Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кп.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
225.75 Кб
Скачать

1.4 Стислі висновки

В пунктах 1.1-1.3 були виконані розрахунки щодо визначення розрахункового завантаження судна, яке склало 8972,2 т, при цьому завантаження 1-го люку склало 1076,7 т, 2го – 1615 т, 3-го – 3588,9 т, 4-го – 1615 т та 5-го – 1076,7 т, його питома вантажомісткість – 1,77 м3, тому вантаж вважається «легким», договірна норма вантажоперевалювального процесу складає 2070 т/добу, сталійний час – 4,3 діб, за умови обов’язкового забезпечення завантаження судна в терміни, або з економією сталійного часу потрібна кількість ТЛ – 4 од., витрати по заробітній платі відповідно докерів (182,9 грн/год), тальманів (22,3 грн/год) і стивідорів (20,5 грн/год), на утримання перевантажувальних машин і засобів внутріпортового транспорту (92,3 грн/год), накладні витрати (874,5 грн/год). Загальні витрати порту з вантажоперевалювання 9799 т вантажу складає – 10 699 348,5 грн

2 Складання оперативного плану вантажної обробки судна

2.1 Основні положення методики

В оперативному плані обробки судна (ОПОС) моделюється процес завантаження (розвантаження) судна, «розписаний» у календарному часі, з виділенням діб і робочих змін. У ньому фіксуються планові показники процесу вантажної обробки судна, основними серед яких є:

  • розрахункова тривалість обробки судна і його люків;

  • послідовність і календарні терміни початку-закінчення обробки кожного люку судна;

  • кількість ТЛ і способи їх розміщення на люках в процесі завантаження (розвантаження) судна;

  • змінно-добові завдання (обсяги вантажоперевалювання) по окремим люкам і судну у цілому.

Процедурі складання ОПОС відповідає рішення в загальному випадку багатоваріантної оптимізаційної задачі з використанням наступної математичної моделі:

(2.1)

(2.2)

(2.3)

(2.4)

Позначенням в моделі (2.1) - (2.4) відповідають:

– шифр (номер) люка судна ;

 – шифр (номер) розміщення ТЛ на судні ( );

Х – проміжки часу, протягом яких використовується варіант розміщення ТЛ на судні (параметри управління моделі);

– витрати порту по завантаженню (розвантаженню) судна;

– витрати порту за одиницю часу при обробці судна за варіантом розміщення ТЛ;

Di – інтенсивність обробки люків судна, яка визначається згідно з номерами варіантів розміщення ТЛ;

– планове завантаження люка ;

– сталійний час судна.

Модель (2.1) - (2.4) «читається» наступним чином: необхідно мінімізувати витрати порту (2.1), що адекватно максимізації його зиску, при обов'язковому дотриманні планового завантаження люків судна (2.2) і сталійного часу (2.3). Умовою (2.4) забезпечується невід’ємність змінних моделі, що випливає з їх економічного сенсу.

Відзначимо, що ключовим елементом моделі (2.1) - (2.4) є поняття варіанту розміщення ТЛ на судні, під яким мається на увазі будь-яке припустиме закріплення ТЛ за люками судна без зміни їх місцями на причалі з урахуванням межі концентрації ліній на люках.

Слід мати на увазі, що в курсовому проєкті множина допустимих варіантів розміщення ТЛ на судні з чотирма і п'ятьма люками формується для розрахункової кількості ТЛ (n), а на судах з трьома люками – для n та (n-1) ТЛ.

Після складання повної множини допустимих варіантів розміщення ТЛ на судні розраховуються величини Di та за такими формулами:

(2.5)

;

(2.6)

де – продуктивність ТЛ при обробці люка ;

– кількість ТЛ, що одночасно працюють на люку за варіантом α розміщення ТЛ на судні;

– межа концентрації ТЛ на люку ;

– коефіцієнт, що враховує зниження продуктивності ТЛ при спільній роботі двох і більше ліній на люці і за варіантом α розміщення ТЛ.

В результаті реалізації моделі (2.1) - (2.4) знаходиться оптимальний план { }, компонентам якого відповідають відрізки часу, протягом кожного з яких розміщення ТЛ на судні залишається незмінним.

Легко бачити, що зазначеними відрізками часу охоплюються свого роду «смуги» ОПОС з постійним закріпленням ТЛ за люками судна. «Склеювання» таких «смуг» в певній послідовності дозволяє отримати календарний план обробки судна, який відповідає ОПОС в узагальненій формі. Від цієї форми здійснюється далі перехід до робочого варіанту ОПОС у вигляді документа, придатного до використання в реальних виробничих умовах.

Соседние файлы в предмете Внутрішньопортове оперативне управління