Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР 1120-1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.12.2021
Размер:
242.92 Кб
Скачать

10.Загальна характеристика елементів організації та діяльності органів державної влади, органів влади арк і місцевого самоврядування в Україні

Елементами організації діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування (тобто органів публічної влади) є система юридичних показників шляхом використання яких утворюється ефективний механізм виявлення, формулювання й вирішення актуальних проблем що складаються в процесі організації та функціонування органів публічної влади, переведення їх у владні рішення, так і належна координаця і керівництво діяльністю органів публічної влади щодо їх реалізації.( визначення)

Організація та діяльність органів публічної влади є складним, синтетичним явищем, сутність і зміст якого можна повною мірою з’ясувати тільки за допомогою аналізу окремих його частин, елементів, взаємозумовлених та органічно поєднаних між собою. Важливу роль при цьому відіграє поєднання організаційного, структурного та функціонального підходів, які дають можливість виявити розмаїття статичних і динамічних аспектів існування органів публічної влади, надати юридичну оцінку їх організації та діяльності і запропонувати шляхи вдосконалення.

Сучасна юридична наука характеризується наявністю різних точок зору щодо кількісного складу елементів організації та діяльності органів публічної влади. На наш погляд, доцільно вирізняти сім таких елементів, а саме:

1) принципи організації та діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування; 2) основи (у тому числі територіальна, правова та матеріально-фінансова) організації та діяль-

ності цих органів;

3) внутрішньоорганізаційна будова (структура);

4) функції;

5) компетенція;

6) форми;

7) методи діяльності.

Водночас при характеристиці того чи іншого аспекту існування органів публічної влади роль зазначених елементів є неоднаковою. Так внутрішньоорганізаційна будова (структура) стосується лише організації органів. Такі елементи, як функції, компетенція, форми і методи характеризують виключно їх діяльність. При цьому принципи і основи можуть використовуватися для визначення як організації, так і діяльності, тобто як статичного, так і динамічного аспектів існування органів державної влади і місцевого самоврядування. У сукупності зазначеніелементидаютьзмогузбагнутивсюскладністьірозмаїттяпроявів функціонування органів публічної влади, з’ясувати їх «анатомію» і «фізіологію».

Зовнішнім проявом існування органів публічної влади

є їх діяльність, яка, у свою чергу, має функціональну і процесуальну сторони. З точки зору функціонального (матеріального) підходу до елементів діяльностізазначенихорганівналежатьфункціїйкомпетенція. Утойчас як функції є основними напрямами діяльності цих органів, компетенція— характеристикоютого, щосамевониможутьіповиннівиконати в певній сфері життєдіяльності задля успішної реалізації функцій. Процесуальні аспекти діяльності органів публічної влади знаходять своє вираження у формах (зовнішньому вияві) і методах (прийомах і способах) діяльності.

Результатом такої діяльності

є, зокрема, правові акти, в яких виявляються й закріплюються окремі юридичні дії, владні рішення. На основі детального аналізу впливу правових актів органів публічної влади на суспільне життя, ступінь упорядкованості суспільних відносин, які вони покликані регулювати, можна досліджувати проблему ефективності й оптимальності публічно-владної діяльності.

Загалом при характеристиці організації діяльності окремих органів публічної влади суттєвого значення набувають такі складники їх правового статусу, як порядок формування, характер взаємодії з іншими органами, забезпеченість гарантій їх діяльності, які, не маючи безпосереднього відношення до організаційних аспектів, справляють суттєвий вплив на результативність, ефективність їх роботи.

Додаткова література : ПОНЯТТЯ ТА СТРУКТУРА КОМПЕТЕНЦІЇ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ Андріїв М. М., 2017 https://library.nlu.edu.ua/POLN_TEXT/NADU/TPDU/TPDU-57-2017.pdf#page=45

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]