Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
179
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

9. Параліч як ушкодження головного і спинного мозку.

Більша частина пошкоджень спинного мозку викликає втрату чутливості нижче місця ураження і здатності рухатися (параліч) або постійну недієздатність. 

Етіологія: інсульт, травми ЦНС, пухлини мозку та ін.

Пошкодження спинного мозку будь-якого виду можуть призвести до появи одного або більше ознак і симптомів:

  • Біль або інтенсивна печія, викликані враженням нервових волокон в спинному мозку;

  • Втрата здатності рухатися;

  • Втрата чутливості, включаючи здатність відчувати тепло, холод і дотик;

  • Втрата контролю над роботою кишечника і сечового міхура;

  • Надмірна рефлекторна активність або спазми;

  • Втрата відтворювальної функції;

  • Утруднене дихання, кашель або відкашлювання секрету з легенів.

Критичні ознаки і симптоми

Критичні ознаки та симптоми пошкодження спинного мозку після травми голови або нещасного випадку включають:

  • Періодичну втрату свідомості;

  • Сильний біль у спині або відчуття тиску в ділянці шиї, голови або спини;

  • Слабкість, втрата координації або параліч будь-якої частини тіла;

  • Оніміння, поколювання або втрата чутливості в кистях, пальцях рук, ступнях або пальцях ніг;

  • Втрата контролю над роботою кишечника і сечового міхура;

  • Проблеми з рівновагою і ходінням;

  • Утруднене дихання після травми;

  • Неправильне або викривлене положення шиї і спини.

Пошкодження може бути травматичним і нетравматичним

  • Травматичне пошкодження спинного мозку може виникнути внаслідок раптового, травмуючого удару хребта, який ламає, зміщує, руйнує або здавлює один або більше хребців. Таке враження може також бути результатом вогнепального або ножового поранення спинного мозку. Додаткове пошкодження зазвичай проявляється через кілька днів або тижнів внаслідок кровотечі, набряку, запалення і скупчення рідини в спинному мозку і навколо нього.

  • Нетравматичне пошкодження спинного мозку може бути викликане артритом, раком, порушенням роботи кровоносних судин або кровотечею, запаленням, інфекціями або дегенеративними захворюваннями хребта.

Лікування:

  • Медикаментозне лікування. Прийом метилпреднізолону (солюмедролу). Цей кортикостероїд викликає деяке відновлення у пацієнтів з пошкодженням спинного мозку, якщо його прийняти протягом 8 годин після отримання травми. Метилпреднізолон знижує обсяг пошкодження нервових клітин і зменшує запалення близько місця ураження.

  • Іммобілізація. Можливо, вам потрібно накласти скелетний витяг, щоб стабілізувати хребет і привести його в належний стан під час лікування. У деяких випадках може допомогти жорсткий комір для шиї.

  • Операція. Часто необхідно проведення термінової операції, щоб видалити фрагменти кісток, сторонні тіла, грижу міжхребцевого диска або зламані фрагменти хребця, що здавлюють вміст хребетного каналу. Операція також може знадобитися для стабілізації хребта, щоб запобігти появі болю або деформації.

Відкриті травматичні пошкодження. Хірургічна інфекція.

1. Антисептика ран.

Антисептика ран-Антисептика - це комплекс лікувально-профілактичних заходів, метою яких є зменшення кількості бактерій в рані або їх повне знищення. Можна виділити кілька видів антисептики.1. Механічна антисептика - це дії, що здійснюються при хірургічній обробці рани. Вона полягає в висічення країв і дна рани, для того щоб видалити з неї більшу кількість мікробів і мертвої тканини, яка є живильним середовищем для бактерій.2. Фізична антисептика - це ряд заходів, спрямованих на створення в рані несприятливих для життя мікробів умов. До таких заходів відносять накладення ватно-марлевої повязки, застосування висушують порошків і тампонів, використання дренажів, підсушування рани на повітрі. Дренажем називається гумова або пластмасова трубка, яку вводять в рану для відтоку виділень або промивання рани.3. Хімічна антисептика - це комплекс заходів, спрямованих на знищення хвороботворних мікроорганізмів у рані за допомогою хімічних речовин. Перерахуємо хімічні речовини, за допомогою яких здійснюється хімічна антисептика. Нітрат срібла (ляпіс) застосовують у формі мазей, розчинів для промивання ран. Анілінові барвники (брильянтовий зелений, малахітовий синій) застосовуються при обробці ран, опіків і інрук.Йод застосовується у вигляді спиртового розчину для змащування шкіри при пораненнях, як асептичне засіб і інКалію перманганат (марганцівка) застосовується у вигляді розчину для промивань, полоскань, ванн, а також при лікуванні опіків.Перекис водню застосовується у вигляді свіжоприготованого розчину для промивань, зупинки невеликих кровотеч, відмочування приставших до рани повязок, при лікуванні ран з анаеробної інфекцією.Риванол використовується при лікуванні ран, у вигляді розчинів для промивань і інФурацилін використовується у вигляді розчинів або мазей при лікуванні ран, опіків, гнійних захворювань.4. Біологічна антисептика - полягає у знищенні мікробів і підвищенні імунологічної захисту організму. Застосовуються антибіотики, ферменти, сироватки.При недотриманні правил асептики і антисептики виникають ускладнення у вигляді гнійного процесу, розвитку правця. При розвитку гнійного процесу зявляється біль, підвищується температура в області рани, шкіра навколо рани припухає і червоніє. Необхідна консультація лікаря.