Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма лекції 4.pdf
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.05.2023
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Дози всередину, г: коням – 50-200; великій рогатій худобі – 100-300; вівцям

– 20-50; свиням – 10-25; собакам – 5-10.

5.3. Солі Кальцію

З мінеральних речовин, які входять до складу тваринного організму, найбільшу кількість становить Кальцій. Він знаходиться в кількох фракціях: іонізований та неіонізований кальцій, але здатний до дифузії, та недифундований кальцій, що зв'язаний з білками. У формі неорганічних вуглекислих та фосфорнокислих солей кальцій локалізується в протоплазмі клітин, а у формі органічних солей – в ядрі.

Кальцій надходить в організм з кормами та з водою у формі органічних і неорганічних солей. З участю хлоридної кислоти шлунку солі кальцію утворюють розчинні комплекси, які легко всмоктуються. Рівень кальцію в тканинах організму регулюється під впливом вітаміну Д та паратиреотропного гормону паращитоподібної залози. Організм молодняку потребує більше Кальцію у зв’язку з формуванням скелету. В дорослих тварин потреба в Кальцію збільшується за лактації та годівлі їх кислими кормами. Метаболізм кальцію пов'язаний з обміном фосфору, магнію, калію, цинку та феруму. При уведенні в раціон купруму сульфату посилюється його використання і, навпаки, за високого рівня його знижується всмоктування Цинку та фітинової кислоти з кишечника.

Кальцію належить важлива роль в забезпеченні метаболічних та структурних процесів. Входячи до складу плазматичних мембран клітинних оболонок, він затримує виходження ексудату з судин за розвитку запального процесу та діє протизапально при алергічних реакціях. Забезпечуючи перехід фібриногену у фібрин і активуючи перетворення протромбіну в тромбін, кальцій бере участь в процесах зсідання крові. Важливу роль також відіграє він у процесах активації мононуклеарної системи та в посиленні фагоцитарної активності лейкоцитів.

Приймаючи участь в синтезі макроергічних сполук, Кальцій забезпечує енергетичний потенціал метаболічних процесів, в результаті чого підвищується збудливість центральної нервової системи, посилюється скоротливість міокарда та підвищується тонус симпатичної нервової системи. В процесах нервово-м'язового збудження іони кальцію виступають антагоністами іонів калію, натрію та магнію, тому солі кальцію застосовують при отруєннях тварин натрію хлоридом та за передозування магнію сульфату.

Кальцій з фосфором та з білками бере участь в синтезі комплексних сполук, які є структурною основою при формуванні кісткової тканини. Якщо

враціоні недостатньо кальцію, то не забезпечується формування скелету, а

вмолодих тварин розвивається рахіт. За раціонів з великим вмістом кислих кормів розвивається ацидоз, внаслідок чого кальцій інтенсивно зв'язується з білками. За гіпомагніємії затримується надходження в кров паратгормону,

внаслідок чого знижується засвоюваність кальцію. Він "вимивається" з

кісткової тканини, що викликає розм'якшення скелету – остеомаляцію у дорослих тварин.

Солі кальцію застосовують в якості протизапальних, десенсибілізуючих та протиалергійних засобів, а також з метою прискорення зсідання крові, підвищення реактивності центральної та парасимпатичної нервової системи, посилення скорочень поперечносмугастих та гладеньких м'язів. За розладів кальцій-фосфорного обміну застосовують трикальційфосфат, дикальційфосфат або монокальційфосфат у формі мінеральних добавок до корму. Кальцію карбонат (крейду) згодовують поросятам за низького рівня кальцію в кормах раціону, також курям при вискубуванні пір'я та з метою підвищення міцності яєчної шкаралупи. Парентерально уводять кальцію хлорид, кальцію глюконат та борглюконат.

Кальцію хлорид – Calcii chloridum, CaCl2

Безбарвні призматичні кристали, гіркого смаку, розчиняються в 0,25 частинах води та в дев’яти частинах етилового спирту. Водні розчини термостабільні, нейтральної реакції. Кристалічний кальцію хлорид є досить гігроскопічним, тому випускають 50% офіцинальний водний розчин.

Випускають порошок, 50% водний розчин у флаконах по 500 мл та 10% водний розчин в ампулах по 5 і 10 мл.

За внутрішнього застосування кальцію хлорид в травному каналі перетворюється в нерозчинні солі, які повільно всмоктуються в кров. З метою забезпечення високої ефективності кальцію хлорид уводять внутрішньовенно. Якщо під час уведення навіть невелика кількість кальцію хлориду потрапляє під шкіру або в м'язи, він проявляє подразнювальну дію. В концентрації 1-2% він викликає запалення, а у 10-20% – некроз тканин. Якщо розчин випадково потрапив під шкіру або у м'язи, то з метою зниження концентрації розчину в місце уведення уводять 10-15 мл ізотонічного розчину натрію хлориду або 10% розчину натрію сульфату, який з Кальцієм утворює нерозчинний кальцію сульфат.

Іони кальцію забезпечують перехід протромбіну в тромбін, а фібриногену - в фібрин і прискорюють зсідання крові. Посилюючи щільність кровоносних судин та зменшуючи їх порозність, кальцію хлорид діє протизапально і запобігає розвитку набряків при запальних процесах та за алергій. Він проявляє десенсибілізувальну дію за парентерального уведення чужорідних речовин та неспецифічних білків. Іони кальцію підтримують ритм та тонус міокарда і протидіють впливу на нього іонів калію, натрію та магнію. За магнезієвого наркозу Кальцій витісняє з нервових клітин іони магнію і призупиняє наркозну його дію. Крім того, іони кальцію проявляють таку ж стимулювальну дію як парасимпатичний нерв, забезпечуючи вегетативну іннервацію внутрішніх органів.

Застосовують з метою профілактики набряків, лікування тварин за алергії, кропивниці та в якості кровоспинного засобу при кровотечах з внутрішніх органів. В акушерській практиці застосовують за родильного парезу, при запаленні матки та родових шляхів, а також для прискорення інволюції матки та видалення посліду. Його застосовують також за низького рівня кальцію в кормах раціону та питній воді, а також з метою посилення метаболізму Фосфору та Магнію. Кальцію хлорид є також функціональним антидотом при отруєнні тварин натрію хлоридом, при передозуванні магнію сульфату та за тетанії.

Дози всередину, г: коням – 20-50; великій рогатій худобі – 30-60; вівцям –

2-5; свиням – 3-6; собакам – 1-2 .

Внутрішньовенно 10% водного розчину, мл: коням – 100-300; великій рогатій худобі – 100-400; собакам – 5-10; вівцям – 10-30.

Кальцію глюконат – Calcii gluconas

Білий зернистий або кристалічний порошок без запаху та смаку, повільно розчиняється в 50 частинах холодної та в 5 частинах гарячої води, не розчиняється в спирті та в етиловому ефірі. Розчини нейтральної реакції, термостабільні.

Випускають порошок, таблетки по 0,5 г та 10% водний розчин в ампулах по10 мл.

Кальцію глюконат – це сіль глюконової кислоти, яка містить 9% кальцію. За парентерального уведення повільно і не повністю піддається дисоціації на іони, тому не подразнює тканини і не викликає запальної реакції. Після застосування всередину він повільно всмоктується і після резорбції проявляє таку ж фармакологічну дію, як і кальцію хлорид, але він є менш токсичним

Застосовують в якості протизапального засобу при алергічних реакціях, для десенсибілізування тканин за сироваткової хвороби і для лікування тварин за тетанії, рахіту, остеомаляції та лизухи, а також для посилення скорочень матки при затриманні плаценти, лікування корів за родильного парезу та ацетонемії, як кровоспинний засіб за кровотеч з внутрішніх органів та в якості антидоту при отруєнні тварин натрію хлоридом.

Дози всередину, г: коням та великій рогатій худобі – 10-20; телятам – 1-6; поросятам – 0,2-1; вівцям – 5-10; свиням – 5-10; собакам – 2-4.

Внутрішньовенно або внутрішньом'язово 10% водного розчину, мл: коням – 100-200; великій рогатій худобі – 200-300; свиням – 20-50; вівцям – 20-30; собакам – 5-20.

Кальцію лактат – Calcii lactas

Білий, дрібнокристалічний порошок без запаху і смаку, на повітрі вивітрюється, погано розчиняється в холодній, добре – в гарячій воді. Водні розчини стійкі, термостабільні.

Випускають порошок і таблетки по 0,5 г.

Кальцію лактат

Кальцію лактат – сіль молочної кислоти, яка містить 13% Кальцію. Добре всмоктується за перорального уведення і проявляє таку ж фармакологічну дію, як і кальцію хлорид. Нетоксичний для тварин.

Застосовують за низького рівня кальцію в організмі (гіпокальціємії), з метою лікування тварин за рахіту, остеомаляції, лизухи, для прискорення зростання кісток при переломах, для стимуляції росту та формування скелету молодняка.

Дози всередину, г: коням – 5-10; великій рогатій худобі – 5-15; свиням – 0,3-

1; собакам – 0,2-0,5.

Кальцію борглюконат – Calcii borgluconas

Комплексний препарат, який в 1 л води містить 210,5 г кальцію глюконату; 18,5 г борної кислоти; 13,1 г натрію тетраборату та 2 г фенолу. Борна кислота покращує розчинність та прискорює резорбцію кальцію за парентерального уведення. Кальцій діє також протиалергічно та десенсибілізувально.

Однорідна прозора рідина, без запаху, кислого смаку, стійка при зберіганні.

Випускають 20% водний розчин у флаконах по 100, 200 та 250 мл.

Діє десенсибілізувально, антитоксично та протизапально. В крові підвищує рівень Кальцію, стимулює обмінні процеси, активує реактивність адренергічної нервової системи.

Застосовують за алергійних реакцій з метою послаблення проникності кровоносних судин, запобігання набрякам, лікування тварин при запальних та ексудативних процесах, екзематозних ураженнях шкіри, пневмоніях, ендометритах та в якості кровоспинного засобу за паренхіматозних кровотеч.

Дози 20% водного розчину, мл: внутрішньом'язово, підшкірно та внутрішньовенно – великій рогатій худобі та коням – 250-500; свиням, вівцям та козам – 30-100; собакам – 5-20; котам – 2-10. Повторні уведення здійснюють не раніше як через 12 годин.

Кальцимуск – Calcimusc

Комплексний препарат, який містить 5 г кальцію глюконату та 0,1 г борної кислоти в 50 мл води.

Однорідна прозора рідина, без запаху, кислого смаку, стійка при зберіганні.

Випускають 10% водний розчин в ампулах по 5 та 10 мл.

Діє антитоксично, десенсибілізувально та протизапально. Знижує проникність кровоносних судин при запальних та ексудативних процесах, підвищує рівень іонізованого кальцію в крові, стимулює скоротливість скелетних м'язів і прискорює зсідання крові.

Застосовують з метою лікування тварин за алергічних захворювань – дерматитів, кропивниці, сироваткової хвороби та за ексудативних процесів

– пневмоній, плевритів, набрякової хвороби, ендометритів та в якості кровоспинного засобу при легеневих та маткових кровотечах.

Дози 10% водного розчину внутрішньовенно або внутрішньом'язово тваринам всіх видів – 0,1-0,2 мл/кг маси тіла. Внутрішньовенні ін'єкції здійснюють повільно, внутрішньом'язові – глибоко в м'язи.

Кальцію карбонат осаджений – Calcii carbonas praecipitatum, CaCo3

Білий дрібний порошок або куски без запаху та смаку. Не розчиняється у воді, розчиняється в розбавленій хлоридній та в нітратній кислотах, повільно розчиняється в 10% водному розчині оцтової кислоти.

Випускають порошок.

Кальцію карбонат (крейда) при застосуванні всередину нейтралізує хлоридну кислоту в шлунку. В процесі хімічної реакції виділяється вуглекислий газ, який стимулює активність травних залоз. Кальцію карбонат проявляє слабку в'яжучу та сильну протизапальну дії, адсорбує токсини, розчиняє слиз за катаральних станів. Всмоктуючись в кишечнику, він поповнює в організмі рівень іонізованого кальцію, який послаблює