Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР 1120.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.12.2021
Размер:
243.9 Кб
Скачать

Нормативно-правова база

  1. Конституція України

  2. Закон України про добровільне об’єднання територіальних громад

  3. Закон України про місцеве самоврядування

  4. Закон України про місцеві вибори

Додаткова література:

1)Людмила Муркович «Територіальна громада як суб’єкт місцевого самоврядування в Україні: теоретичні аспекти»

http://www.dbuapa.dp.ua/vidavnictvo/2010/2010_02%285%29/10mliuta.pdf

2)Архипенко С.В.«ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА ЯК ПЕРВИННИЙ СУБ’ЄКТ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ: СУТНІСТЬ ТА ФУНКЦІЇ» Архипенко С.В.

https://ojs.ukrlogos.in.ua/files/journals/4/issues/74/public/74-275-PB.pdf#page=51

3) Ковалів М.В. «Територіальна громада як носій місцевого самоврядування.»

http://dspace.lvduvs.edu.ua/bitstream/1234567890/3103/1/%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%96%d0%b2%202.pdf

97. Основи організації і діяльності місцевих рад

Правова основа - це сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі організації й функціонування місцевих рад, закріплюють елементи їх діяльності. Такі норми поділяються на конституцiйнi,законодавчі та норми підзаконних актів.

Правову основу діяльності місцевих рад складає:

  • Конституція України (розділ 10 «Місцеве самоврядування»);

  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

  • ЗУ «Про місцеві вибори» або стаття 199 ВКУ;

  • ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»;

  • ЗУ «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності»

  • ЗУ «Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування» (Європейська Хартія місцевого самоврядування (Рада Європи, 15 жовтня 1985 р.);

  • Всесвітня декларація місцевого самоврядування (1985 р.);

Територіальна основа закріплена нормами права територіальна органiзацiя представницьких органів місцевого самоврядування - формування та склад території, на якій вони функціонують, порядок її встановлення та зміни. Територіальна основа органiзацiï i дiяльності місцевих рад визначається адміністративно-територіальним устроєм. Територіальною основою органів місцевого самоврядування є територія відповідних областей, районів, міст, районів у містах, селищ, сіл.

У випадку добровільного об'єднання кількох суміжних територіальних громад сіл, селищ, міст в об'єднану територіальну громаду, територіальну основу відповідних органів місцевого самоврядування може складати загальна територія об'єднаних селищ, міст. При цьому територiя об'єднаної територіальної громади має бути нерозривною, а межі об'єднаної територіальної громади визначаються по зовнiшнiх межах юрисдикцiï рад територіальних громад, що об'єдналися. Об'єднана територіальна громада має бути розташована в межах території Автономної Республіки Крим, однієї області. Адміністративним центром об'єднаної територіальної громади визначається населений пункт (село, селище, місто), який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території об'єднаної територіальної громади.

Організаційна основа організації та дiяльностi мiсцевих рад - це сукупність закріплених нормами права умов та можливостей забезпечення ефективності їх діяльності, що полягає у наявності структури, порядку, форм та принципів організація і реалізуються через правовідносини місцевих рад з іншими органами публічної влади, а також фізичними та юридичними особами.

Матеріальна основа - це сукупність необхідних і достатнiх матеріальних ресурсів, що перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади, або надані в управління чи користування громаді чи її органам на підставі передачі державного майна, а також цивільно-правових, господарсько-правових угод, або під час делегування повноважень. Матеріальна основа організації і діяльності сiльських, селищних та міських рад формується на базі комунальної власності з передачею цим радам «прав власника»

Фінансова основа місцевих рад - це сукупність необхідних і достатніх фінансових ресурсів, що дають змогу місцевим радам ефективно реалізувати покладену на них законодавством компетенцію вiдповiдно до визначених функцій.

Органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення) самостійно розробляють, затверджують і виконують вiдповiднi мiсцеві бюджети згідно з Бюджетним кодексом України. Районні та обласні ради затверджують районнi та обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їх відповідного розподілу між територіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, залучених на договірних засадах з мiсцевих бюджетів для реалізації спільних соціально-економiчних та культурних програм, контролюють їх виконання.

Функції та компетенція місцевих рад

Функції місцевих рад - це конкретні напрями і види їх діяльності, які відображають основні сторони їх соціального призначення щодо здійснення завдань, визначених Конституцією України, законами України і підзаконними нормативними актами. Функції місцевих у своїй сукупності утворюють складну динамічну систему, яка виражає найхарактерніші їх риси.

У системі функцій місцевих рад є певна диференціація, тобто сільські, селищні, міські, районні в містах, районні і обласні ради, поряд із загальними, мають окремі функції, які характеризують їх особливий статус у системі місцевих рад.

ПЕРЕВАЖНОЮ ДЛЯ УСІХ МІСЦЕВИХ РАД Є Представницька функція - сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради представляють інтереси відповідних територіальних громад, районні та обласні ради представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

За формами діяльності можна виділити:

Нормотворча функція - врегулювання суспільних відносин у сфері місцевого самоврядування.

Установча функція - діяльність місцевих рад щодо формування власної структури, утворення виконавчих органів, організацій, установ, допоміжних і консультативних служб.

Кадрова функція – формування персонального складу органів, що створюються місцевими радами, призначення посадових осіб.

Організаційно-розпорядча функція - діяльність з вирішення організаційно-правових питань функціонування місцевих рад та їх органів, управління об'єктами комунальної власності; прийняття, зміна, скасування актів ненормативного (індивідуального) характеру.

Контрольна функція - контроль за діяльністю виконавчих органів рад і їх посадових осіб, органів самоорганізації населення, підприємств, установ, організацій.

З урахуванням сфер їх діяльності:

Економічна функція - діяльність місцевих рад щодо економічного розвитку відповідних територій.

Соціальна функція – напрям діяльності місцевих рад щодо соціального захисту населення, реалізації соціальних програм.

Культурна функція — підтримка різних видів творчості, збереження пам'яток історії, управління закладами культурного призначення.

Екологічна функція - прийняття програм охорони навколишнього природного середовища, регулювання природокористування, забезпечення екологічної безпеки, здійснення заходів, спрямованих на покращення навколишнього природного середовища.

Політична функція - сприяння становленню і розвитку політичної системи суспільства.

На територіальному рівні:

Фінансово-бюджетна функція - розробка, прийняття відповідних бюджетів, здійснення контролю за їх виконанням, виробка і реалiзацiя податкової і фінансової політики.

Функція забезпечення і охорони прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина – організація надання послуг населенню, охорона громадського порядку, забезпечення законності.

За розділом 2 ЗУ « Про Місцеве самоврядування в Україні»

Компетенція місцевих рад – це правова форма виявлення їх функцій та правовий засіб їх реалізації.

Закон України « Про місцеве самоврядування в Україні» розрізняє загальну і виключну компетенцію місцевих рад( ст. 25, 26). Здійснюючи загальну компетенцію, місцеві ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією та законами України до їх відання( наприклад, питання організації управління районами в містах)

До виключної компетенції належать питання, які знаходяться у віданні рад і підлягають розгляду виключно на їх пленарних засіданнях. Це, правило, найважливіші питання місцевого значення, розгляд і вирішення яких не може бути делеговано іншим органам (наприклад, затвердження регламенту ради; утворення і ліквідація постійних та інших комісій ради, затвердження та зміна їх складу, обрання голів комісій; утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; утворення за поданням сільського, селищного, міського голови інших виконавчих органів ради та інші)

Компетенцію місцевих рад можна класифікувати за галузевими ознаками:

  • у сфері соціально-економічного та культурного розвитку;

  • у бюджетно-фінансовій сфері;

  • із управління комунальною власністю;

  • у сфері екологічної безпеки;

  • із забезпечення правопорядку, прав, свобод та законних інтересів громадян

Окрему групу складають: (виключні)

  • повноваження із організації й контролю за діяльністю виконавчих органів;

  • повноваження, які стосуються взаємодії рад відповідно з сільським, селищним, міським головою;

  • повноваження організаційного-розпорядчого характеру.

У сфері соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць місцеві ради: затверджують комплексні і цільові програми, регулюють земельні відносини, встановлюють правила з питань благоустрою території населеного пункту, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях тощо.

У бюджетній та фінансовій сферах: затверджують місцевий бюджет, звіт про його виконання; встановлюють місцеві податки і збори та розміри їх ставок у межах, визначених законом; приймають рішення щодо випуску місцевих позик, щодо надання відповідно до чинного законодавства пільг по місцевих податках і зборах тощо.

У сфері управління комунальною власністю: приймають рішення щодо відчуження комунального майна; затверджують перелік об'єктів комунальної власності, які не підлягають приватизації; вирішують питання про створення, ліквідацію, реорганізацію підприємств, установ та організацій комунальної власності; приймають рішення про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади тощо.

У сфері екологічної безпеки належать: надання згоди на розміщення на території села, селища, міста нових об'єктів, сфера екологічного впливу дiяльностi яких згідно з діючими нормативами включає відповідну територію; прийняття у межах рішень з питань боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями.

У сфері забезпечення правопорядку, прав, свобод та законних інтересів громадян місцеві ради приймають рішення про визначення територій, на яких можуть проводитися потенційно небезпечні заходи в умовах присутності цивільного населення за участю особового складу Збройних Сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів з використанням озброєння і військової техніки.

До виключної компетенції сільських,селищних,міських рад належить повноваження щодо організації і контролю за діяльністю виконавчих органів: утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження та внесення змін до його персонального складу; розпуск виконкому; затвердження за пропозицією сільського, селищного, міського голови структури виконавчих органів ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, витрат на їх утримання; скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи законам України, іншим актам законодавства, рішенням ради, прийнятим у межах її повноважень; заслуховування звітів керівників виконавчих органів ради та посадових осіб, яких вона призначає або затверджує.

Література:

  1. Підручник ДБМС

  2. Конституція України

  3. ЗУ « Про місцеве самоврядування в Україні»

  4. Місцеве самоврядування в Україні: сучасний стан та основні напрями модернізації : наук. доп. / [ редкол. : Ю. В. Ковбасюк, К. О. Ващенко, В. В. Толкованов та ін.] ; за заг. ред. д-ра наук з держ. упр., проф. Ю. В. Ковбасюка. – К. : НАДУ, 2014. – 128 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]