Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ХИРУРГИЯ база ВСЕ

.pdf
Скачиваний:
123
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
11.29 Mб
Скачать

гіпермастія

гіпомастія

полімастія

політелія

На прийом до лікаря звернулась жінка 33 років зі скаргами на наявність болю в молочних залозах перед місячними. Зі слів жінки болі мають розпираючиий, характер, постійні відчуття налитості і напруги в грудях. Оберіть найбільш вірогідний стан

вузловата мастопатія

мастодинія циклічна

міжреберна невралгія

інволютивні зміни в молочних залозах

У жінки 46 років встановлено діагноз злоякісного новоутворення правої молочної залози Т2N1М0. Операцію якого об’єму потребує ця пацієнтка?

ампутація молочної залози

лампектомія

радикальна мастектомія за Пейті

секторальна резекція

Хвора 42 років скаржиться на почервоніння соска, його потовщення і набряк. При огляді виявляється, що сосок і частина ареоли вкриті кірками і струпом, при слущуванні яких виявляється волога зерниста поверхня. Сосок щільний, присутні кров’янисті виділення з нього. Який попередній діагноз?

актиномікоз молочної залози

внутрішньопртокова папілома

скірозна форма раку

хвороба Педжета

Жінка 31 років скаржиться на наявність новоутворення в лівій під пахвинній ямці, що постійно набрякає перед місячними. За даними УЗД візуалізується ділянка тканини молочної залози. Підпахвинні лімфатичні вузли не збільшені, не змінені за структурою. Ваш диагноз?

гідраденіт

додаткова долька молочної залози

поодинокий метастаз молочної залози

фіброаденома

У пацієнтки 44 років діагностовано множинні дрібні кісти в молочних залозах (розміром 4-5мм), розширені протоки, фіброзні зміни тканини, периферичні лімфовузли не змінені. Лікар встановив діагноз ФКМ, дифузний тип з переважанням кістозного компонента. Встановіть оптимальний спосіб лікування?

антигормональна терапія

лампектомія

мастектомія

секторальна резекція

Пацієнтка 50 років звернулась зі скаргами на наявність кров’янистих виділень з соска правої молочної залози. З собою має протоколи УЗД молочних залоз та висновок мамографіічного обстеження. Яке додаткове дослідження допоможе встановити діагноз?

МРТ молочних залоз

дуктографія

клінічнийй аналіз крові

сцинтіграфія

Який додатковий метод дослідження дозволяє встановити морфологічну структуру новоутворення молочної залози?

УЗД

біопсія з гістологічним дослідженням

дуктографія

мамографія

Хвора 60 років нещодавно помітила ущільнення в молочній залозі. Пальпаторно виявляється пухлино подібне новоутворення з нерівною поверхнею, бугристе, щільне. Лімфатичні вузли збільшені, за даними УЗД без чіткого диференціонування на шари. Також відмічається збільшення підключичних лімфатичних вузлів. Діагноз?

кіста

мастит

рак

фіброаденома

Відмітьте найбільш часту вроджену аномалію розвитку молочних залози:

амастія

ателія

політелія

синдром Поланда

Пацієнтка 45 років звернулась зі скаргами на виділення з соску лівої молочної залози солом’яного кольору, рідкі. В анамнезі ФКМ тривалий час. Яке дослідження необхідно провести для виключення діагнозу внутрішньопротокової папіломи молочної залози?

МРТ

УЗД

мамографію

цитологічне дослідження виділень з соска

У чоловіка віком 28 років, який професійно займається бодібілдингом виявляється збільшення грудних залоз. При огляді виявляється щільні грудні залози, безболісні, за даними УЗД візуалізується залозиста тканина, додаткових новоутворень не має. Як називається такий стан?

гігантомастія

гінекомастія

гіпермастія

дисплазія

25-27

Вульнерографія це:

спосіб виявлення вільного повітря у черевній порожнині

спосіб виявлення стороннього тіла у черевній порожнині

спосіб рентгеноконтрастного дослідження сліпих ран черевної стінки

спосіб шва рани черевної стінки

Хворого доставлено у стаціонар з відкритою травмою живота – ножевим пораненням. Хворий відчуває себе задовільнено. Пульс і артеріальний тиск нормальні. Лабораторні показники крові в межах норми. Живіт болісний в області ножевого поранення. Симптомів перитоніту немає. Яка повинна бути тактика ведення хворого?

УЗД

динамічне спостереження за хворим

екстрена лапаротомія

ревізія раньового каналу

До приймального відділення звернувся хворий з травмою живота. Назвіть метод дослідження, з якого треба розпочинати дослідження у даному випадку:

біохімічний аналіз крові

лапароскопія

оглядова рентгенографія черевної порожнини

фіброгастродуоденоскопія

Доставлено постраждалого із комбінованою важкою травмою і підозрою на ушкодження внутрішніх органів черевної порожнини. За традицією постраждалим з больовим синдромом, призначають аналгетичні засоби. Який із препаратів найбільше доцільно застосувати в даній ситуації для зменшення болю і попередження подальшого розвитку больового шоку?

кетамін

морфін

ні одного з названих препаратів

промедол

Хвора 37 років доставлена у приймальне відділення через 40 хвилин після автомобільної аварії. За її словами, дуже сильно вдарилася о кермо автомобіля животом. Скаржиться на сильний біль по всьому животу. Останній в акті дихання майже не приймає участі. Пальпація дуже болісна у всіх відділах. Перитоніальні симптоми сумнівні. Через виражений больовий синдром фізикальними методами обстежання не можливо визначити наявність рідини у вільній черевній порожнині. Яке дослідження треба виконати?

гастроскопію, потім оглядову рентгенографію черевної порожнини

оглядову рентгенографію черевної порожнини, потім - лапарацентез

пальцеве дослідження прямої кишки

термографію, потім фіброгастроскопію

Хворий М., 25 років, госпіталізований через чотири доби після закритої травми живота. Скарги: на загальну слабість, запаморочення – головокружение, втрату свідомості 2 години тому без ознак амнезії, постійні, помірної сили болі в животі, більше внизу і зліва. Об”єктивно: стан середньої важкості, положення вимушене “сидячи”, при спробі лягти з”являються болі в лівому надпліччі, шкірні покриви бліді, пульс – 117 в/хв., слабкого наповнення; АТ – 70/40 мм рт. ст.; живіт м”який, болючий по лівому боковому каналу та над лоном де є перкуторно притуплення і слабо позитивні ознаки подразнення очеревини – брюшины; аускультативно – пригнічення перистальтики. Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною?

двохмоментний розрив селезінки

заочеревинна гематома

розрив порожнистого органуЧоловік 30 років поступив у хірургічний відділ через 10 годин після отриманої тупої травми живота. Стан хворого середньої важкості. Язик вологий, шкірні покрови нормального кольору, температура 37,20С. Лейкоцитоз 11*109/л., гемоглобін 90 г/л, еритроцити 3*1012/л. Живіт дещо піддутий, при пальпації злегка напружений та болючий більше зліва. Для уточнення діагнозу хворому вирішено зробити лапароцентнз. В якому місці черевної стінки необхідно зробити отвір?

зліва від пупка

по серединній лінії вище пупка

по серединній лінії нижче пупка

справа від пупка

розрив черевного відділу аорти

Хлопчик, 10 років, госпіталізований після падіння лівим підребер’ям на бордюр. В свідомості, блідий, скаржиться на болі в животі з ірадіацією в ліве

надпліччя. При пальпації живота позитивні симптоми Вейнерта та Куленкампфа. Пульс 110 за 1 хв., АТ 100/600 мм рт. ст., лейкоцитоз 2,1 Г/л. Ваш діагноз?

розрив лівої легені, лівобічний гемоторакс

розрив лівої нирки, заочеревинна гематома

розрив селезінки, внутрішньочеревна кровотеча

розрив товстої кишки, перитоніт

Хворий 28 років надійшов після ДТП із діагнозом “Закрита травма живота”. Відзначає болі у верхніх відділах живота з ірадіацією в ліву надключичну ділянку. Об'єктивно: блідий, АТ 90/50 мм. вод.ст., пульс – 116 ударів у хвилину. Притуплення перкуторного звуку в відлогих відділах живота, слабко-позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, позитивний симптом «Ваньки-Встаньки». Про яке внутрішньочеревне ускладнення можна думати?

заочеревинна гематома

розрив кишечнику

розрив селезінки

розрив сечового міхура До операційної доставлений Ж., 19 років, отримавший закриту травму живота.

Під час операції виявлені числені розриви селезінки та тонкої кишки. Артеріальний тиск прогресивно знижується. Виникла необхідність у гемотрансфузії. Хто може виконати визначення групи крові та резус-належності у потерпілого?

лікар будь-якої спеціальності

лікар-анестезіолог

лікар-лаборант

хірург

Хворий М., госпіталізований через 7 діб після отримання закритої травми живота. Напередодні у хворого раптово з’явився різкий біль у лівому підребер’ї . Об-но: загальний стан тяжкий, пульс – 120 за 1 хв., АТ – 60/40 мм.рт.ст., живіт здутий, напружений, там же визначається притуплення перкуторного звуку. Ваш попередній діагноз?

двомоментний розрив селезінки

розрив печінки

розрив порожнистого органу У приймальне відділення хірургічного стаціонару доставлено хворого з підозрою

на розрив селезінки. Які з нижче перелічених методів дослідження дадуть найбільш вірогідну інформацію для підтвердження діагнозу?

загальний аналіз крові

лапароцентез

оглядова рентгеноскопія органів черевної порожнини

пневмоперітоніум

розрив селезінки

Соседние файлы в предмете Хирургия