Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОГИСС / ргр.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
3.17 Mб
Скачать

5. Визначення швидкості шлюпки.

Швидкість шлюпки можна визначити за допомогою секундоміра і будь-якого плаваючого предмета. За командою старшини плаваючий предмет скидають з форштевня шлюпки в воду. У момент, коли плаваючий предмет торкнеться води, старшина пускає секундомір, а коли транцевой дошка порівняється з плаваючим предметом, засікає час. Знаючи довжину шлюпки в метрах, можна легко визначити її швидкість в м / с.

Курс шлюпки визначається кутом між проходять через шлюпку меридіаном і діаметральної площиною шлюпки, змінюється в межах від 0 до 360 °.

Для визначення курсу при русі шлюпки від одного пункту до іншого, що знаходиться за межами прямої видимості, необхідно знайти ці пункти на карті і за допомогою паралельної лінійки з'єднати їх прямою лінією. Потім за допомогою транспортира виміряти кут між північною частиною меридіана і лінією, що з'єднує ці пункти. Виміряний кут і буде тим курсом, який повинен утримуватися старшиною при русі до пункту.

Я кщо між пунктами знаходяться навігаційні перешкоди (берег, камені, заборонені райони і т. Д.), То між ними прокладається декілька курсів (в обхід перешкод). Місце повороту з одного курсу на інший визначається по берегових орієнтирів або по пройден- ному відстані, що визначається за швидкістю і тривалості шляху.

Старшина шлюпки повинен мати на увазі, що на карті прокладається і з неї знімається істинний курс І К, а по компасу утримується компасний курс КК, який відрізняється від істинного на величину, яка називається поправкою компаса А К. Поправка компаса залежить від магнітної відміни d і девіації компаса 8 і дорівнює сумі алгебри цих величин, т. Е. АК = d + в Магнітне відхилення d вказується на карті і може бути східним (зі знаком плюс) або західним (зі знаком мінус). Девіація компаса в на шлюпках незначна і тому не враховується, т. Е. АК = d (рис. 65).

Істинний курс дорівнює сумі алгебри компасного курсу і поправки компаса:

ИК = КК + ( ± АК ), (1)

отсюда

КК = ИК - ( ± АК ). (2)

Знявши з карти істинний курс, потрібно за формулою (2) перевести його в компасний і отриманий курс утримувати за компасом. При нанесенні на карту курсу, утримуваного по компасу, потрібно перевести його за формулою (1) в істинний і отриманий ІК прокласти на карті.

Старшина шлюпки повинен вміти визначати своє місце на карті і знімати координати, а також за заданими координатами точки наносити її на карту. При видимості берегових орієнтирів місце шлюпки визначається за двома пеленга. Пеленг визначається кутом між проходять через шлюпку меридіаном і напрямом на орієнтир, вимірюється в межах від 0 до 360 °. Для визначення місця по пеленгам потрібно вибрати на березі два орієнтири (бажано, щоб кут між ними був не менше 30 ° і не більше 150 °), які нанесені на карту, і визначити на них напрямки по компасу. Отримані компасні пеленги КП перевести в справжні ІП за формулою:

ИП = КП + ( ± АК ) (3)

і за допомогою транспортира і паралельної лінійки нанести їх на карту (прокладаючи від орієнтирів у зворотний бік). Точка перетину пеленгів і буде місцем знаходження шлюпки (рис. 64).

Координати точки знімаються з карти за допомогою вимірника або паралельної лінійки. Щоб зняти координати за допомогою вимірника, потрібно виміряти найкоротшу відстань від найближчої паралелі до точки, відкласти його від тієї ж паралелі на бічній частині рамки і відрахувати широту.