Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_DEK_AP.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
522.24 Кб
Скачать

Перелік практичних завдань до державного екзамену «адміністративне право» Практичне завдання №1

Президентом України з мотивів невідповідності Конституції України було зупинено Постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим «Про оптимізацію заходів у земельній сфері АРК» та одночасно направлено конституційне подання до Конституційного Суду України щодо її конституційності. Юристи Верховної Ради АРК з огляду на безпідставність та необґрунтованість наведених аргументів в Указі Президента України, яким зупинено Постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим, оскаржили акт Глави держави у порядку адміністративного судочинства.

Чи мав повноваження адміністративний суд розглядати позов щодо даного Указу Президента України?

Практичне завдання №2

Президент України видав указ про підпорядкування усіх підрозділів внутрішніх військ МВС України Президентові України. Прийняття даного указу було обґрунтовано особливими умовами, що склалися у державі і суспільстві внаслідок дострокового припинення повноважень Верховної Ради України та недопущенням збройного протистояння правоохоронних органів. У відповідь народні депутати України від коаліції депутатських фракцій звернулися з позовом до адміністративного суду на предмет законності даного Указу Глави держави.

Спрогнозуйте рішення адміністративного суду щодо законності Указу Президента України виходячи з вище наведених фактів та обставин.

Практичне завдання №3

Лідер політичної партії «Час настав» Науменко звернувся до Начальника Управління МВС України в Закарпатській області Денисова з пропозицією балотуватися на чергових виборах народних депутатів України за виборчими списками його політичної партії. Денисов подякувавши за дану пропозицію зауважив, що нажаль чинне законодавство України забороняє йому як співробітнику міліції брати участь у діяльності будь-яких політичних партій. На підставі цього співробітник міліції відмовився від заявленої його пропозиції.

Як Ви вважаєте, наскільки юридично аргументованою є відмова Начальника Управління МВС України в Закарпатській області у даному разі?

Практичне завдання №4

У суспільно-політичному часопису «Всеукраїнські вісті» у рубриці «Сенсації» було опубліковано інформацію з посиланням на власні джерела в МВС України, щодо затримання оперативними співробітниками київської міліції сина народного депутата України Камалова за підозрою у скоєнні ним тяжкого злочину. Наступного дня керівництво МВС України звернулося з позовом до суду щодо розкриття джерел інформації часописом та встановлення для нього заборони висвітлювати процес розслідування у даній справі. Головним мотивом цьому – негативний вплив висвітлення подробиць розслідування на ефективність провадження у даній кримінальній справі. Юристи друкованого видання одразу ж звернулися з відкритим листом до керівництва МВС України про негайне припинення ним втручання у свободу вираження поглядів даним часописом.

Висловіть свої бачення щодо дій керівництва МВС України у даному разі. Наскільки юридично аргументованою є заява юристів часопису?

Соседние файлы в предмете Административное право