомому складі, можуть не пломбуватися.

Уразі перевезення небезпечних вантажів у спеціальних контейнерах відправник на зовнішньому боці контейнера повинен наклеїти відповідні знаки,

ав накладних проставити штемпелі про небезпечність вантажу. У разі перевезення їх комплектами у критих вагонах та напіввагонах знаки небезпечності необхідно наклеїти і на вагони.

Спеціалізовані великовантажні контейнери (рефрижератори-контейнери, танки-контейнери і хопери-контейнери) перевозяться на спеціальних платформах-контейнеровозах з оформленням перевізних документів форми ГУ29 К на кожний контейнер. При цьому у графі “На перевезення вантажу в контейнері” проставляється штемпель або робиться напис “Спеціалізований”. Завантаження спеціалізованих контейнерів на вагони-платформи і вивантаження з вагонів можуть виконуватися як на місцях незагального так і загального користування.

Завантажені рефрижератори-контейнери розміщуються на вагоні дверима всередину, порожні – дверима назовні з накладанням закруток.

Контейнери для перевезення сипучих вантажів, які обладнані з одного боку дверима, з іншого – люком у нижній частині, розміщуються на платформі люками назовні (дверима всередину). На такі контейнери наносяться відповідні трафарети згідно з назвою вантажу: “Добрива”, “Калійна сіль” тощо.

Якщо згідно з Правилами вантаж повинен перевозитися за пломбами, завантажені цими вантажами спеціалізовані контейнери пломбуються відправником.

Контрольні питання до теми 9.2

1.Які особливості планування контейнерних перевезень?

2.Навести основні показники контейнерних перевезень.

3.У чому полягає необхідність запровадження і суть плану формування вагонів з контейнерами? Навести категорії цих вагонів.

4.Дати визначення контейнерного поїзда. В чому проявляється його ефективність?

5.Який порядок навантаження універсальних контейнерів на залізничні платформи – контейнеровози?

6.Як оформляються перевезення вантажів в універсальних контейнерах транспорту?

7.Основні вимоги при перевезенні універсальних контейнерів транспорту.

8.Як оформляються перевезення в спеціальних контейнерах?

9.Як оформляються перевезення в спеціалізованих контейнерах?

10.Основні вимоги при перевезенні вантажів у спеціальних і спеціалізованих контейнерах.

11.Як здійснюється облік контейнерних перевезень і нараховується плата за користування контейнерами.

9.3 Контейнерні пункти і термінали

Основні терміни

Контейнерний пункт (термінал) – комплекс технічних засобів і споруд на залізничній станції або під’їзній колії, призначений для виконання операцій, пов’язаних із прийманням та видачею контейнерів із вантажами, порожніх контейнерів під навантаження і після вивантаження, навантаженням та вивантаженням їх із рухомого складу, сортуванням і зберіганням контейнерів, а також інших комерційних та технічних операцій із контейнерами (рис. 9.11).

Контейнерна площадка – відкрита складська площадка, призначена для зберігання контейнерів, яка має залізничні і автомобільні під’їзди і обладнана необхідними вантажно-розвантажувальними машинами і іншими пристроями

(9.11).

Сектор (елементарна площадка) – частина контейнерної площадки для розміщення контейнерів із можливістю здійснення їх зовнішнього огляду, при умові забезпечення їх цілості і відсутності, недопущення доступу до вантажу.

Рис. 9.11 Найпростіші типові схеми контейнерних пунктів: а – з однією площадкою; б – з двома площадками; 1–станційні колії; 2– навантажувальнорозвантажувальні колії; 3–підкранові колії; 4– контейнерна площадка; 5–автопроїзд; 6–виставочна колія; 7–з’єднувальна колія; 8–контора контейнерного пункту

9.3.1 Технічне оснащення контейнерних пунктів, комплексна механізація та автоматизація переробки контейнерів

Для переробки контейнерів на залізницях організовуються контейнерні пункти, де виконуються навантаження, вивантаження, сортування, зберігання, завезення, вивезення, технічний огляд і поточний ремонт контейнерів, оформлення перевізних і транспортно-експедиційних документів, інформування вантажоодержувачів тощо.

Комплекс пристроїв, що входять до контейнерного пункту, складають: площадки для зберігання контейнерів, автопроїзди, залізничні вантажнорозвантажувальні і виставочні колії, вантажопідйомні механізми, стоянки для автомобілів, тягачів, напівпричепів і причепів, службові та побутові приміщення.

Контейнерні пункти розміщуються або безпосередньо на залізничних станціях, або на під’їзних коліях підприємств. Залежно від характеру операцій, які на них виконуються, вони бувають:

вантажні, призначені для навантаження, розвантаження та перевантаження на інший рухомий склад контейнерів, прийнятих до відправлення або тих, що підлягають вивезенню і видачі на даній станції;

вантажосортувальні, де, крім операцій, які виконуються на вантажних пунктах, здійснюється сортування транзитних контейнерів;

сортувальні, що виконують тільки сортування транзитних контейнерів. Контейнерні пункти з великим обсягом роботи, які забезпечують

приймання контейнерів від вантажовідправників, їх видачу вантажоодержувачам, а також передачу контейнерів з одного виду транспорту на інший, називають контейнерними терміналами.

На контейнерному пункті може бути одна або декілька площадок. В останньому випадку їх спеціалізують, призначаючи кожну для переробки контейнерів, які прямують на станції однієї залізниці або декількох залізниць одного напрямку. Площадки для великотоннажних і середньотоннажних контейнерів влаштовуються роздільно.

Контейнерна площадка поділяється на секції і ділянки, які також спеціалізуються.

При спеціалізації контейнерної площадки виділяють окремі ділянки для розміщення контейнерів, які відправляються і, які прибувають, при цьому ділянки, розташовані ближче до залізничної колії, виділяються для контейнерів, які будуть відправлятися, а ті, що знаходяться ближче до під’їзду автомобільного транспорту, – для контейнерів, які прибувають і будуть вивозитися в місто.

Ділянку відправлення поділяють у свою чергу на секції за залізницями чи станціями призначення відповідно до плану формування.

Ділянки прибуття на великих контейнерних пунктах і терміналах спеціалізуються за районами міста, окремими вантажоодержувачами або їх групами.

На площадках контейнерних пунктів, де це необхідно, виділяються спеціальні секції для окремого розміщення порожніх і несправних контейнерів, що потребують ремонту.

Спеціалізація ділянок та секцій може бути постійною і змінною. Змінна спеціалізація застосовується при недостатній місткості площадки і непостійному характері контейнеропотоків.

Уніфікація і стандартизація контейнерів сприяє механізації та автоматизації їх переробки на контейнерній площадці. Кожне контейнеро-місце на площадці має свій номер. Під контейнеро-місцем розуміється площа, яку займає один контейнер масою брутто 3т на площадці для середньотоннажних контейнерів і один контейнер масою брутто 20т – на площадці великотоннажних контейнерів.

Контейнери розміщуються на площадці за схемою, установленою технологічним процесом роботи контейнерного пункту (терміналу) в залежності від способу переробки, типу вантажно-розвантажувальних машин, які застосовуються. Найбільш поширеною є схема розміщення, за якою контейнери розміщують дверима один до одного двома рядами з проміжком між контейнерами 0,10–0,20м. Два ряди контейнерів, розташованих поперек площадки, утворюють сектор. Між секторами влаштовуються проходи шириною 0,6–1м, а через кожні 100м довжини фронту передбачається пожежний розрив шириною до 10м (рис. 9.12).

1600

13220

 

1390

 

 

 

2120 100

1325

600

Рис. 9.12 Один із варіантів розміщення середньотоннажних контейнерів на площадці, що обслуговується краном із прольотом 16м

На рис. 9.12 показана лише одна з типових схем розміщення контейнерів на площадці, яка обслуговується двоконсольним козловим краном.

Інші схеми розміщення контейнерів на площадках із різними видами кранів і навантажувачів наводяться у Рекомендованому технологічному процесі роботи вантажної станції.

На площадках, обладнаних мостовими кранами, через кожні 19м довжини фронту передбачають поперечні заїзди для автомобілів шириною 4–5м, а на

площадках, які обслуговуються кранами на залізничному ходу, – аналогічні заїзди через кожні 44м.

Для перевантаження контейнерів, як правило, застосовують козлові крани, при великих обсягах переробки – мостові, рідше використовуються інші види кранів і автонавантажувачів. На рис. 9.13 показана схема застосування двоконсольного козлового крана КДКК-10 для перевантаження середньотоннажних контейнерів. Для скорочення холостих пробігів крана розвантаження з вагонів-платформ і автомобілів чергується із навантаженням на платформи та автомобілі.

На спеціалізованих контейнерних пунктах і терміналах для переробки великотоннажних контейнерів із середньодобовим навантаженням від 20 чотиривісних платформ і більше рекомендується використовувати козлові крани КДКК-30,5 і КДКК-32, від 10 до 20 платформ – козлові крани КДКК-32 і КДКК-20, при навантаженні менше 10 платформ раціонально використовувати бокові автонавантажувачі моделі 7806 вантажопідйомністю 20т, автомобілісамонавантажувачі, а також крани КДКК-20/5 полегшеної конструкції. Схема розміщення і переробки великотоннажних контейнерів показана на рис. 9.14.

Великотоннажні контейнери розміщують рядами, дверима один до одного. Між двома контейнерами поздовж повинен бути зазор не менше 0,1м, а по ширині площадки – 0,15–0,16м. Через кожні 12,2м влаштовують поперечний прохід шириною 0,6–1м, а через кожні 100м – пожежний розрив шириною 10м. Місця установки контейнерів і смуги для руху автомобілів розмічають білою незмивною фарбою. Покриття площадки повинне бути цементно-бетонним, поверхня площадки рівною, щоби при установлені контейнерів різниця рівнів наріжних фітингів не перевищувала ±20мм, що є необхідною умовою для безвідмовної роботи автоматичних захватів-спредерів.

Рис. 9.13 Перевантаження середньотоннажних контейнерів козловим краном КДКК-10 із прольотом 16м

Рис. 9.14 Схема розміщення і переробки великотоннажних контейнерів козловим краном КК-20 із прольотом 25 м

Автоматизацію застропки та відстропки середньотоннажних контейнерів забезпечують автостропи, а великотоннажних контейнерів – автоматичні спредери.

9.3.2 Визначення місткості та основних розмірів контейнерної площадки

Місткість контейнерної площадки визначається за формулою:

 

Єк = a[ϕнnнtн +ϕвnвtв + 0,03(nн + nв)tр]; контейнеро-місць,

(9.1)

де а – коефіцієнт згущення подачі вагонів під навантаження (сортування) з урахуванням нерівномірності роботи при заданій вантажопереробці (при середньодобовому навантаженні до 10 вагонів а=2, понад 10 вагонів а=1,3);

ϕн – коефіцієнт, що враховує зменшення місткості площадки при безпосередньому перевантаженні контейнерів з автомобілів на залізничний рухомий склад (орієнтовно 0,9);

ϕв – коефіцієнт, що враховує зменшення місткості площадки при безпосередньому перевантаженні контейнерів із вагонів-платформ на автомобілі (орієнтовно 0,85);

nн і nв – відповідно середньодобові навантаження і вивантаження місцевих контейнерів (у 3-тонних одиницях);

tн і tв – розрахункові терміни зберігання контейнерів відповідно до навантаження (1 доба) і після вивантаження (2 доби);

tр – розрахунковий термін перебування несправних контейнерів у ремонті

(1 доба);

0,03 – коефіцієнт, що враховує додаткову місткість площадки для розміщення несправних контейнерів, що потребують ремонту.

Підставивши в приведену формулу значення необхідних величин, отримаємо для контейнерних площадок, де nн=nв, при середньодобовому навантаженні до 10 вагонів Eк=5,3nн; понад 10 вагонів Ек=3,45nн.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки