Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори_ дисципліна«Міжнародна економіка».docx
Скачиваний:
71
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
71.12 Кб
Скачать

15. Основні форми міжнародних економічних відносин: загальна характеристика та приклади.

Основними формами економічних відносин, через які проявляється функціонування світової системи господарства, є міжнародна торгівля, міжнародний рух капіталів, міжнародна міграція робочої сили, міжнародний обмін технологіями, міжнародні валютні відносини, міжнародні кредитні відносини.

Міжнародна торгівля - це форма функціонування світового ринку, під яким розуміється система обміну товарами й послугами на міжнародному рівні. Розрізняють міжнародну торгівлю товарами і послугами, проте, як правило, під міжнародною торгівлею розуміють торгівлю товарами на світовому ринку.

Міжнаро́дний рух капіта́лу — однобічне переміщення за кордон певної вартості в товарній чи грошовій формі з метою отримання прибутку чи підприємницької вигоди.

Міжнародна міграція робочої сили - це переміщення робочої сили з однієї країни в іншу на строк більший ніж один рік. Міжнародна міграція робочої сили зумовлена чинниками внутрішнього економічного розвитку кожної окремої країни і зовнішніми чинниками; станом міжнародної економіки в цілому та економічними зв'язками між країнами. Наприклад, переміщення населення України на Захід, для покарщення життя.

Міжнародний рух технологій — це обмін науково-технічними знаннями і виробничим досвідом, який може відбуватися на некомерційних (публікації у науково-технічних виданнях) і комерційних засадах.

Міжнародні валютні відносини – сукупність економічних відносин між країнами, юридичними і фізичними особами, міжнародними економічними, фінансово-кредитними організаціями з приводу функціонування і розвитку валюти. При проведенні валютних операцій укладаються валютні угоди, котрі являють собою домовленості про обмін грошей однієї країни на гроші іншої. При цьому фігурують такі поняття, як валютний курс і валютний паритет. Наприклад, відносини між Китаєм та Японії з приводу надання кредитів одній чи іншій країні.Міжнародні кредитні відносини — це відносини, що існують між кредиторами і позичальниками з різних країн з приводу надання, використання і погашення позики, включаючи наростання процентів.

16. Основні показники, що характеризують розвиток мев. Наведіть приклади. Надайте оцінку Україні як учасника мев.

Основні показники, що характеризують розвиток МЕВ:

1) залежно від змісту:

- натуральні показники (виражаються у фіз одиницях. Наприкл: кількість виробленої продукції, що виражена у фізичн одиницях (т,кг);

- вартісні показники (обраховуються у грошових одиницях. Наприклад: ВВП, НД, ВНП, ВСП та ін.);

- кількісні (міграція робочої сили та ін);

-якісні (розвиток і втілення в життя досягнень НТП та ін).

2) залежно від способу одержання:

- абсолютні (статистичні) показники можуть виражатися як у грошових, так і у фізичних одиницях;

- відносні (аналітичні) показники розраховуються на основі абсолютних показників.

3) залежно від рівня дослідження:

- макроекономічні показники відбивають міжн. екон. зв’язки на державному та наддержавному рівнях. До них належать: чистий експорт, показник руху капіталу, обмінний курс, державний борг, валютні резерви центрального банку тощо.

- мікроекон показники характеризують функціон та ефективність міжнародних зв’язків на рівні первинної ланки господарювання. До них належать: вартість експорту та імпорту підприємства, швидкість обігу коштів щодо зовн-екон операцій суб’єкта господар, рівень забезпеченості банківськими кредитами та ін.

Україна як суб’єкт міжнародної співпраці у сфері економіки об’єктивно має досить непогані позиції. Вона має вигідне для активної участі у світових торговельно-економічних відносинах географічне положення, за рівнем запасів та видобутку сировинних ресурсів входить до числа провідних держав світу. Їй належить чверть найродючіших чорноземів земної кулі. Високий інтелектуальний та загальноосвітній рівень населення, значний потенціал у високотехнологічних галузях промисловості забезпечують Україні місце у п’ятірці провідних космічних держав світу, дев’ятці країн, що випускають військово-транспортні літаки, а також її належність до світових лідерів експорту зброї та військово-технічних послуг. Наша країна — власник найпотужніших нафто- та газотранспортних магістралей світу.

Виходячи насамперед із потреби забезпечення національних інтересів наша держава вживає заходів щодо налагодження міжнародного, зокрема економічного, співробітництва. Активну участь бере Україна в роботі Конференції ООН з торгівлі та розвитку, Міжнародного торговельного центру, Європейської економічної комісії ООН, Багатостороннього агентства з інвестиційних гарантій, Світової організації інтелектуальної власності, Міжнародного агентства з атомної енергії, Програми розвитку ООН, ряду інших органів, фондів, програм та спеціалізованих установ, що входять до складу системи Організації Об’єднаних Націй.

Одночасно слід зазначити необхідність підвищення ефективності міжнародно- і зовнішньоекономічного співробітництва нашої держави. У нас відсутня орієнтована на сучасні реалії концеп¬ція зовнішньої політики держави, що зумовлює спонтанне коливання зовн-екон пріоритетів України, періодичне протиставлення «східного» та «західного» напрямків екон стратегії і негативно впливає на стабільніс відповідних відносин, викликає сумніви у держав світу стосовно надійності нашої країни як партнера. Це слід враховувати при організації з боку нашої держави міжнар економічного співробітництва з іншими державами світу і міжнар організаціями.