Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
спеціальна хірургія 1 курс магістри 2018р.docx
Скачиваний:
179
Добавлен:
22.01.2018
Размер:
198.67 Кб
Скачать

4.Наркоз у різних видів тварин. Ускладнення за наркозу та їх усунення.

Наркоз ВРХсупров послабл моторики рубця, припвідрижки, наповн газами рубця і тимпанією. Це приз до погірш дих й може сприч асфіксію. Тимпанію рубця викликає тривала фіксація тварини в лежачому положенні на боку і міорелаксація гладеньких м'язів. Тому у ВРХ доц пров хір оп при помірній релаксації в поєднанні з місцевим знебол. При загрозі тимпанії здійсн руміноцентез. Крім того, у ВРХпри наркозі відміч посиля ф-ції сл і бронхіал залоз, блювання. тв вв реч, які гальм секрецію слини й залоз дих тракту, голову опускають. Сукупність зазначених явищ створює загрозливий фон для наркозу. Тому наркоз ВРХне доводять до глибокого ступеня, а поєднують з місцевою анестезією.

Премедикація. За 10-15 хв до початку наркозу п/ш5-10 мл 1 %-ного р атропіну сульфату. Це сприяє поліпш роботи с розш бронхів, полегш дихання та обмеж секреції слі бронхіальних залоз. Потім в/в або в/мо і 2,5 % р аміназину (2 мл/100 кг маси тіла тварини). Слід мати на увазі, що цей розчин не застосовують при барбітуратному наркозі! ін'єкції аміназину в/мйого дія настає через 30 хв, а після в/в - через 5-7 хв. В/в алкогольний наркоз. Після премедикації в/в 33 %-ний етиловий спирт з глюкозою й натрію хлоридом у дозі 3-4мл на 1 кг маси тіла. Вводять по 10- 40мл за Т хв! Необхідно стежити за дих! При його погіршенні тимчасово прип ін'єкцію або вводити повільніше! Можна також рекомендувати поверхн спирт-хлоралгідрат- ний наркоз(П. П. Герцен). Розчин готують такого складу: хлоралгідрат - 30,0 г, 95 %-ний спирт етиловий - 100,0 мл, 20 %-ний розчин глюкози - 500,0 мл. Ін'єктувати дрібно, по 100-150-200 мл за одне в/в. Оральний алкогольний наркозвик лише для оглушення корів і невеликих бугаїв Попередньо премедикацію так, й залежно від обставин заливають з гумової пляшки в ротпорожн або вводять безпосередньо в рубець за допомогою носостравохід зонда розчин 40 %-ного етилового спирту в дозі 250-300 мл на 100 кгВ/втіопентал-натрієвий (пентотал) наркоз.Премедикацію Потім в/в повільно ін'єктують 5 %-ний р тіопенгал-натрію з 15 мг/кг маси тв. При цьому слід стежза її поведінкою, оскільки наркоз настає так швидко, що під час ін'єкції твможе впасти. Внутрішньоперитонеальний гексеналовий наркоз. Гексенал вводять внутрішньоперитонеально, в дозі 0,03 г сухої речовини на 1 кг маси тварини (М. В. Гексенал розбавляють стерильним фізіологічним розчином. Кетаміновий наркоз.Для премедикації п/ш атропіну сульфат у дозі 0,05-0,1 мг/кг (5-10 мл/100 кг 0,1 %-ного розчину), після чого в/м ін'єктують нейролептик ксилазин (ромпун, рометар) у дозі 0,1 мг/кг (0,5 мл/100 кг). З появою ознак на 100 кгмаси тварини 213 транквілізації для здійсн наркозу в/м (в/в) вводять кетамін у дозі 10 мг/кг (20 мл/100 кг). Для вет признач кетамін надходить під назвою "каліпсовет". Глибнаркоз триває 20-30 хв. Щоб продовжити його, додатково вводять ще половинну дозу препарату Сх1 2% ксилащин 0,25-0,5-0,75-1мл/100кг, місц анест (новок, лідокаїн сх2 2%ксилазин 0,5мл/100кг, 5%кетамін 7-8мг/кг.

Наркоз у коней. Найбільшого пош набув в/в хлоралгідратний наркоз, який з успіхом заст, при кастрації. Готують 10 % р хлоралгідрату. Перед наркозом коня краще витримати на голодній дієті впродовж 12-18 год. Сплутують грудні кінцівки, надягають повал; розчин хлоралгідратул розрахунку 1 мл/кг маси вводять у яремну вену за допомогою шприца Жане. Наркоз триває ЗО - 60 хв. Для посил наркотичної дії хлоралгідрат вводять разом з аміназином (200 - 300 мл 10 % хлорал­гідрату та 10 мл 2,5 % розчину аміназину). Досить ефективний спирт-хлоралгідратний наркоз (р-н хлоралгідрату готують на 25 % спирті). інтраректальний наркоз, попередньо звільнивши від вмісту пряму кишку (вводять теплий 4 % розчин хлоралгідрату в дозі 10 - 15 г на 100 кг маси тварини). Щоб запобігти подразненню сл об, р-н хлоралгідрату готують на відварі лляного насіння, кореня алтею або крохмалю. Схема 1:1-2%фцепромазин в/в 0,03мг/кг(пре мед), 2%ксилазин в/в 0,8-1мг/кг, 5% кетамін 2,5мг/кг. Схема 2 1-2%ацепромазин в/в0,03мг/кг,2%ксилазин в/в 0,8-1мг/кг,5% тіопентан натрію 5мг/кг.Св Сх 1:1-2%ацепромазин в/м, молодше до 50кг 1мг/кг, більше 50кг 0,5мг/кг(прем), 5% тіопентан натрію 10мг/кг, місц анест (новок, лідок) Сх 2: стресніл в/м 0,5-1,5мл на 10кг Соб, коти сх1 1% ацепромазин в/м0,5-1мг/кг(прем),5% кеті мін 8мг/кг Сх2 0,1% атропіну сульфат п/ш 0,03мг/кг (прем), 2%ксилазин в/м 2мг/кг,5% тіопентан натрію 10мг/кг. Сх3: 0,1%атропіну сульфат п/ш 0,03 мг/кг(прем), 2%ксилазин в/м 2мг/кг (0,1-0,2 мл/кг), 5%кетамін в/в 8мг/кг(0,1-0,2мг/кг)

Усклад:блювота, зупинка дихання, колапс, тромбофлебіти. Блювоту попередж преднаркозной голод дієтою. Якщо блювота наступила, голові надають більш низьке полож для звільн від блюво мас і очищ рот порожн тампонами.Зупинка дих може бути рефлекторної і внаслідок інтоксикації при передозуванні наркотиків. При зуп дих наркоз припиняють, звільн від фіксаційних ременів, п/ш або в/а, кофеїн і негайно приступ до штучн дих. Для цього витяг з рот порожн мову, грудні кінцівки відвод вперед, а потім привод до грудей, тим самим ритмічно її розширюючи і здавлюючи. Крім того, можна відводити в бік одну кінцівку, потім притискати її до тіла і натискати на бічну грудну стінку долонею. Іноді буває ефективним ритмічне поплескування долонею по грудній стінці. Якщо при операції була розкрита черевна порожнина, в неї ввод руку і масажують діафрагму, злегка її натискаючи і поплескуючи пальцями.Колапс частіше вин у дрібних тварин і коней. спост раптове ослаблення серцев діяльн, ціаноз, розшир зіниць, слабк пульс і припин кровотечі з розрізаних судин. У цьому випадку негайно припин наркоз, п/ш кофеїн і камфору або в/в адреналіну Легкими ритміч ударами долоні про грудну клітку масаж серце. Крайній захід при колапсі - Інтракардіальні ін'єкція адреналіну в перші 5 хв після зупинки серцебиття.Тромбофлебіти вин при погрішності в техніці в/в. Попередж це негайної інфільтрацією 0,25-0,5%-ного р-ну новок в тк, куди потрапив р-н хлоралгідрату.

5. Показання та вибір судин для в ін’єкцій і вливань у різних видів тв. Катетеризация вен.

Вливання у коней і верблюдів в яремну вену: у великої і дрібної рогатої худоби — також у яремну вену або в підшкірну вену живота; у св — у велику вушну вену; у собак — в плеснову передньозовнішню вену, в підшкірну вену передпліччя або в стегнову вену.

Техніка в/вх вливань коням і врх . Тв фіксують у стоячомуположенні, застосовуючи в разі потреби закрутку або носові щипці.На межі верхньої і середньої третини яремного жолоба вистригають волосся, шкіру змазують 5%-ним спиртовим розчином йоду. Головутварини злегка піднімають вгору. Нижче від місця, підготовленогодля пункції, вену здавлюють великим пальцем лівої руки.Точку введення голки вибирають на межі верхньої передньої третини яремної вени, де вона лежить більш поверхнево і відокремленавід сонної артерії підлопатково-під'язиковим м'язом. Тут голкою,яку трим між вказівним і великим пальцями правої руки, прокол шк і стінку вени (за один прийом або окремо). Зріз голки при цьому поверт до шк. Голку вкол у напрямі до голови тв, проти течії кр, під кутом 40—45° до шк. При потраплянні голки в просвіт вени кров відразу ж починає витікати струменем.Якщо пункцію вени роблять з метою влив р-нів лік засобів, голку просув на 2—3 см у просвіт вени. Після цього голку з'єдн з заповн р-ном інфузійним апаратом, який тримають нижче рівня голки. Як тільки в апараті з'яв кров, його піднімають і, прибравши великий палець лівої руки з вени, поч вливання.Закінч вливання, гумову трубку від'єдн від голки ізнову здавл пальцями вену нижче від місця пункції. Промивши голку кров ю і видал з неї залишки р-ну, здавлюють вену вище від місця її проколу і тільки після цього видаляють голку.

Техніка вливання у" в е л и к у вушну вену свиней. Основу вуха здавл гумовою трубкою або притисквену пальцем.Тонку ін'єкційну голку, сполучену з тонким гумовим шлангом, вколюють у напрямі до основи вушн раковини. До кінця шланга, що має муфту, приєдн шприц і вливають у вену потрібну к-сть р-ну.Техніка вливань у плеснову дорсальну латеральну вену собаки. Поміч здавлюєпальцями рук кінцівку у верхній третині гомілки. Коли вена наповн кров'ю і стане добре помітною, її стінку проколюють голкою, надітою на шприц, спрямов кінецьголки за течією кр. При потраплянніголки в вену (в шприц надходить кров)припин здавл гомілки іприступають до повільного введ р-ну.

Техніка вливань у підшкірну ліктьову вену птиці.Ця вена міст під шк в ділянці плеча, ліктя і передпліччя. її прокол поблизу ліктьового суглоба. На цьому місці вищипують пір'я і, натиснувши пальцем вище ліктя, знаход вену, що здулася. Для введ р-ну вик тонку ін'єкційну голку з гумовою трубкою, до якої приєд шприц з рідиною, що ввод.Катетеризація перифер вен є шляхом отримання судинного доступу з метою введ ліків і перелив р-нів. Ліки, які вводять в/в, як правило, необхідно відповідно розвести. Ліки ввод в/в струминно (одноразове введ, болюс), краплинно або безперер довенним введенням. 1. Виберіть відповідну периферичну вену. 2. Накладіть (зазвичай на плече) джгут, щоб наповн вени. Візуалізацію і пункцію вени може полегшити зігрівання кінцівки і масаж (поплескування) місця пункції. 3. Обробіть та дезінфікуйте шкіру в місці ін’єкції серветкою, змоченою дезінфікуючим засобом 4. Натягніть шк, потягуючи її великим пальцем або пальцями однієї руки нижче місця уколу. Введіть канюлю на голці у вену під кутом ≈30º до поверхні шкіри.5. Після появи краплі кр на кінці голки, утриму голку нерухомо однією рукою, ін введіть канюлю по голці до судини, витягніть голку і звільніть джгут. Якщо голка з катетером вводилась повільно, то кров може з’явитись на кінці голки, тоді коли в просвіті судини знах лише сама голка, а кінець канюлі (коротший від голки) є ще поза судиною. У такому випадку просуньте голку з катетером далі на ≈1 мм, зафіксуйте голку і розпоч проводити канюлю по голці до судини. 6. Перек в прохідності канюлі шляхом аспірації кр та введ невеликої к-сті 0,9% р-ну NaCl. 7. Зафіксуйте канюлю до шк лейкопластиром або спеціальною пов’язкою Ускладнення після катетеризації вен поділяють на механічні (5-9%), тромботичні (5-26%), інфекційні (2-26%).Потрібно стежити за станом фіксуючої пов'язки і міняти її при необх, а також регулярно оглядати місце пункції з тим, щоб якомога раніше виявити ускладн. При появі набряку , почервоніння, місцеве підвищ темп, непрохідності катетера, подтекании, а також при хворобл відчуттях тварини, якій вводять препарат, слід видалити катетер і встановити новий.Показання до катетеризації вен. Периферичний внутрішньовенний катетер - це інструмент, запроваджений в периферичну вену і забезпечує доступ в кров'яне руслоПок до застос в/в катера:невідкладні стани, при яких необхідний швидкий доступ в кров'яне русло (наприклад, якщо потрібно екстрено і з великою швидкістю ввести препарати);

Приз ачене парентеральне харч;гипергидратация або гідратація орг; переливання препаратів кр (цільна кров, еритроцити);необхідність в швидк і точному введ преп в ефективній концентрації (особливо коли препарат може змінити свої власт при оральному прийомі).