Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_AP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Тема №16 адміністративно-правове регулювання і управління в основних сферах місцевого самоврядування

Розгляд цієї теми передбачає загальний огляд історичних аспектів становлення і розвитку системи місцевого самоврядування. Тобто дослідження історичних періодів і правових актів, які характеризують процес формування місцевого самоврядування як сучасне конституційно-правове явище. Передбачається аналіз розвитку інституту місцевого самоврядування як в Україні, так і у світовій практиці. Необхідно звернути увагу на формування його моделей в різні історичні періоди в процесі трансформації та розвитку, а також приділити особливу увагу до вивчення матеріалу щодо Магдебурзького права.

Аналіз міжнародно-правових актів з питань організації та здійснення місцевого самоврядування дозволить уявити об'єктивну картину щодо міжнародно-правових стандартів інституту місцевого самоврядування. В рамках цього аспекту необхідно розглянути структуру та зміст таких міжнародних документів як Європейська хартія місцевого самоврядування, Всесвітня Декларація про місцеве самоврядування, Європейська Декларація прав міст, Європейська Хартія міст, Хартія конгресу місцевих і регіональних влад Європи.

Важливим питанням є сучасний конституційно-правовий статус місцевого самоврядування в зарубіжних країнах, тобто його сучасні моделі та їх конституційно-правова регламентація. В цьому питанні потрібно охарактеризувати основні системи місцевого самоврядування, а саме: англо-американську (англосаксонську), континентальну (романо-германську або європейську), іберійську та радянську системи.

Розділ XI Конституції України "Місцеве самоврядування" регламентує основоположні засади місцевого самоврядування – однієї з найважливіших ознак демократичної держави.

Аналіз конституційно-правового інституту місцевого самоврядування передбачає визначення поняття та сутності місцевого самоврядування.

Необхідно звернути увагу на організаційно-правовий та матеріально-фінансовий аспекти місцевого самоврядування, які є критеріями його самостійності (автономії) – наявність у його органів власних повноважень.

Особливо актуальним питанням па сучасному етапі становлення демократичної правової Української держави є перспективи розвитку та вдосконалення конституційно-правового статусу органів місцевого самоврядування. Пропонується аналіз пріоритетних напрямів розвитку місцевого самоврядування в Україні, порівняльний аналіз його конституційно-правового статусу до прийняття Конституції 1996 р. з його конституційно-правовою регламентацією згідно з чинними законодавчими актами на сьогоднішній день; слід виділити основні сучасні проблеми місцевого самоврядування (наприклад, проблема комунізації тощо).

Тема №17 діяльність з надання адміністративних послуг та її правове регулювання

Студент повинен знати загальне визначення того, що таке адміністративна послуга, поділ адміністративних послуг на державні послуги, муніципальні (комунальні) послуги. Класифікація адміністративних послуг. Правові засади діяльності з надання адміністративних послуг. Загальна характеристика законопроекту Адміністративно-процедурного кодексу України.

Наступна складова цієї теми це органи, що уповноважені надавати адміністративні послуги: органи виконавчої влади, виконавчі органи місцевого самоврядування, органи професійного самоврядування.

Повноваження та принципи діяльності суб’єктів, що надають адміністративні послуги.

Крім того, студент повинен дати характеристику того, що таке державні публічні послуги, муніципальні публічні послуги, адміністративні послуги як різновид публічних послуг, ознаки адміністративних послуг, адміністративні послуги з централізованим регулюванням, адміністративні послуги з локальним регулюванням, адміністративні послуги зі змішаним регулюванням, зміст процедурного результату адміністративних послуг, проект Адміністративно-процедурного кодексу України, адміністративне оскарження з питань надання адміністративних послуг, орган виконавчої влади як суб’єкт надання адміністративних послуг, виконавчий орган місцевого самоврядування як суб’єкт надання адміністративних послуг, орган професійного самоврядування як суб’єкт надання адміністративних послуг, принцип цілісності (результативності) адміністративної послуги, принцип “єдиного вікна”, формалізована (ускладнена) та спрощена процедури надання адміністративних послуг.

Соседние файлы в предмете Административное право