Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГИСС / ргр.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
3.17 Mб
Скачать

3. Масштаб карт.

Наша земля має сфероидной поверхню. Таку поверхню можна зобразити на плоскій карті без спотворення. При складанні морських карт в проекції Меркатора свідомо допускають спотворення в зображенні на карті форми і розмірів земної поверхні.

Ці спотворення стосуються і масштабу карти. Масштаб такої карти постійний тільки для точок, що лежать па одній паралелі. У напрямку до полюсів масштаб збільшується.

Масштабом карти називається ступінь зменшення справжніх розмірів або ділянки водної поверхні при умовному зображенні їх на карті. Масштаб вибирається залежно від призначення карти і виражається двома способами: лінійним і чисельним.

Лінійний масштаб на карті зображується у вигляді лінійки, розділеної на частини. Проти кожного ділення є позначення в милях або кілометрах, яке відповідає відстані на місцевості.

Чисельний масштаб подається у вигляді дробу, у якої чисельник дорівнює одиниці, а знаменник показує, у скільки разів довжина лінії на карті менше дійсної лінії на місцевості. Наприклад, 1: 200000 означає, що в 1 см на карті міститься 200000 см (2 км) на землі.

При вимірюванні відстаней на звичайних навігаційних картах слід користуватися бічними вертикальними рамками з нанесеними на них градусними поділами.

Чим більше масштаб карти, тим менше помилок допустить судоводитель при прокладці курсу і при визначенні місця судна в море. Судоводитель-любитель по можливості повинен користуватися картою найбільшого масштабу.

4. Користування навігаційною картою

Щоб провести шлюпку з одного пункту в інший, старшина повинен знати їх взаємне розташування і навігаційні небезпеки, які можуть зустрітися на переході. Ці та інші необхідні для переходу відомості він може дізнатися, маючи перед собою морську навігаційну карту (рис. 64). На карті нанесені контури берега, а також горизонтальні лінії - паралелі і вертикальні лінії - меридіани.

На морський навігаційній карті північ (норд) знаходиться у верхній частині карти, схід (ост) - справа, південь (південний) - внизу, а захід (вест) - зліва. Карта має рамку, на правій і лівій (вертикальних) сторонах якої нанесені поділки широти, а на верхній і нижній - ділення довготи. Широта позначається буквою ф або Ш і має вимір від 0 ° (на екваторі) до 90 ° (на полюсі). На карті північної півкулі вона збільшується від низу до верху і називається північній (N), а на карті південної півкулі - зверху вниз і називається південній (S).

Довгота позначається буквою X або Д і має вимір від 0 до 180 °. Відлік довготи проводиться від нульового меридіана (1) на схід і захід. На карті східної півкулі довгота збільшується зліва направо і називається східної (Ost), а на карті західного полушарія- справа наліво і називається західної (Wst). Широта і довгота називаються координатами і виражаються в градусах і хвилинах (один градус дорівнює 60 '). Будь-яка точка на земній поверхні має свої координати.

Відстань на морських картах і на морі вимірюється в милях і кабельтових. Милею називається довжина V (однієї хвилини) дуги земного меридіана, вона рівна 1852 м. На морській карті величина 1 милі відповідає одному поділу збоку рамки (V широти). Кабельтов дорівнює одній десятій частині морської милі, т. Е. 185,2 м. Старшина повинен знати, що V довготи не відповідає 1 милю, і при вимірюванні відстаней ні в якому разі не використовувати верхню і нижню сторони рамки.

За одиницю швидкості в кораблеводінні прийнятий вузол. Вузлом називається така швидкість, при якій за 1 год судно проходить 1 милю.