Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ ТМП -2022.pdf
Скачиваний:
61
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
4.8 Mб
Скачать

ОНМУ, І.І. Тихоніна, дисципліна ТМП, Конспект лекцій

Тема 5.

Технологія перевезення небезпечних вантажів в тарі

5.1. Вантажні документи

За законом, остаточне рішення щодо того, що перевозиться на судні залишається за капітаном. Тому він повинен вимагати й бути забезпечений відправником вантажу правильною інформацією з небезпечних вантажів, які повинні бути ідентифіковані, класифіковані, промартільні й правильно впаковані. Таким чином, партія вантажу може бути прийнята до перевезення тільки відповідно до вимог Кодексу.

Стандартні вимоги до документування

Базові відомості, які повинні бути зазначені в документації на небезпечні вантажі (Dangerous Goods Note - DGN):

Правильна транспортна назва вантажу - ПТН (proper shipping name - PSN), клас небезпеки за списком ООН, вторинні види небезпеки, якщо зазначено в списку, номер вантажу за списком ООН, із вказівкою абревіатури «UN» перед номером, якщо передбачено умовами транспортування - пакувальну групу для даного вантажу. Перераховані вище відомості про вантаж ПОВИННІ БУТИ ЗАЗНАЧЕНІ ОБОВ’ЯЗКОВО.

Опис типу й способу впакування вантажу - кількість і тип пакувальних місць, контейнерів, танків, загальна кількість вантажу (обсяг або маса вантажу). Така інформація може бути зазначена в документації ПІСЛЯ обов’язкових відомостей.

Ідентифікація (Identification)- це встановлення транспортного й технічного (хімічного) найменування вантажу, його UN-Номера - чи є він забруднювачем моря, маркування на впакуванні. Ці елементарні дані необхідні для того, щоб визначити, які аварійні міри необхідно почати у відповідній ситуації.

Додаткові відомості про вантаж

Якщо є можливість і відповідні відомості про вантаж, у документації може бути зазначено:

Вторинні або другорядні небезпеки, що виникають при транспортуванні даного вантажу, якщо вони не зазначені в Кодексі.

Температуру спалаху, якщо вона становить 61оС і нижче.

Фразу «ВИВАНТАЖЕНИЙ БЕЗ ОЧИЩЕННЯ ЄМНОСТІ» або «ІЗ ЗАЛИШКАМИ» до або після ПТН, якщо впакування, контейнер або переносний танк містять залишки небезпечних вантажів.

93

ОНМУ, І.І. Тихоніна, дисципліна ТМП, Конспект лекцій

Слово «Сміття», перед ПТН, якщо здійснюється перевезення матеріалів, забруднених небезпечними вантажами або виробляється їхнє знищення або скидання.

Ступінь небезпеки вантажу для морського середовища (якщо вантаж є забруднювачем моря).

Маса нетто для вибухових речовин класу небезпеки 1.

Температура перевезення й критична температура для вантажів класів небезпеки 4.1 і 5.2.

Фраза «Радіоактивні матеріали» для вантажів 7-го класу небезпеки, якщо в ПТН цього не зазначено, а також номер сторінки Кодексу, що містить детальну інформацію на даний вантаж.

Фразу «Плавуче впакування», якщо вантаж перебуває в упакуванні такого типу.

Спеціальні відомості про вантаж

Спеціальні відомості повинні бути зазначені також для вибухових речовин (Клас 1), для само реактивних речовин (Клас 4.1), органічних пероксидів (Клас 5.2), речовин, що інфікують (Клас 6.2) і радіоактивних матеріалів (Клас 7).

Якщо здійснюється транспортування трейлера або контейнера після його фумігації, у супровідних документах повинна бути зазначена дата фумігації, тип фуміганта і його кількість. Крім того, повинні бути зазначені міри безпеки при використанні, інструкції зі скидання (знищенню) залишків фуміганта, якщо необхідно, наданий пристрій для фумігації.

Сертифікат про завантаження контейнера/транспортного засобу

У тому випадку, якщо перевезення небезпечних вантажів здійснюється в контейнерах або ж транспортних засобах, сторона, відповідальна за завантаження контейнера або транспортного засобу, повинна документально підтвердити факт, що небезпечні вантажі, розміщені усередині контейнерів або транспортних засобів, упаковані, сегреговані й розміщені належним чином.

Для танк - контейнерів такий сертифікат не потрібний!

У сертифікаті на завантаження контейнера повинне бути зазначене підтвердження того, що:

Перед навантаженням контейнер був очищений, просушений і відповідним чином підготовлений до навантаження.

Вантажі, що вимагають сегрегації відповідно до Кодексу, не були поміщені в один контейнер.

Всі пакувальні місця, поміщені в контейнер, попередньо були перевірені, і в контейнері перебувають тільки неушкоджені впакування вантажу.

Весь вантаж усередині контейнера належним чином розфасований і надійно закріплений.

Бочки, завантажені в контейнер, розташовані пробками у верх (якщо не передбачено іншого).

94

Соседние файлы в предмете Технология морских перевозок