Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект лекций укр 2022

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Асоціація морських агентств України - учасник федерації з 1995 р. Членами федерації відповідно до статуту можуть бути тільки

національні асоціації суднових брокерів і агентів (одна країна - один учасник). Кожен учасник має один голос у раді федерації. Роботу ведуть п'ять постійних комітетів: виконавчий, лінійний, трампових, фрахтовий і документальний, комітет з питань членства. Розроблені та рекомендовані уніфіковані агентські угоди: стандартне, генеральне, лінійне і для контейнерних перевезень. Розроблено рекомендації, спрямовані на захист інтересів морських агентів.

Міжнародна асоціація суднових агентів "Multiport" надає інформацію про агентської мережі у всіх портах світу, чим допомагає судновласникам у виборі агента. Асоціація "Multiport" створена в 1978 р в Роттердамі. Учасником її може бути незалежна агентська компанія, яка не входить в національну асоціацію. Щорічно видаються довідники учасників.

Міжнародний клуб страхування діяльності морських агентів

("International Protecting and Indemnity Club") був створений в 1970 р. в

Лондоні. Клуб працює на основі взаємного страхування учасників, без прибутку. До справах захисту відноситься правова допомога та консультації у всіх великих портах світу, оплата дисбурсментських витрат, якщо агент не має забезпеченого авансу від судновласника. До справ відшкодування відноситься покриття збитку морського агента від сплати претензій в разі

21

помилок, недоглядів, перевищення повноважень службовцями компанії, штрафів від забруднення моря, пошкодження портового обладнання.

7.2. Національні асоціації морських агентів

Асоціація морських агентів України (АМАУ), - "The Association of

Marine Agencies of Ukraine" (AMAU) є єдиною національною українською асоціацією морських агентів. АМАУ була заснована в 1993р. в Одесі з метою підвищення якості послуг в галузі морського і річкового транспорту, формування етики взаємовідносин, захисту членів асоціації. Асоціація діє на підставі статуту, розробляє стратегію і тактику діяльності морських агентів, приймає участь в розробці нормативних і законодавчих актів, цін і тарифів на агентські послуги.

Вона також представляє інтереси учасників асоціації на національному та міжнародному рівні. До складу АМАУ входить більше 25 агентських компаній.

22

В других странах такоже існують національні асоціації агентів. Найбільш відомою є Нью-Йоркської асоціація суднового брокерів и агентів, яка розроб "моральний кодекс агента".

Національна українська асоціація морських агентів підтрімує зв'язки з іншімі національними асоціаціямі та організаціямі, такими як асоціація експедіторів України "Укрзовніштранс", асоціація міжнародніх експедіторів України ( АМЕУ) и ін.

23

Згідно зі статутом АМАУ, її основні цілі та завдання полягають у захисті законних інтересів її членів, уселякому сприянні у формуванні ділової етики, високоякісних агентських послуг в Україні, як необхідної умови поступового розвитку національної транспортної системи. Учасниками АМАУ є недержавні компанії і агентства, які займаються агентської діяльністю, а також компанії і фірми, діяльність яких тісно пов'язана з морським бізнесом (фрахтування, сюрвеєрські послуги, страхування та інші).

В даний час в АМАУ входять близько 30 недержавних компаній, що активно діють в Україні як морські агенти. АМАУ є однією з організаційзасновників Українського Транспортного Союзу (УТС), має тісні ділові відносини з національними асоціаціями «Укрзовніштранс», «Політтранссервіс», міжнародних експедиторів України (АМЕУ), незалежних судновласників і менеджерів України (АНСМУ), а також з міжнародною Асоціацією судновласників Чорноморського басейну (БІНСА). Крім портів одеського регіону, АМАУ має повноважних представників в Маріуполі і Керчі.

Очолює Асоціацію генеральний директор компанії - «С.М.Т. Південний» І.І.Ландер.

Прикладами практичних результатів діяльності АМАУ є:

-початок в 1996 р. комплексної роботи під керівництвом Мінтрансу України щодо перегляду діючих ставок тарифів і зборів в морських портах;

-скасування деяких додаткових зборів, незаконно встановлених контролюючими організаціями, що діють в портах Одеської області, і впорядкованість сплати зборів в пунктах пропуску вантажів через державний кордон (Указ Президента України від 23.07.98 № 799/98);

-організація придбання з пайовим фінансуванням пакету документації для впровадження системи якості агентських послуг в морських агентствахчленах АМАУ відповідно до міжнародних стандартів ISO - 9002;

-розробка і надання уряду документів, що стосуються ліцензування агентської діяльності;

-налагодження обміну інформацією з поточних питань агентування, безкоштовні консалтингові послуги та інше.

У планах діяльності АМАУ пріоритет віддається таким заходам:

-участь в розробці, обговоренні, коригування законодавчої бази України, яка регламентує діяльність морських агентів;

-взаємодія з міністерствами і відомствами щодо формування нормативної бази, яка стосується роду діяльності агентських компаній;

-робота з Антимонопольним комітетом з питань недопущення дискримінаційних заходів до компаній-членів АМАУ;

-взаємодія з органами виконавчої влади з правових і організаційних питань, пов'язаним з агентуванням судів;

24

-протидія спробам ряду державних органів та пов'язаних з ними приватних підприємств введенню додаткових платежів або вимог з надання різного роду інформації, суперечить законодавчим актам;

-робота з органами законодавчої і виконавчої влади з формування цивілізаційного ринку агентських послуг;

-робота з громадськими організаціями, спілками, асоціаціями з правових і організаційних питань, пов'язаним з агентуванням судів;

-ведення банку даних по всім законодавчим актам, що стосуються діяльності морського агента, розробка та підтримка нового сайту в Інтернеті про діяльність Асоціації;

-робота з юридичного забезпечення вирішення спірних питань з органами виконавчої влади та членами Асоціації;

-робота по залученню до АМАУ нових членів;

-розширення співпраці з національними асоціаціями морських агентів інших країн, участь в семінарах з проблемних питань морського судноплавства, організація проведення їх в Україні з залученням зацікавлених осіб, а також юристів, що спеціалізуються на морському транспортному праві і на морського агентування в часності.

Більш детально з діяльністю АМАУ, її статутом можна ознайомитися на сайті в Інтернеті http://www.amau.com.ua. Для ознайомлення з роботою агентських компаній в Україні також можна рекомендувати відвідати сайти компаній «БАСС» - http://www.ba.ss.odessa.ua. і «С.М.Т.Южний» - http://www.smt.yuzhnv.odessa.ua.

8. Організаційні форми і структура агентської компанії

Існує досить велика різноманітність національних законодавств ряду країн щодо створення і функціонування компаній. Державами ЄС були вкладені певні зусилля в гармонізацію національних законодавств в цьому питанні, внаслідок чого спеціальною комісією було підготовлено тринадцять директив щодо порядку створення та реєстрації компаній, їх об'єднання та розподілу, структури, звітності та ін., які були прийняти Радою ЄС. Виділено компанії громадського, приватного типу і одноосібні компанії.

Для створення компанії громадського типу необхідно укласти установча угоду (не менше ніж п'ятьма особами), розробити регламент, статут і виконати порядок реєстрації муніципальною владою і в місцевого податкового відомства. Більшість країн законодавчо встановлює мінімальний розмір статутного капіталу, який становить на Україні 625 мінімальних заробітних плат.

Визначальним в сучасному світі визнається ознака форми власності, від якої залежить організаційно-правова форма компанії.

Чинне українське законодавство виділяє три форми власності: приватну (одноосібне, партнерство і корпорація), колективну і державну.

25

Більше тридцяти агентських компаній у формі акціонерних товариств зі змішаним капіталом було створено в 80-тих роках минулого століття за допомогою об'єднання "Совфрахт" в різних частинах світу (крім Північної та Південної Америки) для обслуговування суден вітчизняних пароплавств, ці компанії ефективно діють досі.

Агентські компанії розвинених європейських країн - це в основному акціонерні товариства відкритого і закритого типів. У більшості країн, що розвиваються, існує державна монополія на агентську діяльність. У Китаї, Бірмі, Єгипті та інших країнах поряд з державними агентськими компаніями існують також компанії приватної власності з національним або змішаним капіталом. У США заборонена спільна агентська і транспортноекспедиторські діяльність в межах однієї компанії.

Структура агентської компанії - акціонерного товариства - включає такі органи управління компанією, як директор або президент компанії, наглядова рада і виконавчий комітет. Якщо агентська компанія - товариство з обмеженою відповідальністю, то структура керуючих органів і форма звітності простіша.

Функціональна структура агентської компанії, яка виконує всі основні функції, включає підрозділи по оперативної агентської роботі (оформлення приходу-відходу суден, контроль за стівідорними операціями, постачання), відділ ринкових досліджень або кон'юнктурний (канвассінг і букіровання), відділ експлуатації парку обладнання (оренда, ремонт, стеження, доставка суміжними видами транспорту), відділ фінансових розрахунків по фрахту і дисбурсментських витратах, експедиторський, претензійний і фрахтовий відділи, бухгалтерію.

Велика агентська компанія, що виконує більшість функцій, що відносяться до агентування, складається з наступних підрозділів:

-відділ оперативного контролю (operational department), що складається з секторів: агентування (agency division); контролю стивідорних операцій (stevedoring division); розкладу руху суден (ship's schedule division);

-відділ маркетингу (marketing department), що складається з секторів: кон'юнктурного (market research division); канвассінга і букіровання

(canvassing and booking division); реклами (advertising division);

-відділ контролю парку обладнання (equipment control department), що складається з секторів: стеження за парком устаткування (equipment tracing division); оренди (equipment leasing division); організації ремонту (equipment repair division); інтермодальних перевезень (intermodal traffic division);

-відділ фінансових розрахунків (financial department), що складається з секторів: дисбурсментських витрат (disbursement account division); фрахтових розрахунків з експорту (outward freight division); фрахтових розрахунків по імпорту (inward freight division);

-відділ тарифів та конференцій (tarif and conference department);

-відділ експедиції (forwarding department);

-відділ претензійний (claims department);

26

-відділ фрахтування (chartering department);

-відділ пасажирських перевезень (passenger department);

-бухгалтерія (accounting department).

В Україні існує багато невеликих агентських компаній, які мають більш просту структуру. При агентуванні трампових судів вони мають оперативний відділ, відділ стивідорних операцій, бухгалтерію. Часто агентські компанії мають відділи фрахтування судів, експедирування вантажів (експортних та імпортних) і митних брокерів, найму екіпажу. Якщо компанія обслуговує лінійні судна, то вона має також підрозділи маркетингу, канвассінга і букірованія. Стеження за обладнанням виконує відділ експлуатації та контролю за обладнанням, в деяких компаніях ці функції виконує відділ логістики.

9.Функції морського агента

9.1.Класифікація функцій агента

Агентування судна в основному зводиться до виконання наступних операцій з:

-оформлення судна в порту (кларірованіе);

-техніко-постачальницьке обслуговування, бункерування, ремонту і

т.і .;

-комерційних послуг (навантаження, вивантаження, замовлення причалу, здача вантажу, аквізиція вантажів, розрахунки за фрахт і т.д.).

Агент виконує ці роботи в суворій відповідності з дорученнями судновласника.

Основні функції агентських компаній:

-підготовка і прийом вантажів до перевезення;

-прийом і відправка суден із виконанням відповідних портових, митних та інших формальностей, пов'язаних з перебуванням судна в порту;

-оплата всякого роду мит, зборів та інших рахунків;

-забезпечення суден причалами, буксирами, лоцманами, паливом, водою та необхідними технічними засобами;

-забезпечення стивідорних робіт та інших перевантажувальних операцій;

-обслуговування суден в санітарному і карантинному відносинах;

-Організація в разі потреби ремонту суден;

-хабезпечення продовольством та іншими споживчими товарами;

-оформлення будь-якого роду документів, коносаментів, каргоплану, маніфестів і т.д .;

-складання таймшиту;

-видача банківських і інших зобов'язань і гарантій від імені судноплавної компанії;

-інформація судноплавних компаній про рух суден і про хід їх навантаження або вивантаження;

27

-зв'язок з фірмами, що роблять перевантажувальні операції;

-ознайомлення капітанів суден з звичаями портів, постановами, правилами, що діють в порту розпорядженнями керівних органів таких установ;

-інкасування фрахту та інших сум, належних судноплавної компанії, виробництво різних розрахунків по її дорученням;

-виконання інших доручень судноплавних компаній, пов'язаних з перебуванням судна в даному порту;

-пред'явлення від імені судновласника або капітана судна позовів до судових органів країни з метою ефективного захисту інтересів принципала.

Конкретні функції агента можна поділити на три групи: постійні функції, функції з обслуговування судна, епізодично виконувані функції.

До першої групи належать збір, вивчення і систематизація інформації з питань морського судноплавства в даному порту або регіоні, а також розвиток і підтримка ділових зв'язків з фірмами, послуги яких необхідні для організації комплексного обслуговування судна. Інформація та система зв'язків складають "капітал" хорошою агентської фірми.

Обсяг обов'язків морського агента фіксується в договорі морського агентування або агентській угоді.Функції агента класифікують:

I)з вигляду об'єкта обслуговування, виділяючи послуги судну, послуги вантажу, парку обладнання, екіпажу;

II)по періоду часу обслуговування: до приходу судна в порт, під час стоянки (до початку вантажних операцій, під час їх виконання, після їх закінчення), після відходу судна з порту. Найбільший інтерес для адміністрації судна представляє друга група функцій - роботи з обслуговування судна. Ці роботи агент виконує в три етапи:

до приходу судна в порт;

в період стоянки судна в порту;

після відходу судна з порту.

Розглянемо більш детально функції морського агента по класифікації по періоду часу обслуговування.

9.2.Функції агента до приходу судна в порт

1.Загальна характеристика

Підготовча робота агента з обслуговування судна починається з моменту отримання ним першої інформації від судна. Агент заводить справу, в якої буде накопичуватися вся інформація щодо судна, і реєструє його в довідковому реєстрі. Документи із суднозаходів зберігаються протягом трьох років.

За допомогою телекса або електронної пошти агент передає вимоги до капітана щодо своєчасного забезпечення інформацією адміністрації порту та контролюючих служб.

28

2. Повідомлення про підхід судна в порт

Інформація про підхід судна в порт призначення передається капітаном агенту, який, в свою чергу, повідомляє її представникам фрахтувальника (власника вантажу) і диспетчеру порту.

Інформація про підхід судна подається у вигляді системи нотісов:

а) попередній нотис (preliminary notice) може подаватися, наприклад, за 15, 10 і 5 діб або за 14 і 7 діб (як зазначено в чартері) до очікуваного часу підходу судна в порт. Їх подають і агент, і судновласник фрахтувальнику (відправнику вантажу) для планування завезення вантажу в порт, підготовки складських площ, завезення вантажів;

б) нотис ETA (expected time of arrival) - нотис про очікуваний час підходу. Такі нотіси подаються за 96 або 72, 48, 24, 8, 6, 4, 2 години до підходу судна в порт. З цього переліку вибирається кілька моментів часу в залежності від звичаїв порту або періоду часу прибуття з урахуванням вихідних і святкових днів, наприклад за 72, 24 і 4 години. Ці нотіси призначені для оформлення документів, замовлення робочої сили, механізмів, підготовки стивідорних, тальманської і інших компаній, які беруть участь у вантажних роботах.

Капітан судна під час передачі інформації про підхід вказує:

-найменування і прапор судна;

-найменування судновласника і порту відправлення;

-найбільшу довжину (LOA), осадку носом і кормою;

-кількість пасажирів, найменування та кількість вантажу, його розміщення і особливі властивості;

-найменування вантажовідправника або вантажоодержувача;

-потреба в бункері, прісній воді, постачанні;

-потреба у виконанні допоміжних, технічних і ремонтних операцій;

-заявки на здачу лляльних, фекальних, стічних вод і контейнерів під сміття;

-потреба в послугах буксирів, лоцмана, криголамного забезпечення.

3. Координація лоцманської і буксирної проводки

Координація лоцманської і буксирного проводки найбільш важлива в тих портах, де стоянка на рейді небезпечна, й надання лоцмана і буксирів здійснюється різними компаніями.

4. Номінування причалу

Правила надання причалів розрізняються в різних країнах. Агент або фрахтувальник ставить судно в чергу до спеціалізованих причалів іноді задовго до приходу судна в порт. Порядок постановки в чергу залежить від звичаїв порту, роду вантажу (спеціалізації судна) і умов чартеру.

29

5. Своєчасне оформлення заявки на робочу силу

Обсяг роботи агента щодо виконання вантажних операцій залежить від умов чартеру:

а) якщо судновласник виконує вантажні роботи, то він може доручити агенту укладання стивідорного контракту і здійснення контролю за підготовкою механізмів, робочої сили, транспорту;

б) якщо фрахтувальник виконує вантажні роботи, то агент тільки контролює готовність робочої сили і механізмів.

6. Збір комісії для огляду судна

Агент повинен сповістити учасників оглядової комісії мінімум за дві години до приходу судна в порт і доставити комісію на борт судна своїм транспортом. До складу комісії входять представники санітарної, прикордонної, митної, ветеринарної, карантинної, екологічної, портової влади. При необхідності до її складу можуть включатися також представники власника вантажу, тур-оператора, пожежної охорони та інші особи.

7. Інформування капітана про правила, звичаї порту і вимогах влади

Агент інформує капітана, а пізніше і судновий екіпаж, про правила, звичаї порту прибуття і вимоги влади, які можуть відрізнятися не тільки в портах різних країн, але і в портах однієї країни.

9.3.Функції агента в період стоянки судна в порту

1.Допомога капітану в оформленні приходу-відходу судна

Агент допомагає капітану в проходженні формальностей, так званому кларірованіі, для отримання вільної практики (free practique), тобто права на вільне спілкування з берегом. У великих компаніях існують спеціальні підрозділи або спеціальні співробітники (boarding-, water-clerk), які займаються оформленням приходу-відходу судна.

Агент допомагає капітану в поновленні чи продовженні терміну дії суднових документів, а також у складанні спеціальних документів для оформлення приходу судна, серед яких найбільш важливими є:

1.Генеральна декларація (для іноземних суден) або декларація капітана (для українських судів);

2.Вантажна декларація;

3.Морська санітарна декларація.

Агент також допомагає складати документи для митниці та інших контролюючих організацій.

30