Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Технології менеджменту у сфері соціально-культурної діяльності.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
60.15 Кб
Скачать

18. Система: сутність та поняття

Система (від дав.-гр. σύστημα – сполучення, ціле, з'єднання) – множина взаємопов'язаних елементів, що утворюють єдине ціле, взаємодіють із середовищем та між собою, і мають мету.

19. Цілі: сутність та поняття

Цілі – конкретний кінцевий стан або очікуваний результат діяльності організації (групи). Відрізняються за тривалістю та змістом. Існує значний різновид цілей залежно від характеру організації.

20. Місія: сутність та поняття

Місія – це головне призначення організації, чітко сформульована причина її існування, яка формують основні напрями та орієнтири її діяльності. Місія фірми окреслює межі бізнесу організації, дозволяє уявити можливості фірми та визначитися з тим, на що не треба марно витрачати зусилля. При визначенні місії організації необхідно враховувати:

  • формулювання завдання організації з точки зору виробництва нею товарів чи послуг, а також основних ринків і ключових технологій, використовуваних в організації;

  • положення фірми по відношенню до зовнішнього середовища;

  • культуру організації: який робочий клімат існує в даній організації;

  • який тип працівників приваблює даний клімат; які основи взаємин керівників фірми з рядовими співробітниками;

  • хто є клієнтами (споживачі), які потреби клієнтів (споживачів) фірма може успішно задовольнити.

21. Організація: сутність та поняття

Організація – соціальне утворення, яке об’єднує багато людей, діяльність яких має певну суспільно корисну мету й певним чином координується. В українському законодавстві організації, які мають статус юридичної особи, називаються підприємствами. На практиці використовуються терміни «фірма», «корпорація» тощо.

Організація розглядається як відкрита система, що має входи та виходи, а також складається з керуючої та керованої систем, що тісно взаємодіють, оскільки є органічно взаємопов'язаними. Керуюча система містить ті складові елементи, які забезпечують процес управління. До складу керованої системи входять елементи, які забезпечують безпосередній процес виробничої, господарської, комерційної та інших видів діяльності.

22. Завдання організації

До завдань організації входять:

  • визначення й організація правильної стратегії розвитку маркетингу підприємства у відповідній галузі народного господарства;

  • організація ефективної системи управління підприємством і його підрозділами (структура, персонал, інформація);

  • випуск якісної продукції;

  • забезпечення гуманної соціальної політики в сфері оплати, охорони праці і рівня життя працівників;

  • одержання прибутків його власниками.

23. Життєвий цикл організації: сутність та поняття

На стадії народження організації (реєстрація, початкове інвестування діяльності) визначається мета, яка полягає у виживанні, а також формується стиль керівництва. Ставиться основне завдання – вихід на ринок, забезпечення виживання в умовах збиткової діяльності, забезпечення в достатніх обсягах капітальних вкладень для започаткування діяльності організації та досягнення високих темпів зростання прибутку. Цьому періоду притаманні такі риси: віра в успіх, готовність ризикувати, велика працездатність, невелика кількість працюючих.

На стадії розвитку пріоритети змінюються. Метою стають прискорення зростання, нарощення обсягів виробництва і збуту, формування іміджу, зростання прибутку, виживання за рахунок жорсткого керівництва, розширення частини ринку, збільшення оплати праці. На цьому етапі здійснюється перехід від комплексного менеджменту до диференційованого, з використанням таких функцій, як планування, організування, стимулювання та ін. Управління на цьому періоді слід здійснювати керівниками – засновниками або однодумцями.

На стадії зрілості мета полягає в систематичному збалансованому зростанні, максимізації прибутків та обсягів виробництва, формуванні індивідуального іміджу, завоюванні більшої частини ринку, орієнтації на галузеву диверсифікацію діяльності з метою підтримання конкурентоспроможності. Цей період складається з трьох підперіодів:

  • рання зрілість – про організацію дізнаються конкуренти;

  • проміжна зрілість – між організаціями ведеться конкурентна боротьба;

  • остаточна зрілість – конкурентна боротьба досягає найвищої гостроти.

Якщо менеджерами не втілюються нові ідеї в розвиток організації, не використовуються впровадження нової техніки, то організація переходить до етапу старіння. На стадії старіння (спаду) організації метою стає збереження досягнутих результатів. Поступово згортається діяльність, знижуються прибутковість, фінансова стійкість, спостерігається бюрократична криза. Така організація або банкрутує, або переходить до стану відновлення.

Відновлення – нова команда менеджерів, з новими ідеями, яка здатна забезпечити успіх і розвиток. На стадії відродження мета полягає в оновленні всіх функцій організації за рахунок колективізму і впровадження наукової організації праці (НОП), забезпеченні умов для зростання прибутковості, залученні значних обсягів інвестицій.

Соседние файлы в предмете Менеджмент социокультурной деятельности