Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для підготовки студентів ФХ.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.05.2020
Размер:
967.61 Кб
Скачать

10. Приготування титрованих розчинів із фіксаналів

ФІКСАНАЛИ (англ. Standard titres — стандарт-титри) — речовини в точно визначеній кількості в сухому вигляді або розчині, що містяться в запаяних скляних ампулах, виготовлених промисловим способом, і використовуються для швидкого приготування розчинів з точно відомою концентрацією. Ці розчини часто називають титрованими і застосовують в титриметричних методах аналізу як розчини для встановлення точної концентрації інших розчинів.

У хімічному та фармацевтичному аналізі також часто використовують стандарт-титри для приготування буферних розчинів — робочих еталонів рН. Це точна кількість певного хімічного реактиву (у скляних ампулах), необхідного для приготування буферного розчину з відповідним значенням рН.

Для приготування титрованого розчину з Ф. ампулу ретельно миють розчинником ззовні, беруть мірну колбу відповідної ємності (зазвичай 1 дм3) з лійкою, в яку вставляють спеціальний скляний бойок, ампулу розбивають, а її вміст кількісно переносять у мірну колбу крізь лійку, застосувавши промивальник з розчинником. Після розчинення речовини доводять об’єм розчинником до поділки мірної колби. Мірну колбу закривають, а розчин ретельно перемішують.

11. Приготування титрованих розчинів з наважки

Найпростішим, на перший погляд, способом виготовлення розчину точно відомої концентрації, тобто який характеризується певним титром, є розчинення точної наважки вихідної хімічно чистої речовини у воді або іншому розчиннику і розведення отриманого розчину до необхідного об’єму.

Знаючи масу (a) розчиненої у воді хімічно чистої речовини і об’єм (V) отриманого розчину легко розрахувати титр ТВ виготовленого реактиву в г/мл:

Цим способом готують титровані розчини таких речовин, які можна легко отримати в чистому вигляді і склад яких відповідає точно визначеній формулі і не змінюється в процесі зберігання.

Зважування речовини проводять в пробірці з притертим корком, на годинниковому склі або в бюксі. З погляду на те що деякі речовини дуже важко. А інколи практично неможливо отримати в чистому вигляді або важко зважити на аналітичних вагах, прямий метод приготування титрованих розчинів застосовують лише в окремих випадках. Таким шляхом не можна виготовити титровані розчини речовин, які відрізняються великою гігроскопічністю, легко втрачають кристалізаційну воду, піддаються дії двооксиду вуглецю і т.д.

12. Встановлення поправочного коефіцієнта

Для розчинів електролітів у формули перелічених законів уводять поправочний коефіцієнт – ізотонічний коефіцієнт Вант-Гоффа і: величина, що показує, у скільки разів експериментально знайдені величини (або відповідні величини для розчинів електролітів) більші, ніж теоретично розраховані (або величини розчинів неелектролітів) Ізотонічний коефіцієнт розраховують за формулою 1 1 i n − α = − , де n – кількість йонів, що утворюються при дисоціації електроліту. Розчини з однаковими величинами осмотичного тиску мають назву ізотонічні.

13. Етапи визначення доброякісності лз