Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості соціально-терапевтичної роботи з людьми, що мають ігрову залежність.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
91.04 Кб
Скачать

2.1 Результати контент-аналізу україномовних веб-ресурсів за проблемою ігрової залежності

Метою проведення контент-аналізу було відповісти на наступні питання:

1) Які чинники завдають вирішального впливу на шляху перетворення здорової людини в ігромана, на думку науковців, редакторів тематичних інтернет ресурсів та фахівців в сфері лікування ігрової залежності?

2) Наскільки актуальною для україномовного «інтернет простору» є тема ігрової залежності?

Всього, за час проведення контент-аналізу ми теоретично дослідили десять веб-ресурсів: три науково популярні статті, три тематичні статті з україномовних веб-порталів, дві наукові статті та три веб-сторінки з етіологічною інформацією із сайтів приватних, медичних центрів.

Провівши контент-аналіз україномовних веб-ресурсів, які, на нашу думку найдокладніше розкрили проблематику ігрової залежності, ми взмозі констатувати, що половина веб-ресурсів (п’ять із десяти) трактують ігроманію як психічне захворювання. П’ять із десяти проаналізованих нами веб-джерел, вказали на те, що найвагомішу роль у формуванні вирішального впливу на формування стійкої ігрової адикції завдає психічний розлад конкретної особи. Наприклад, на сайті Реабілітаційного центру «Step by step» (“Крок за Кроком”) ігроманія визначається як, «психічний розлад, який полягає у частих повторних епізодах участі в азартних іграх, які домінують в житті суб’єкта і ведуть до зниження соціальних, професійних, матеріальних і сімейних цінностей [14], також дана лінія у визначенні ключових чинників розвитку ігрової залежності прослідковується і на інших веб-ресурсах, таких як: веб-ресурс «Голос Сокальщини» [32], інтернет-видання «Українська правда» [2], інтернет-видання «Українські національні новини» [12], веб-сайт Медичного Центру «Василенко» [10].

За іншою половиною досліджуваних нами веб-джерел основними факторами (причинами, чинниками) появи та розвитку ігрової адикції є:

  • фізіологічні механізми (біологічні, патопсихологічні

і нейрохімічні) [13];

  • соціальні чинники (складні соціально-економічні умови,

розчарування, крах ідеалів, кон­флікти в сім’ї та інших соціальних групах, утрата близьких, різка зміна звичних стереотипів [27];

  • загальнобіологічні фактори (спадковість і пре-, пери- та

постнатальні дефекти), які впливають на виникнення органічної неповноцінності та на формування характерологічних властивостей особистості, на функціональні порушення певних системголовного мозку [24];

  • мікро-, макросоціальні та психологічні фактори: неправильне

виховання у сім’ї; участь в іграх батьків та знайомих; прагнення до гри з дитинства; перебільшення значення матеріальних цінностей; фіксування уваги на фінансових можливостях; заздрість більш багатим родичам та знайомим; впевненість у тому, що все можна вирішити за допомогою грошей; приналежність до національної меншини та відсутність сімейного статусу; наявність розладів, пов’язаних із прийняттям рішень; характерологічні та особистісні властивості; аномалії характеру; викривлення ціннісної ієрархії особистості; втрата контролю за поведінкою; порушення когнітивних функцій, тощо [24];

  • неправильне виховання, участь батьків в азартних іграх, відсутність сімейних відносин, заздрість до багатих знайомих, депресія, сексуальна незадоволеність, переконання, що гроші вирішують всі проблеми [9].

На нашу думку, таке бачення основних факторів розвитку ігроманії може позитивно вплинути на формування «здорової» суспільної оцінки ігроманії, тому що громадяни повинні розуміти, що ігрову залежність можуть викликати найрозноманітніші обставини, і що не завжди до ігроманії призводять психічні розлади.

Наприклад, у наково-популярній статті «Ігроманія: що робити, якщо не можеш зупинитись? Хвороба, симптоми, лікування» обґрунтовується те, що визначальними причинами ігрової адикції є соціальні фактори, (в статті простежується шлях ігромана у ставках на спорт – від формування залежності до звернення до лікаря, реабілітації). В статті написано: «Хто найчастіше страждає від ігроманії? Психологічний образ зрозумілий: вона властива залежному типу особистості. І для цього типу форма залежності не має вирішального значення.

Просто на життєвому шляху йому попалися букмекерські контори, казино або автомати, а міг попастися алкоголь, наприклад. Або, що навіть частіше, він залежить і від алкоголю теж, – каже психотерапевт. – Ігромани – це досить широкий соціальний контингент». Тобто, в статті доводиться те, що стати залежним від азартних ігор може кожен, все залежить від оточення та життєвих ситуацій [11].

Отже, проаналізувавши наведену інформацію, ми можемо констатувати, що:

  • Половина з проаналізованих нами веб-ресурсів (п’ять із десяти, що

являють собою 50% від всієї кількості досліджуваних веб-ресурсів) трактують ігроманію як психічне захворювання і називають основним чинником виникнення ігрової адикції – психічну схильність до ігроманії. Троє з досліджуваних нами веб-ресурсів (чотири із десяти, що являють собою 40% від всієї кількості досліджуваних веб-ресурсів) визначають соціальні фактори (неправильне виховання, оточення, участь батьків в азартних іграх, складні соціально-економічні умови, розчарування, крах ідеалів, кон­флікти в сім’ї та інших соціальних групах, певні життєві ситуації, утрата близьких, різка зміна звичних стереотипів) як основну причину виникнення та розвитку ігроманії. Один з досліджуваних нами веб-ресурсів (один із десяти, що являє собою 10% від всієї кількості досліджуваних веб-ресурсів) констатує, що основним чинником виникнення та ровитку ігроманії є фізіологічні механізми (біологічні, патопсихологічні і нейрохімічні). Таким чином, проаналізувавши десять україномовних веб-ресурсів за проблемою ігрової залежності, можна дійти висновку, що більшість з досліджених нами веб-джерел (50%) визначають основним чинником виникнення та розвитку ігрової адикції – психічну схильність до ігроманії; 40% з проаналізованих нами веб-ресурсів визначають основним чинником виникнення та розвитку ігрової адикції – соціальні фактори; 10% з теоретично опрацьованих нами веб-джерел визначають основним чинником виникнення та розвитку ігрової адикції – фізіологічні механізми (біологічні, патопсихологічні та нейрохімічні);

  • На сьогоднвшній день науковці неможуть дійти консенсусу у

визначенні основних причин виникнення ігрової залежності, що призводить до негативних наслідків у вигляді неспроможності спеціалістів соціальної роботи знайти та застосувати «досконалий» підхід у наданні ефективної системи медико-соціальних та психолого-педагогічних заходів.

Задля визначення актуальності проблеми ігрової залежності на україномовних веб-ресурсах, ми скористалися найпопулярнішою в Україні пошуковою системою Google.com.ua. [22].

По-перше, ми виконали пошуковий запит «ігрова залежність» і отримали на нього приблизно 314000 результатів (веб-ресурсів). Потім, ми зробили пошуковий запит «наркотична залежність» і отримали на нього приблизно 222000 результатів. Після цього, ми здійснили пошуковий запит «алкогольна залежність» і отримали на нього приблизно 267000 результатів. Дані маніпуляції дали нам змогу визначити ступінь актуальності (популярності) ігрової залежності в україномовному сегменті інтернету та порівняти ігрову залежність з найбільш актуальними для України видами залежності: наркотичною та алкогольною, в плані попиту на інформацію серед україномовних інтернет користувачів.

Виявилося, що пошуковий сервіс Google.com.ua на пошуковий запит «ігрова залежність» видав на 92000 (на 29,9% ) результатів більше ніж на пошуковий запит «наркотична залежність», а також, пошуковий сервіс видав на 47000 (на 15%) менше результатів на пошуковий запит «алкогольна залежність» ніж на пошуковий запит «ігрова залежність».

По-друге, ми здійснили пошуковий запит «лікування ігроої залежності» і отримали на нього приблизно 14800 результатів. Далі, ми виконали пошуковий запит «лікування алкогольної залежності» і отримали на нього приблизно 236000 результатів, потім, ми зробили ще один пошуковий запит «лікування наркотичної залежності» і отримали на нього 556000 результатів.

Дані результати дали нам можливість порівняти кількість інформації про лікування ігрової, наркотичної та алкогольної залежностей в україномовному сегменті інтернету.

Виявилося, що пошуковий сервіс Google.com.ua на пошуковий запит «лікування алкогольної залежності» видав на 221200 (на 94% ) результатів більше ніж на пошуковий запит «лікування ігрової залежності», а також, пошуковий сервіс видав на 541200 (на 97,3%) більше результатів на пошуковий запит «лікування наркотичної залежності» ніж на пошуковий запит «лікування ігрової залежності».

Порінявши результати пошукових запитів, ми дійшли висновку, що в україномовному сегменті інтернету, достатньо інформації про саму проблему ігрової залежності в порівнянні з кількістю інформації про алкогольну та наркотичну залжності, але недостатньо інформації про методи та форми лікування ігроманії в порівнянні з кількістю інформації про алкогольну та наркотичну залжності.

Таким чином, прогортав п’ять перших сторінок по виконаному пошуковому запиту «лікування ігрової залежності», ми не знайшли жодного сайту державної установи, яка б спеціалізувалася на допомозі людям з адиктивною поведінкою (були представлені тільки сайти приватних, медичних центрів, які надають послуги по лікуванню різних форм адикцій тільки за певну грошову винагороду). Що дає нам право констатувати, що ігроманам із незахищенних верств населення, які не мають коштів на лікування в приватних медичних закладів буде вкрай важко знайти інформацію про державні установи, які надають психолого-педагогічну та медико-соціальну допомогу людям, які хворі на ігроманію.

Також, при аналізі тематичного веб-контенту ми зіткнулися з тим, що існує дефіцит відкритих, україномовних, наукових досліджень по проблематиці ігрової залежності в суспільстві, що може значно ускладнити уявному ігроману зробити перші кроки до подолання своєї хвороби (оскільки, зазвичай першим кроком до одужання є прийняття і детальне вивчення своєї хвороби) та почати ознайомлення зі своєю проблемою з наукової точки зору.

Під час ознайомлення з тематичними інтернет джерелами, ми змогли побачити, що дана проблема нецікава українським медіа ресурсам, та інформації про цей вид адиктивної поведінки та про методи допомоги залежним людям - вкрай мало. Тому, якщо людина хвора на ігрову залежність захоче знайти відповіді на питання які можуть турбувати, то українськомовний сегмент інтернету не дуже їй в цьому допоможе.