Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичні основи соціальної політики в Україні на прикладі соціального захисту воїнів АТО та членів їх сімей.docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
30.01.2017
Размер:
87.49 Кб
Скачать

2.3 Проблеми реалізації соціальної політики у сфері соціального захисту воїнів ато та членів їх сімей

На сьогодні наявні певні здобутки у сфері соціального захисту учасників АТО та їх сімей (наприклад, останнім часом процедура отримання бійцями АТО статусу учасника бойових дій значно спростилася [2]), але проголошені в законодавчих актах орієнтири потребують серйозної роботи для їх реалізації. Існують серйозні невирішені проблеми пов'язані з соціальною адаптацією демобілізованих і отриманням ними передбачених законодавством пільг вирішено лише частково.

Відображенням проблем в реалізації соціальної політики в сфері соціального захисту воїнів АТО та членів їх сімей є, зокрема, відсутність у ветеранів АТО та членів їх сімей розуміння на отримання яких соціальних гарантій та пільг вони можуть претендувати. Наприклад, Леся Василенко, керівник ГО "Юридична сотня", зазначила, що основною проблемою є недостатня поінформованість бійців і їх рідних про те, як вони можуть скористатися пільгами, на які мають право. «З усіх звернень, що надходять останнім часом, найбільше звернень з Львова, Києва та Одеси. Це означає, що є проблема з інформуванням населення», - повідомила експерт. За її словами, в невеликих містечках і селах проблем набагато більше, так як у багатьох людей навіть немає доступу до Інтернету. Пані Василенко зазначила, що Міністерству соціальної політики вкрай важливо організувати інформаційну кампанію для відповідних категорій населення і, зокрема, забезпечити достатню кількість друкованих матеріалів [2].

Найгострішими є проблеми психологічної реабілітації учасників АТО, а також труднощі, що виникають у них в процесі отримання земельної ділянки. Як зазначає Роман Титикало, член «Асоціації адвокатів України»: «Наприклад, в Києві це питання остаточно не вирішене. У Закарпатті питання на місцевому рівні вирішується, але з бійців починають вимагати додаткову плату за технічну документацію». У кожному регіоні питання вирішується по-різному, і бійців це хвилює. «Єдиний вихід - звертатися до місцевої ради і вимагати реалізації права на земельну ділянку», - зазначив пан Титикало [2]. Існує проблема і з реалізацією права учасників АТО і родичів загиблих на першочергове отримання житла, оскільки державні фонди новим житлом практично не поповнюються. Як правило, це пов’язано з відсутністю коштів на забезпечення житлом даної категорії громадян.

Над вирішенням проблеми психологічної реабілітації учасників АТО активно працює Мінсоцполітики, яке поки допрацьовує програму психологічної реабілітації учасників АТО, а також працює над розширенням мережі санаторіїв, в яких зможуть отримати путівки учасники АТО, над створенням механізму електронного приєднання до єдиної бази пільговиків: завдяки цьому бійці зможуть отримувати пільги, не звертаючись спеціально до управління соціального захисту [2]. Що дає підставити стверджувати про недостатню ефективність роботи структурних апаратів Мінсоцполітики у напрямку вирішення проблеми психологічної реабілітації ветеранів війни, оскільки АТО та сході України продовжується вже майже 3 роки і на мою думку, за цей час повинна була бути розроблена ефективна система надання психологічної реабілітації для учасників АТО.

Також, наявна негативна тенденція збереження високого рівня безробіття серед демобілізованих атовців. Задля вирішення цієї проблеми Міністерством соціальної політики було розпочато реорганізацію центрів зайнятості в служби зайнятості. Пріоритетним напрямком є допомога у працевлаштуванні військовослужбовцям, які безпосередньо повернулися з війни. Для планується задіяти всі державні інструменти [2].

Не втратила гостроти проблема надання добровольцям статусу учасників АТО. Як зазначає Артур Дерев'янко, голова Державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО: «Міжвідомча комісія не хоче брати на себе відповідальність визнавати добровольців учасниками бойових дій, але і не відмовляє. В результаті людина «зависає» між двома комісіями » [2].

Проаналізувавши подану інформацію можна стверджувати, що система соціального захисту воїнів АТО та їх родин є недостатньо ефективною, оскільки існує низка невирішених проблем в цій сфері, вирішення яких потребує комплексного реформування системи соціального захисту воїнів АТО та їх родин.