Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЧН конспект.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.12.2023
Размер:
95.58 Кб
Скачать

Сполучення крилопіднебінної ямки

Вхід

Вихід

1. Foramen rotundum проходить з порожнини черепа у крилопібнебінну ямку n. maxillaris

(ІІ гілка n. trigeminus)

1. Canalis palatinus major - n. palatinus major, arteria et vena palatinus major, з крилопіднебінної ямки виходять у порожнину рота

2. Hiatus sphenomaxillaris – із підскроневої ямки у крилопіднебінну заходить arteria et vena maxillaris

2. Foramen sphenopalatinum - n. nasalis posterior superior, a. et v. sphenopalatine з крилопіднебінної ямки виходять у середній носовий хід

3. Canalis pterygoideus – із рваного отвору у крилопіднебінну ямку заходить nervus canalis pterygoideus, який утворений великим кам’янистим нервом від лицевого нерва (парасимпатичні волокна) та глибоким кам’янистим нервом із сонного сплетення (симпатичні волокна)

3. Fissura orbitalis inferior - n. zygomaticus,

n. infraorbitalis, arteria et vena infraorbitalis з крилопіднебінної ямки виходять у очну ямку

Гілки верхньощелепного нерва.

  • Підочноямковий нерв /n. infraorbitalis/ проходить у очну ямку крізь нижню очноямкову щілину, йде спочатку у підочноямковій борозні, а потім у підочноямковому каналі. У цьому відділі нерв розгалужується на гілки для іннервації загальної чутливості верхньощелепної пазухи, ясен і зубів по групах: задні верхні коміркові гілки /rr. alveolares superiores posteriors/ до великих кутнів зубів (молярів); середні верхні коміркові гілки /rr. alveolares superiores medius/ до маліх кутніх зубів (премолярів); передні верхні коміркові гілки /rr. alveolares superiores anteriores/ до іклів і різців. У тілі верхньої щелепи коміркові нерви утворюють верхнє зубне сплетення /plexus dentalis superior/. Далі підочноямковий нерв виходить із очної ямки до іклової ямки крізь підочноямковий отвір і поділяється на кінцеві гілки до шкіри нижньої повіки /rr. palpebrales inferiors/, зовнішнього носа /rr. nasals externi/ і верхньої губи /rr. labiales superiors/, утворюючи «малу гусячу лапку» /pes anserinus minor/.

Гілки підочноямкового нерва:

  • n. alveolaris superior posterior, media, anterior;

  • n . palpebralis inferior

  • n. nasalis externa, pes anserinus

  • n. labialis superior) minor

  • Виличний нерв /n. zygomaticus/ у очній ямці розташований на нижній стінці у бік від підочноямкового нерва, виличний нерв прямує до вилично-очноямкового каналу виличної кісти /foramen zygomaticoorbitale/. Вилично-очноямковий канал в тілі виличної кістки ділиться на два ходи, тому з нього виходять дві гілки виличного нерва:

  • вилично-лицевий нерв /n. zygomaticofaciale/ - /виходить крізь foramen zygomaticofaciale іннервує загальну чутливість шкіри виличної ділянки обличчя;

  • вилично-скроневий нерв /n. zygomaticotemporale/ виходить крізь foramen zygomaticotemporale іннервує загальну чутливість шкіри скроневої ділянки.

  • Великий піднебінний нерв /n. palatinus major/ після виходу з однойменного каналу у ротову порожнину іннервує загальну чутливість слізистой оболонки піднебіння, піднебінних мигдаликів, піднебінних дужок.

  • Малі піднебінні нерви /nn. palatine minores/ виходять з однойменного каналу крилоподібного відростка клиноподібної кістки. Іннервують загальну чутливість піднебіння, піднебінних мигдаликів, хоан, склепіння глотки.

  • Верхній задній носовий нерв /n. nasalis posterior superior/ залишає крилопіднебінну ямку крізь клинопіднебінний отвір /foramen spenopalatinum/ і потрапляє у порожнину носа - у середній носовий хід. Нерв розділяється на бічну і присередню гілки. Бічна гілка носового нерва розгалужеється на бічній стінці порожнини носа, іннервує загальну чутливість слізової оболонки носових ходів та навколоносових пазух. Присередня гілка – носо-піднебінний нерв /n. nasopalatinus/ - йдет по перегородці носа до різцевого каналу /can. іncisivus/. Крізь нього потрапляє у порожнину рота у передніх відділах твердого піднебіння і іннервує загальну чутливість слізової оболонки піднебіння.

ІІІ гілка – нижньощелепний нерв /n. mandibularis/ (соматорухова іннервація і загальна чутливість)

  • Рухові гілки (назва складається з назви м’яза):

  • Жувальна група м’язів:

-m. masseter

-m. temporalis

-m. ptherygoideus medialis et lateralis

  • М’яз м’якого піднебіння:

-m. tensor veli palatine

  • М’яз середнього вуха:

-m. tensor tympani

  • Надпід’язикова група м’язів:

-m. digastricus (venter anterior)

-m. mylohyoideus

  • Чутливі гілки:

  • Оболонна гілка /r. meningeus/ – до оболонок середньої черепної ямки;

  • Вушно-скроневий нерв /n. auriculotemporalis/ – до шкіри вушної раковини, зовнішнього слухового проходу, привушній слинній залозі, скронево-нижньощелепного суглоба;

  • Щічний нерв /n. buccalis/ – загальна чутливість слізової оболонки щіки;

  • Язиковий нерв /n. lingualis/: язиковий нерв йдет до дна ротової порожнини, де віддає під’язикову гілку /n. sublingualis/, яка забезпечує іннервацію загальної чутливості слізової оболонки дна ротової порожнини, під’язикової і піднижньощелепної слинних залоз; сам язиковий нерв прямує в товщу язика – іннервує загальну чутливість передніх двох третин язика.

  • Нижній комірковий нерв /n. alveolaris inferior/ - йдет в нижньощелепному каналі, утворює нижнє зубне сплетення /plexus dentalis inferior/, від якого відходять гілки до зубів і ясен. Виходить крізь підборідний отвір як підборідний нерв /n/ mentalis/ та розділяється на шкірні гілки до нижньої губи /rr. labialies/, підборідної ділянки /rr. mentales/.