Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ_ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
203.23 Кб
Скачать

21. Відкриття провадження у справі

Відкриття провадження у справі стадія цивільного процесу, на якій суд вирішує питання про відкриття провадження по конкретній цивільній справі в суді першої інстанції, перевіряє наявність у особи, яка звернулася до суду, права на звернення до суду і дотримання встановленого порядку реалізації даного права.

Суддя ознайомившись із позовною заявою повинен зробити одну з процесуальних дій:1) відкрити провадження у цивільній справі (ч.І ст.122 ЦПК);

2) відмовити у відкритті провадження у справі (ч.2 ст.122 ЦПК);

3) залишити позовну заяву без руху (ч.І ст.121 ЦПК);

4) повернути позовну заяву (ч.З ст.121 ЦПК).

У відповідностізі ст. 121 ЦПК позовназаявазалишається без руху в наступнихвипадках:

1) якщо вона подана без дотриманнявимог, викладених у статтях 119 і 120 ЦПК.

Підставою для залишенняпозовної заяви без рухуможуть стати лише прямо зазначені в законінедолікипозовної заяви. Зокрема, не може бути залишена без рухупозовназаява у випадкунедо-лучення до неїдоказів — як зазначених у позовнійзаяві, так і іншихдоказів, щопідлягаютьподаннюпозивачем, на думку суду.

2) якщо не сплаченосудовийзбірчи не оплачено витрати на інформаційно-технічнезабезпеченнярозглядусправи.

Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо:

1) заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства;

2) є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін у спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав. Відмова від позову не позбавляє другу сторону права пред’явити такий самий позов до особи, яка відмовилась від позову;

3) у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

4) після смерті фізичної особи, а також у зв’язку з припиненням юридичної особи, які є однією із сторін у справі, спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Питання про відкриття провадження у справі суддя вирішує не пізніше 3 днів з дня надходження заяви до суду.

Відповідно до ч.З ст.121 ЦПК заяваповертається у випадках, коли:

1) позивачдовідкриттяпровадження у справі подав заяву про поверненняйому позову;

2) заяву подано недієздатною особою;

3) заявавідіменіпозивача подано особою, яка не маєповноважень на веденнясправи;

4) справа не підсуднацьому суду;

В ухвалі про відкриття провадження у справі зазначаються:

1) найменування суду, прізвище та ініціали судді, який відкрив провадження у справі, номер справи;2) ким і до кого пред’явлено позов;3) зміст позовних вимог;4) час і місце попереднього судового засідання;5) пропозиція відповідачу подати в зазначений строк письмові заперечення проти позову та посилання на докази, якими вони обґрунтовуються.

  1. Дії судді та учасників процесу по підготовці справи до судового розгляду

Завдання підготовки справи до судового розгляду суддя починає вирішувати вже в ході вивчення матеріалів, що надійшли. Так, вирішуючи питання про підвідомчість, необхідно визначити характер спору, з яких правовідносин він виникає, який суб’єктний склад спору, прав та інтересів яких осіб він торкається, а також з’ясувати наявність доказів дотримання досудового порядку врегулювання спору у випадках, передбачених законодавством. Всі ці документи в силу ЦПК додаються до позовної заяви. Згідно зі ст. ЦПКу господарських судах першої інстанції справи розглядаються суддею одноособово. Будь-яка справа, що відноситься до підсудності цього суду, залежно від категорії і складності справи, може бути розглянута колегіально у складі трьох суддів. В будь-якому випадку питання підготовки справи до судового розгляду вирішується одним суддею, але він діє від імені всього цивільного суду. З метою здійснення завдань, які стоять перед стадією підготовки справи до судового розгляду, суддя виконує певні процесуальні дії. Різноманітність дій по підготовці виключає можливість законодавчого встановлення їхнього вичерпного переліку, а визначає лише загальні напрямки дій судді та коло питань, що підлягають з’ясуванню. Суддя не обмежений у виборі дій, які можуть сприяти підготовці судового розгляду й успішному проведенню судового процесу. Згідно з цією статтею суддя вчиняє в необхідних випадках наступні дії по підготовці справи до розгляду: — вирішує питання щодо залучення до участі у справі іншого відповідача та виключення й заміну неналежного відповідача; витребує від них документи, відомості, висновки, необхідні для вирішення спору, чи знайомиться з такими матеріалами безпосередньо в місці їх знаходження; — вирішує питання про призначення судової експертизи; — провадить огляд і дослідження письмових і речових доказів у місці їх знаходження;; — вирішує питання про вжиття заходів до забезпечення позову; — вчиняє інші дії, спрямовані на забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи.

Вибір дій по підготовці, їх зміст і спрямованість зумовлені особливостями кожної конкретної справи, причому як матеріального, так і процесуального характеру. Перш за все мова іде про правову природу правовідносин, з якою заявник звернувся до господарського суду.