Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР 1120.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2021
Размер:
243.9 Кб
Скачать

Мажоритарна система відносної більшості: голови невеликих населених пунктів Пропорційна виборча система із відкритими списками: новація Виборчого кодексу

Набивши гулі за стільки років на різних виборчих системах, їх постійних змінах та перемішуванні, Україна зрештою прийшла до пропорційної виборчої системи із відкритими списками. Ця виборча система була запроваджена в Україні з моменту набуття чинності Виборчим кодексом 1 січня 2020 року і вже восени була апробована на місцевих виборах. Так, більшість колегіальних органів влади тепер обираються саме таким чином: сільські, селищні та міські ради, якщо кількість виборців у відповідній громаді становить 10 тисяч і більше, районні та обласні ради, а також Верховна Рада Автономної Республіки Крим та Верховна Рада України.

Пропорційна система передбачає, що кандидатів висуває партія. Причому вони не обов’язково мають бути членами партії, але повинні бути затверджені нею. Таким чином від пропорційної системи із закритими списками позичаємо аспект відповідальності партії за кожного висунутого нею кандидата. І якщо кандидуючи чи вже перебуваючи кандидатом людина веде себе негідно, партія має публічно на це реагувати.

Але існує два списки: єдиний і територіальні. Партія формує єдиний список, а потім розподіляє всіх своїх кандидатів (окрім першого, який має гарантоване місце) у територіальні списки. Таким чином залишається позитивний елемент мажоритарної системи – зв’язок кандидата із виборцями певної громади, яку він буде представляти в разі обрання.

Стадії виборчого процесу:

  1. утворення виборчих округів;

  2. утворення виборчих дільниць;

  3. формування складу територіальних виборчих комісій, утворення дільничних виборчих комісій;

  4. складання списків виборців, їх перевірка та уточнення ;

  5. висування та реєстрація кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови;

  6. проведення передвиборчої агітації;

  7. голосування у день виборів;

  8. підрахунок голосів виборців, установлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів.

Факультативні стадії:

  1. повторне голосування;

  2. підрахунок голосів виборців, установлення підсумків повторного голосування і результатів місцевих виборів.

Виборчий процес завершується офіційним оприлюдненням результатів місцевих виборів у порядку, передбаченому Законом.

Органи, що відповідають за адміністрування виборчого процесу?

Виборчі комісії в Україні утворюються і діють як незалежні органи адміністрування виборчих процесів, що відповідно до своїх повноважень забезпечують здійснення визначених Конституцією України та Кодексом основних принципів виборчого права, засад виборчого процесу, реалізацію виборчих прав громадян України, підготовку та проведення виборів.

Виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів і забезпечувати реалізацію виборчих прав громадян України, додержання та однакове застосування виборчого законодавства.

1.2. До виборчих комісій належать:

Центральна виборча комісія*;

окружні виборчі комісії – Окружні виборчі комісії в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення загальнодержавних виборів у межах відповідних територіальних виборчих округів загальнодержавних виборів і є тимчасовими органами, що утворюються на час підготовки та проведення відповідних виборів.

територіальні виборчі комісії - Територіальні виборчі комісії в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення місцевих виборів і є постійно діючими органами.

1.4.3. Територіальні виборчі комісії є комісіями вищого рівня щодо всіх дільничних виборчих комісій з відповідних місцевих виборів.

дільничні виборчі комісії - Дільничні виборчі комісії в межах повноважень, визначених Кодексом, забезпечують організацію підготовки та проведення загальнодержавних і місцевих виборів у межах відповідних виборчих дільниць і є тимчасовими органами, що утворюються на час підготовки та проведення відповідних виборів.

Література: Конституція України, Виборчий кодекс України, Постанова ЦВК Про Порядок організації роботи та ведення діловодства виборчих комісій з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів

Додаткова література: Монографія Ю.Б. Клочковського «Принципи виборчого права: ДОКТРИНАЛЬНЕ РОЗУМІННЯ, СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЗАКОНОДАВЧОЇ РЕАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]