Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект лекций укр 2022

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
2.43 Mб
Скачать

затримці судна понад контрсталійного часу. Така затримка називається

сверхконтрсталійним часом, або детеншен (detention), і за кожен день такої затримки передбачається оплата за ставкою, що перевищує ставку демереджа на певний відсоток, або у вигляді певної додаткової подобової ставки, що сплачується понад ставки демереджа. Фрахтувальник зацікавлений виключити з друкарського тексту проформи чартеру вказівку щодо максимальної кількості днів на демереджі.

Gencon-94 встановлює, що демередж сплачується відразу після отримання рахунку судновласника. В іншому випадку судновласник повинен дати фрахтувальнику письмовий нотис, і після закінчення 96 годин, якщо судно знаходиться в порту навантаження, він має право канцелліровать угоду і виставити всі свої втрати фрахтувальнику.

Диспач (Despatch money) є винагорода, що сплачується судновласником фрахтувальнику за закінчення навантаження або розвантаження судна раніше закінчення обумовленого чартером сталійного часу, тобто за так званий «врятований час». Розмір диспача зазвичай встановлюється в половинному розмірі від ставки демереджа, виходячи з того міркування, що судновласник повинен як би поділитися з фрахтувальником додатковою вигодою, отриманою в результаті дострокової обробки судна. Крім того, судновласник не завжди може використовувати отриману економію часу, наприклад, якщо laydays по наступного рейсу починається значно пізніше дати, до якої судно може прийти в порт навантаження. Підставою для отримання диспача має служити наявність відповідної умови в чартері. Нерідко належні до сплати суми диспача досягають досить значних розмірів, причому інші втрати часу судном (зокрема, виключені періоди) можуть звести до нуля виграш, отриманий від економії на сталійному часі. Крім того, в разі якщо в чартер включена умова про диспач, то фрахтувальник може наполягати на оплаті, принаймні, частини фрахту в порту вивантаження, для того щоб гарантувати для себе отримання диспача. Це знижує фінансову ефективність рейсу для перевізника, особливо при низькій кон'юнктурі ринку. Тому судновласники останнім часом домагаються застереження в чартері про скасування диспача (free despatch) або хоча б скорочення його розмірів. Замість поширеної раніше умови про те, що диспач сплачується за весь врятований час (all time saved), тепер в чартері обмовляється оплата його лише за врятований робочий час (working time saved), тобто з виключенням неробочих днів. У ряді проформ чартерів зазначено, що диспач по навантаженню і/або вивантаженню підлягає виплаті, якщо сторони погодяться про це, або взагалі не передбачається оплата диспача, наприклад, в танкерних чартерах. Набула застосування також умова про те, що фрахтувальник відмовляється від отримання диспача, але судновласники платять йому певний зрівняльний збір з одиниці вантажу, що перевозиться. Це дозволяє судновласнику заздалегідь планувати свої витрати і врахувати їх при узгодженні ставки фрахту.

81

Фрахтувальнику часто вигідніше включити в чартер умову free despatch (FD), але домогтися за рахунок цього більш низьких норм вантажних робіт, що зменшить ймовірність витрат по сплаті демереджа.

Якщо в порту навантаження та/або вивантаження обробка судна узгоджена на лінійних умовах (lilo, filo, lifo), то відлік сталійного часу у відповідному порту не ведеться, і демередж і диспач не оплачуються. У разі, якщо обробка судна ведеться в «повільних портах», ця умова вигідно фрахтователям, а судновласник повинен компенсувати свої ризики неоплачуваного простою судна і свої витрати по оплаті вантажних робіт шляхом підвищення ставки фрахту.

У тих випадках, коли сталийний час встановлено чартером для порту навантаження і порту вивантаження окремо, оплата демереджа або диспача по порту навантаження проводиться безвідносно до того, як буде протікати робота в порту вивантаження. Навпаки, при розрахунку сталійного часу за способом реверсібл сума демереджа або диспача визначається лише по складанні загального розрахунку сталії по портам навантаження і вивантаження. Розрахунок за способом реверсібл може застосовуватися також в тих випадках, коли умовами чартеру оплата диспача не передбачена і розрахунок ведеться тільки по демереджу, тобто тут демередж підлягає оплаті лише в разі утворення контрсталійного часу за результатами вантажної обробки судна в цілому за рейс. З огляду на те, що ставка диспача становить лише половину від демереджа, умова реверсібл невигідна судновласнику, тому що зменшує суму компенсації за простій судна.

Детальний облік часу стоянки в порту з моменту ошвартовкі до причалу (постановки на якір) і до закінчення вантажних операцій і оформлення вантажних документів фіксується в спеціальному документі - «стейтмент оф фектс» (statement of facts). На його підставі складається таймшит (time sheet), в якому, крім відомостей про фактичну тривалість стоянки судна, наводиться розрахунок сталійного часу і суми диспача (демереджа). Незалежно від форми цього документа, яка різниться у різних судновласників, таймшит повинен містити наступні дані:

час, тобто дата, години та хвилини постановки судна до причалу або на рейд (в останньому випадку - окремо вказується час постановки судна до причалу);

час вручення капітаном нотіса про готовність і його прийняття агентом вантажовідправника (отримувача);

чартерна норма вантажних робіт, загальна кількість вантажу і тривалість сталійного часу;

час фактичного початку і закінчення і загальна тривалість вантажних

робіт;

щоденні дані про тривалість сталійного часу і виключених з сталії періодів;

розрахунок суми демереджа або диспача за результатами обробки

судна.

82

Таймшит підписується судновласником (його брокером) і направляється фрахтувальнику для узгодження і оплати.

Капітану судна необхідно вивчити і ретельно виконувати всі умови чартеру щодо подачі попередніх нотісов і нотіса про готовність судна до вантажних операцій, оскільки їх порушення практично завжди призводить до збитків для судновласника. Особливо важливо своєчасно оформити нотіс про готовність, так як до цього моменту судно не вважається прибулим.

Слід також уважно ознайомитися з усіма умовами чартеру і звичаями портів в частині порядку розрахунку сталійного часу, періодів, що виключаються, і т. і.; детально перевірити правильність усіх записів в «statement of facts»: початок відліку сталії, перерви в вантажних роботах, їх причини та тривалість. Важливо мати на увазі, що стейтмент, підписаний капітаном або агентом судновласника та представником фрахтувальника (його експедитором або стивідором), є єдиним документом, що відображає стояночний час судна в порту, і служить основою для розрахунків з фрахтувальником по диспачу-демереджу. У всіх необхідних випадках слід добиватися зміни помилкових записів в цьому документі або вносити в нього під час підписання відповідні застереження з посиланням на судновий журнал і довідку гідрометеослужби.

83

Література

1.Луговцов А.Ф., Маслов Г.А. Агентирование морских судов: Учебник для вузов мор. трансп. - М.: Транспорт, 1988. - 207 с.

2.Васьков Ю.Ю., Цымбал Н.Н. Портовые формальности в Украине: Оформление прихода-отхода и стоянки морских судов.-Одесса: Латстар, 2002.-99 с.

3.Рылов С.И. и др. Внешнеторговые операции морского транспорта.- М.: Транспорт, 1994.- 192 с.

4.Забелин В.Г. Фрахтовые операции во внешней торговле: Учебное пособие. – М.: РосКонсульт, 2000. – 256 с.

5.Плужников К.И. Транспортное экспедирование: Учебник. - М.:РосКонсульт, 1999. - 576 с.

6.Юридический справочник по торговому мореплаванию / Под ред. к.ю.н. Кокина А.С. - М.: Издательство “Спарк”, 1998. - 506 с.

7.Кодекс торговельного мореплавства України. 1994 р. (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1995, № NN 47, 48, 49, 50, 51, 52, ст.349).

8.Лимонов Э. Л. Внешнеторговые операции морского транспорта и мультимодальные перевозки. – Санкт-Петербург: Модуль, 2006. – 379 с.

9.Петров И.М., Виговской В.А. Агентирование морских судов: теория и

практика: Учебное пособие. – Черновцы: Книги – XXI, 2005. – 496 с. 10.Чирко Н. Р. Основы морского агентирования. Конспект лекций. –

Одесса: ОНМУ, 2006. – 52 с.

11.Кудюкин А.А., Петров И.Н. Правовые аспекты морского агентирования: Учебн.-метод. пособ. – Одесса: Феникс, 2006. – 262 с.

12.http://www.midships.ru/

13.http://www.PortUkraine.com – сайт журналу «Порты Украины».

14.http://www.seanews.ru – информационно-аналитическое агентство.

15.http://www.port-illichivsk.ua/

16.www.sifservice.com

17.http://seaspirit.ru/navigator/kes/tipovoe-soglashenie-na-agentirovanie- linejnyx-sudov.html

18.http://primaved.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

84

Додаток 1

Короткий словник термінів

Сталійний час (laydays, laytime ...) - узгоджений сторонами чартеру період часу, протягом якого судновласник надасть судно в узгоджене місце під навантаження/вивантаження без додаткових до узгодженого фрахту платежів. У чартері може бути узгоджений загальний час для операції навантаження і вивантаження, т.зв. reversible laydays.

Демередж (від фр. Demeurer) - додаткова виплата судновласнику за затримку судна з вини фрахтувальника під навантаженням/вивантаженням (тобто за перевищення сталійного часу узгодженого в чартері).

Диспач (dispatch, despatch) - грошова винагорода, яку сплачує судновласник фрахтувальнику за дострокове закінчення вантажних операцій з судном (тобто до закінчення сталійного часу, передбаченого чартером).

Cancelling, cancelling date (на російську можна перекласти як «канцелінг») - узгоджений чартером термін прибуття судна в порт відправлення і його готовності до навантаження. Якщо судно не перебуває до зазначеної дати, то фрахтувальник має право розірвати чартер. Природно якщо такий випадок стався не з вини самого фрахтувальника, або з форсмажорних обставин.

Нотіс про готовність (notice of readness) - повідомлення капітана судна узгодженій в чартері особі про прибуття судна в порт або в окремих випадках до причалу і про готовність до завантаження/розвантаження. Якщо таке повідомлення не подано, то фрахтувальник не несе відповідальності за простий судна.

Акт часу стоянки (statement of facts) - документ в якому фіксується всі факти і час, які стосуються судна під час його перебування в порту (з моменту приходу і до моменту виходу з порту). Акт фіксує тільки будь-які затримки судна і містить тільки факти, без будь-яких посилань на положення чартеру і т.і. Підписується капітаном судна, агентом і/або вантажоодержувачем. На підставі акта часу стоянки складається таймшит.

Таймшит (time sheet) - відомість обліку стоянкового часу судна на вантажні/розвантажувальні операції. Складається в кожному порту завантаження/розвантаження, узгодженими в чартері і підписується капітаном і фрахтувальником (або його представником). Містить все вантажно-розвантажувальні операції, час непродуктивного простою, норми завантаження/розвантаження, вказується час подачі нотиса про готовність судна і час його підтвердження, фіксується час початку і закінчення вантажних робіт, дата і час прибуття судна в порт. На підставі таймшиту відбувається розрахунок за демереджем або диспачему.

Осадка (Draft of vessel) - величина занурення судна у воду, що обчислюється від нижньої кромки кіля судна до поверхні спокійної води. Для визначення осадки судна служать спеціальні шкали (мітки) на носі і на кормі

85

судна. Шкала осадки дозволяє вести спостереження за осіданням судна в процесі навантаження.

Вантажопідйомність (deadweight) - повна вантажопідйомність судна в тоннах. У неї входить: чиста вантажопідйомність (маса корисного вантажу), вага суднових запасів (паливо, вода, провізія, ПММ та інше), вага самого екіпажу. Термін «дедвейт» застосовується тільки для торговельних суден, причому лише для вантажних суден. Дедвейт при осаді під вантажну марку є показником розміру вантажного судна і його основною експлуатаційною характеристикою.

Реєстрова місткість судна, реєстровий тоннаж - сумарний обсяг корпусу і рубок судна (в цьому випадку брутто-регістровий або валовий тоннаж, БРТ, gross registered tonnege), або за вирахуванням обсягу приміщень судна, не призначених під перевезення вантажу (нетто-регістровий або чистий тоннаж , НРТ, net registered tonnege), визначений з відповідно до правил обміру суден і виражений в реєстрових тоннах. Використовується в більшості випадків для визначення розміру різних зборів, податків та інших послуг, що надаються судну.

Реєстрова тонна - одиниця виміру реєстрової місткості. 1 реєстрова тони дорівнює 100 кубічним футам або 2,83 кубічним метрам.

Вантажна марка (Plimsoll line) - відмітка на борту комерційного судна. Ця позначка визначає рівень, до якого судно може бути безпечно навантажено, тобто вантажну ватерлінію. При завантаженні судна воно сідає глибше в воду і відмітка опускається ближче до поверхні води. До того, як ця позначка стала обов'язковою, багато судів було втрачено через перевантаження. Іноді причиною перевантаження є прагнення в отриманні додаткового прибутку від перевезення, а іноді різниця в щільності води - в залежності від її температури і солоності осадка судна може істотно змінюватися. Британським політиком Семюелем Плімсолем був запропонована система універсальної маркування судів, яка дозволила визначати максимальне завантаження корабля в залежності від пори року і

регіону. Букви на вантажній марці означають:

 

Символ

Розшифровка

Позначення

TF

Tropical Fresh Water

Прісна вода в тропіках

F

Fresh Water

Прісна вода

T

Tropical Seawater Морська вода в тропіках

S

Summer Seawater

Літня морська вода

W

Winter Seawater

Зимова морська вода

WNA

Winter North Atlantic Зимова північно-атлантична

Ватерлінія (нід. Waterlinie) - лінія зіткнення спокійної поверхні води з корпусом плаваючого судна. Розрізняють такі ватерлінії:

конструктивна ватерлінія (КВЛ) - тобто розрахункова, яка визначається для повного завантаження судна;

вантажна ватерлінія - розрахована для заздалегідь певного навантаження і умов плавання;

86

діюча ватерлінія - поточна, при даному навантаженні і умовах; теоретичні ватерлінії - набір перетинів через рівні відстані, яка формує

один з видів теоретичного креслення: план.

Драфт сюрвей (Draught survey) - визначення ваги навантаженого або розвантаженого вантажу за осадкою судна. Визначення ваги навантаженого або розвантаженого вантажу за осадкою судна складається з двох основних етапів: проведення вимірювань (до і після вивантаження наприклад) і виробництва обчислень.

Стивідорні роботи - роботи, пов'язані з виконанням вантажнорозвантажувальних операцій, укладанням вантажів на судні. Залежно від умов фрахтування стивідорні роботи оплачуються фрахтувальником або судновласником.

Коносамент (від франц. Connaissement) - документ, що містить умови договору морського перевезення. Найбільш поширений у зовнішній торгівлі. Видається перевізником відправнику після прийому вантажу до перевезення, є доказом прийому вантажу і засвідчує факт укладення договору.

Дисбурсментський рахунок (disbursment's) - документ, який пред'являється морським агентом і відображає витрати (податки, збори, роботи з обслуговування судна), зроблені ним за рахунок судновласника під час перебування судна в порту стоянки.

87

Додаток 2

АГЕНТСЬКА УГОДА № ______

г _______________ «___» __________ 20__ р

ВАТ «Арморнека», далі іменоване «Принципал», в особі

___________________________________________________, що діє на підставі ________________________________________, з одного боку, і

_____________________________________________________________, далі іменоване «Агент», в особі _____________________________________, що діє на підставі ________________________________________, з іншого боку,

спільно іменовані - Сторони, уклали цю Угоду про наступне:

1. Предмет Угоди

Принципал справжнім призначає _______________________________

своїм Агентом, а _________________________________________ приймає на себе зобов'язання по розпорядженню Принципала обслуговувати судно/суда Принципала в порту ___________________________ включаючи (але не обмежуючись):

а) організацію та оформлення заходу/виходу судна/судів, врегулювання портових формальностей;

б) отримання/відправку вантажів, їх митне оформлення; в) надання засобів зв'язку, надання транспортних послуг при замінах

екіпажів, при доставці/відправленні вантажів і т.і .; д) надання візової підтримки та інше сприяння при проведенні змін

екіпажів; е) надання складських та інших приміщень;

ж) забезпечення прийому підсланевих і фекальних вод, сміття; з) вирішення питань навантаження, вивантаження, довантаження;

і) постачання водою і продовольством, організацію бункеровок паливом і маслами, поставок ЗІПа і іншого суднового постачання по судновим заявками;

к) надання сприяння в організації технічного обслуговування і інспекції/огляду суднового обладнання;

л) здійснення від імені Принципала оплати, в тому числі попередньої, за обслуговування агентіруемих судів в зазначеному порту з коштів, перерахованих Принципалом на розрахунковий рахунок Агента;

м) перевірка правильності рахунків, що виставляються портом і / або третіми особами.

2.Обов'язки Агента

2.1.Вирішувати всі питання, що входять у звичайні обов'язки суднових агентів, і на вимогу Принципала надавати інші послуги, включаючи, але не обмежуючись, перерахованими в п. 1 цієї Угоди.

2.2.Виявляти сумлінність, належну турботу і робити всі необхідні кроки для обслуговування судна/суден Принципала з максимальною ефективністю і гранично можливо низькими витратами.

88

2.3.Надавати пропозиції щодо стоянки, витрат і витрат, в тому числі пропозиції щодо їх мінімізації.

2.4.Своєчасно інформувати Принципала в письмовій формі про стан справ щодо судна і щодо звичаїв, правил і законодавства, що діють в порту

______________________. За запитом Принципала надавати Принципалу діючі місцеві законодавчі акти, а також портові тарифи.

2.5.Захищати і просувати інтереси Принципала в усіх відношеннях, представляючи Принципала перед офіційною владою і комерційними підприємствами.

2.6.Сприяти у вирішенні виникаючих юридичних, морських і технічних проблем (розливи, аварії, посадки на мілину, арешт, технічні пошкодження і т.д.).

3.Обов'язки Принципала

3.1.Своєчасно повідомляти Агенту інформацію, необхідну Агенту для належного виконання зобов'язань.

3.2.Дотримуватися встановлених у порту правил і звичаїв.

3.3.Оплачувати замовлені Принципалом і надані Агентом послуги за тарифами і цінами, письмово погодженим сторонами цієї угоди.

3.4.Переказувати грошові кошти для оплати витрат у зв'язку з перебуванням судна в порту згідно з рахунками/проформи Агента, виставленим в повній відповідності з умовами цієї Угоди.

3.5.Виконувати інші доцільні дії необхідні для підготовки судна в період його перебування в порту.

4.Умови надання агентських послуг

4.1.Підставою для надання Агентом послуг є суднова заявка і/або замовлення Принципала, розцінене Агентом і потім письмово схвалене/ узгоджее Принципалом. В якості підтвердження виконання заявки/замовлення Принципал визнає поставні/виправдувальні документи, акцептовані капітаном судна (такий документ повинен містити чіткий опис товарів/робіт/послуг і запис про їх виконання, завірену підписом капітана або іншим уповноваженимо представником судової адміністрації та судновою печаткою). Агент повинен прикладати документи, що підтверджують факт виконання заявки/замовлення, до відповідних рахунків.

4.2.З метою виконання цієї Угоди, Агент має право вести переговори з третіми сторонами і укладати з підрядниками договори на надання послуг, важливих для Принципала. Договори з третіми сторонами можуть бути укладені Агентом тільки від свого власного імені, якщо інше не схвалено Принципалом письмово. Тільки Агент повинен нести відповідальність у разі допущення неналежного виконання третіми сторонами своїх зобов'язань за такими договорами.

4.3.Якщо необхідні Принципалу послуги і роботи можуть бути належним чином виконані Агентом або його субагентом/субпідрядником, Принципал

89

доручає виконання таких послуг і робіт Агенту, якщо немає інших попередньо узгоджених компромісів.

4.4.За виконання повного обсягу послуг відповідно до цієї Угоди Агенту виплачується Агентська винагорода. Розмір агентської винагороди визначається на основі переліку ставок і цін, встановленого в Додатку № 1 до цієї Угоди.

4.5.Сторони домовилися, що факсимільні документи і документи, надіслані електронною зв'язку, мають юридичну силу до отримання оригіналів документів, які повинні бути спрямовані відповідною стороною кур'єрською поштою протягом 10 (десяти) календарних днів з дня обміну документами по факсимільному (електронної) зв'язку.

5.Виставлення і оплата рахунків

5.1.Принципал переводить грошові кошти, включаючи авансові платежі, для оплати витрат по стоянці судна/судів в порту на рахунок Агента на підставі отриманих від Агента рахунків/проформ.

5.2.Агент зобов'язується направляти Принципалу рахунку та/або проформи, розписки та інші документи, що підтверджують факт надання та прийому робіт, послуг і товарів, а також акти виконання і прийому робіт і звіти Агента, за допомогою факсимільного/електронного зв'язку, з подальшим відправленням цих документів кур'єрською поштою протягом 10 календарних (десяти) днів з дати обміну документами по факсимільному (електронної) зв'язку.

5.3.Агент виставляє остаточний дисбурсментський рахунок протягом

____ (____________________) календарних днів, наступних за закінченням місяця, в якому були надані послуги. Агент зобов'язується належним чином оформити рахунок і представити всі документи, відповідно до п. 4.1. Угоди, включаючи акт виконання і прийому робіт і звіт Агента.

Агент зобов'язується оформляти дисбурсментський рахунок, для оплати Принципалом, на кожне судно окремо, який повинен містити наступну інформацію:

- ім'я Агента і Принципала, їх повні реквізити; - назва судна, порт знаходження і період стоянки;

- витрати (по наданим послугам, постачання, закупівель і т.д.); - агентську винагороду;

- загальну суму витрат, отриманий авансовий платіж і підсумковий баланс, що підлягає виплаті Агенту або Принципалу;

- Сума готівки, що передана капітану, якщо така була.

5.4.Агент на підставі проформи рахунку може зажадати від Принципала передоплати в частині, що стосується бункерування судна/суден паливом і маслами, екстрених витрат (включаючи госпіталізацію, медичне обслуговування і репатріацію членів екіпажу судна / судів), видачі готівки капітану та інше за погодженням.

90