Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3933
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 1

раміди. На ній виділяють підошовну, міжпальцеву (плоску) і зовнішню ви- гнуту, пологу поверхні (у свині підошовна зливається з міжпальцевою). Обидві бічні поверхні утворюють передній зачепний край, який прокси- мально переходить у розгинальний відросток для закріплення розгинача пальця. На проксимальному кінці кістки, позаду розгинального відростка, знаходиться розділена гребенем суглобова поверхня для ІІ фаланги, позаду її суглобова поверхня для сезамоподібних кісток. Підошовна поверхня ка- удально переходить у згинальну горбистість — tuberósitas flexória, до якої прикріплюється глибокий згинач пальця.

Уконя копитова кістка більш симетрична, на ній розрізняють проксима- льну суглобову поверхню, а також поверхні підошви й стінки. Суглобова по- верхня — fácies articuláris — ділиться гребенем на більшу медіальну і ме- ншу латеральну ділянки. Спереду випинається розгинальний відрос- ток — procéssus extensórius (див. рис. 1.43, 7) — для закріплення розгинача пальця. Підошовна поверхня — fácies soleáris 12 каудально переходить у горбисту згинальну поверхню — fácies flexória 11 для закріплення глибо- кого згинача пальця. З обох боків від неї помітні підошовні отвори — for. soleáre 13, які зєднані півколовим підошовним каналом — canális soleáris, що проходить у товщі кістки. Стінкова, або бічна, поверхня — fácies parietális

поступово опускається до підошовного краю кістки — márgo soleáris 9, який має дуже багато судинних отворів. Каудально вона переходить у гілки або кути копитової кістки, до розгинального відростка тягнуться жолоби для копитових хрящів (див. «Копито»).

Усобаки І і ІІ фаланги тонкі, довгі, циліндричні, симетричні. На кігтьо- вій кістці розрізняють розширений проксимальний кінець і кігтьовий гачок, які відокремлюються кігтьовим жолобом. На проксимальному кінці знахо- диться суглобова поверхня для ІІ фаланги, а ззаду згинальний горб для закріплення глибокого згинача пальців.

Кістки пальців грудних і тазових кінцівок дуже подібні між собою. Фала- нги І і ІІ у коня коротші на тазових кінцівках, ніж на грудних. В інших тва- рин, навпаки, довші. У коня дорсальна стінка копитової кістки тазової кін- цівки поставлена крутіше. Поверхня підошви стиснута з боків.

Сезамоподібні кістки

Проксимальні сезамоподібні кістки — óssa sesamoídea proximália (ph I) (див. рис. 1.43, 14) — по дві на проксимальній фаланзі кожного пальця, ма- ють суглобові поверхні — fácies articuláris — для зєднання з пястковими кістками. Дистальні сезамоподібні кістки — óssa sesamoídea distália (ph III)

15 мають суглобову поверхню — fácies articuláris — для зєднання з дис- тальною фалангою. Поверхня поділяється гребінчиком на дві ділянки. Сама кістка видовжена з боків.

У великої рогатої худоби проксимальні сезамоподібні кістки видовжені донизу, у коня мають вигляд трикутної піраміди, у собаки стиснуті з боків, як і у свині. Дистальна сезамоподібна кістка ІІІ фаланги у великої рогатої худоби і свині одна на кожному пальці, чотирикутної форми. У коня вона називається човником, дуже видовжена з боків і потовщена в середній ділян- ці, кінці загострені. На дистальній поверхні є суглобова поверхня для зєднання з копитовою кісткою. У собаки цієї кістки немає.

90

# ’

Р о з д і л

2

БЕЗПЕРЕРВНІ ЗЄДНАННЯ КІСТОК

ПЕРЕРИВЧАСТІ (СИНОВІАЛЬНІ) ЗЄДНАННЯ КІСТОК

РОЗВИТОК ЗЄДНАНЬ КІСТОК

ЗЄДНАННЯ КІСТОК ОСЬОВОГО СКЕЛЕТА

ЗЄДНАННЯ КІСТОК ГРУДНОЇ КІНЦІВКИ

ЗЄДНАННЯ КІСТОК ТАЗОВОЇ КІНЦІВКИ

СИНДЕСМОЛОГІЯ — ВЧЕННЯ ПРО З’ЄДНАННЯ КІСТОК

Кістки і хрящі скелета тварин за допомо- гою сполучної тканини зєднуються в певній послідовності між собою в єдину складну систему важелів руху, опори й

захисту тіла тварин. Від виду сполучної тканини (волокниста чи хрящова) залежить сту- пінь рухливості кісток і хрящів, що зєднуються між собою. Розрізняють два основних типи зєднань безперервні й переривчасті.

Безперервним називають таке зєднання, в яко- му між кістками є прошарок сполучної тканини. На відміну від нього в переривчастому зєднанні між сусідніми кістками знаходиться різної величи- ни і форми щілиноподібна порожнина (див. рис. 2.2, 2.3).

БЕЗПЕРЕРВНІ ЗЄДНАННЯ КІСТОК

Безперервні зєднання поділяють на волокнисті, хрящові й кісткові. Волокнисті зєднання — junctúrae fibrósae — характеризуються наявністю між кістками, що зєднуються, волокнистої сполуч- ної тканини. До цих зєднань відносять синдесмози і вклинення.

Синдесмози — syndesmósis — включають міжкі- сткові перетинки, звязки, тімячка та шви.

Міжкісткові перетинки — membránae interósseae — звязують кістки на значному протязі (кіст- ки передпліччя, гомілки та ін.).

Звязки — ligaménta — це різні за розміром і формою пучки волокнистої сполучної тканини, що зєднують суміжні кістки або їх частини.

Тімячка значні перетинки з волокнистої тканини чи хряща між окремими кістками або їх частинами у черепі новонароджених і молодих тварин до 3-місячного віку.

91

Розділ 2

Шви — sutúrae (рис. 2.1) — зєднують краї кісток тонким шаром волокни- стої сполучної тканини. За формою і характером зєднання розрізняють такі види швів. 1. Зубчастий шов — sutúra serráta (див. рис. 2.1, а), зазубрений край однієї кістки входить у відповідний йому край суміжної кістки, міцно зєднуючи їх між собою. Такими швами зєднується більшість кісток даху че-

репа. 2. Лускоподібний шов — sutúra squamósa (див. рис. 2.1, б), у якому стоншений, скошений край однієї кістки накладається на такий край іншої кістки (як луска у риби). Так зєднується луската частина вискової кістки з тімяною. 3. Листоподібний шов — sutúra foliáta (див. рис. 2.1, в), у якому ли-

стоподібні вирости однієї кістки обростають іншою кісткою, що утворює най- міцніше зєднання. 4. Плоский шов — sutúra plána (див. рис. 2.1, г) — зєднує відносно рівні краї кісток. Це найменш міцний з усіх швів.

Вклинення — gomphósis — вид зєднання, за якого одна кістка ніби вклинена в іншу. Буває між коренями зубів і зубними комірками щелеп.

Хрящові зєднання — junctúrae cartilagíneae — поділяють на синхонд- рози і симфізи.

Синхондрози — synchondrósis — утворені хрящовою тканиною. За струк- турою хряща їх поділяють на гіалінові й волокнисті. Гіаліновий хрящ пруж- ний, міцний, але крихкий; волокнистий пружний і міцний. У синхондрозах без значної рухливості міститься гіаліновий хрящ (між епі- фізами й діафізами трубчастих кісток у молодих тварин, кісткою ребра й ре- берним хрящем тощо). В інших випадках за більшої рухливості в синхондро- зах міститься волокнистий хрящ (міжхребцевий диск). Синхондрози забез- печують міцність зєднання, певну його рухливість і послаблюють поштовхи, виконуючи ресорну функцію. Всі ці якості здебільшого властиві волокнисто- му хрящу.

Симфіз — sýmphysis, або зрощення, — це своєрідне хрящове зєднання з вузькою щілиною в товщі хряща по серединній площині (тазове зрощення).

Кісткове зєднання — synostósis — як самостійне не виділяється, оскі- льки являє собою заміну хрящової чи волокнистої сполучної тканини кістко- вою. З віком у тварин відбувається скостеніння хряща між епіфізом і діафі- зом (метафізарний хрящ) у трубчастих кістках, сполучної чи хрящової тка- нини швів черепа, апофізів хребців тощо.

Рис. 2.1. Шви кісток:

a — sutúra serráta; б — sutúra squamósa; в — sutúra foliáta; г — sutúra plána

92

Рис. 2.2. Розпил конгруен-
тного суглоба (схема):
1 — periósteum; 2, 3 — cartilágo et fácies articuláirs; 4 — membrána fibrósa; 5 — membrána synoviális; 6 — cávum articuláre

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

ПЕРЕРИВЧАСТІ (СИНОВІАЛЬНІ) ЗЄДНАННЯ КІСТОК

До переривчастих (синовіальних) зєднань кісток — junctúrae synoviáles — належать суглоби.

Під суглобом — articulátio* (árthron) — розуміють рухоме зєднання двох або більшої кількості кісток (чи хрящів) між собою, суглобові поверхні яких вкриті хрящем і утримуються суглобовою капсулою та звязками (рис. 2.2). Порожнина капсули заповнена синовіальною рідиною.

Суглобовий хрящ — cartilágo articuláris (див. рис. 2.2, 2.3) — шар гіаліно-

вого хряща на суглобовій поверхні кісток. Він не має судин і нервів, його живлення забезпечується за рахунок поживних речовин, що надходять із крові судин суглобової капсули та кістки і з синовії. Зовнішня поверхня суг- лобового хряща рівна й блискуча, блакитно-білого кольору і не вкрита охря- стям. Перехід шару хряща в кісткову основу відбувається поступовим звап- нуванням хряща, чим досягається закріплення суглобового хряща на сугло- бовій поверхні. Іноді суглобовий хрящ випинається так, що його суглобова поверхня у вигляді облямівки охоплює кістку, з якою зєднується, збільшую- чи суглобову ямку і контактну поверхню суглоба (плечовий і кульшовий су- глоби). Така облямівка відома як суглобова губа — lábrum glenoidále.

Іноді суглоби великих свійських тварин мають у ділянці суглобових хря- щів неправильної форми заглибини, які досягають кістки, розміщеної під хрящем. Це синовіальні ямки — fóssae synoviáles. Вважають, що вони при- значені для кращого розподілу суглобової рідини (функція змащування вту- лки). Вони властиві суглобам, у яких можливі більш протяжні рухи.

Суглобова капсула — cápsula articuláris (див. рис. 2.2) — складається з двох шарів зовнішнього волокнистого — mem-

brána fibrósa 4, який багатий на нерви й судини і являє собою окістя, що переходить з кістки на кіс- тку, і тоненького внутрішнього синовіального — membrána synoviális 5, який вкриває зсередини волокнистий шар, обмежуючи суглобову щілину, і продукує шляхом ультрафільтрації суглобову рі- дину — synóvia. Це світла, жовто-бурштинового кольору тягуча рідина, яка виконує функцію зме- ншення тертя всередині суглоба, а також обміну речовин у суглобовому хрящі (його живлення). Вона складається з плазми крові і своєрідних глі- козаміногліканів (мукополісахаридів).

Суглобова порожнина — cávum articuláre (див. рис. 2.2, 6). У живих тварин це капілярна щі- лина, яка заповнена синовією і має відємний тиск. У цілому конгруентні (відповідні) суглобові поверхні вкриті хрящем і торкаються одна одної. Якщо вони інконгруентні (невідповідні), то між

* У сучасній анатомічній номенклатурі терміном articulátio обєднують усі зєднання кісток (фіброзні, хрящові й синовіальні).

93

Розділ 2

 

 

ними з фіброеластичного шару капсули розви-

 

вається потовщення волокнистого хряща і та-

 

ким чином через утворення вирівнювальної

 

хрящової прокладки відновлюється конгруент-

 

ність. Хрящові прокладки називають залежно

 

від їх форми. Якщо хрящова прокладка відме-

 

жовує суглобову поверхню кісток повністю,

 

утворюючи суцільну прокладку, її називають

 

суглобовим диском — díscus articuláris. Якщо

 

прокладка відмежовує суглобову поверхню кіс-

 

ток не повністю, має вигляд клина з півмісяце-

 

вими поверхнями і є достатньою для вирівню-

 

вання конгруентності, такий клин називають

Рис. 2.3. Розпил інконгру-

меніском — meníscus articuláris (див. рис. 2.3, 2).

ентного суглоба (схема):

Ці формовирівнювальні хрящі є продуктом во-

1, 3 — cartilágo articuláris; 2

meníscus

локнистого шару суглобової капсули і перебу-

 

вають з ним у тісному звязку.

Звязки — ligaménta — це міцні волокнисті тяжі, що являють собою пото- вщення волокнистого шару суглобової капсули, які зєднують кістки і вини- кають там, де відбуваються механічні навантаження, особливо часті й силь- ні. Вони є вторинними утворами і для будови суглоба не обовязкові. Звязки не чинять опору можливим рухам залежно від форми суглобової поверхні, але перешкоджають пасивно, через зовнішній вплив нефізіологічним рухам, а також незвичним натягам. Називають їх залежно від положення в сугло-

бі — ligaménta extra-, intracapsulária — або кісток, які вони зєднують.

Деякі суглоби у коней і великої рогатої худоби мають здатність стопори- тися ніби пружиною чи заскочкою. Це блокоподібні суглоби, в яких бічні звязки прикріплюються вище від осі обертання циліндра. При згинанні чи розгинанні в такому суглобі в період, коли подолано найсильніший натяг бічних звязок, рух далі відбувається «автоматично» з ефектом пружності заскочки.

Суглоби класифікують за кількістю кісток, що їх утворюють; за формою суглобових поверхонь цих кісток; за функцією суглоба (можливими рухами).

Існує тісний корелятивний звязок між анатомією суглобової поверхні та функцією суглоба.

Суглоб, утворений тільки двома кістками, називають простим — articulátio símplex, а суглоб, утворений більш ніж двома кістками, або якщо між двома кістками є хрящові прокладки, називають складним — articulátio compósita.

Одновісні суглоби (рис. 2.4, 2.5, 2.6). Суглоби, в яких рухи можливі лише навколо однієї осі, називають одновісними. Це шарнірні, валикоподібні, або блокоподібні, суглоби гінгліми — gynglímus, циліндричні, або колесоподі-

бні, суглоби — articulátio trochoídea (рис. 2.6), спіральні суглоби — articulátio spirális.

Блокоподібні суглоби це суглоби, в яких можливі рухи згинання — fléxio — і розгинання — exténsio — лише навколо однієї поперечної осі, а

94

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

Рис. 2.4. Схема блокоподіб- них суглобів — art. trochleáris (gynglímus)

Рис. 2.5. Схема гвин- Рис. 2.6. Схема колесоподібного топодібного суглоба суглоба — art. trochoídea

art. cochleáris

інші рухи неможливі. Такі суглоби функціонально позначають як гінгліми. У гінглімах голівкою суглоба є валик або блок — tróchlea — з віссю, прямо- висною до осі визначеного напрямку руху. Відповідна заглибина, суглобова ямка — fóssa articuláris — пристосована для рухів по осі блока. Анатомічно такі гінгліми називають валикоподібними, або блокоподібними, — articulátio trochleáris (ліктьовий, плесно-, пястково-фалангові суглоби).

Блокоподібні суглоби, в яких вісь валика проходить не перпендикулярно, а косо до осі руху і валик має вигляд шнека чи гвинта — cóchlea, називають

гвинтоподібними — articulátio cochleáris (у коней суглоб заплесна).

Циліндричні, чи колесоподібні, суглоби також мають одну вісь, але вона збігається з поздовжньою віссю голівки суглоба. Суглобова ямка виконує відповідно до цього обертальні рухи навколо поздовжньої осі. Голівка сугло- ба є віссю, а суглобова ямка втулкою колеса (атланто-осьовий суглоб).

Двовісні суглоби. Суглоби, в яких рухи можливі навколо двох осей, нази-

вають двовісними. Це сідлоподібний — articulátio selláris, еліпсоподібний — articulátio ellipsoídea — і виростковий — articulátio condyláris — суглоби.

В еліпсоподібному суглобі суглобова голівка має еліпсоподібну опуклість, якій відповідає суглобова ямка. У такому суглобі можливі згинання — fléxio — і розгинання — exténsio, а також відведення — abdúctio — і приведен- ня — addúctio, а при комбінації цих рухів має обмежені обертальні рухи (на- приклад, атланто-потиличний суглоб).

Різновидом еліпсоподібного суглоба є сідлоподібний. Він є двовісним і при комбінованих рухах має обмежені обертальні рухи (вінцевий та копито- вий суглоби).

Багатовісні суглоби. До них належать кулястий — articuláris sphaeroídea (плечовий, кульшовий суглоби) (рис. 2.7) — та його різновид горіхоподіб- ний — enarthrósis (кульшовий) суглоби (рис. 2.8). У кулястому суглобі можливі

95

Розділ 2

рухи згинання, розгинання, відведення, приведення, а також обертальні рухи: назовні супінація (supinátio), досередини пронація (pronátio) і деякою мірою колові рухи — circumdúctio. Кулястий суглоб складається із суглобової голівки у вигляді сегмента кулі, якій відповідає конгруентна за- глибина, що й забезпечує рухи в усіх напрямках. Сегмент кулі при цьому менший за її половину. Найвища рухливість у кулястому суглобі забезпечу- ється тільки наявністю суглобової капсули без підкріплення звязками. Горі- хоподібний суглоб відрізняється від кулястого тим, що сегмент кулі голівки суглоба значно більший за половину кулі і суглобова ямка охоплює його, як шкаралупа горіх.

Крім цих форм суглобів є ще суглоби, в яких не виражені осі руху. До них належить плоский суглоб — articulátio plána, суглобові поверхні якого плоскі і рухи в них ковзні.

РОЗВИТОК ЗЄДНАНЬ КІСТОК

Безперервні зєднання кісток у своїй більшості притаманні нижчим хребет- ним, що живуть у воді, зєднання окремих кісток яких потребують не стільки рухливості, скільки пружності, наприклад у риб. З переходом до наземного існування і розвитком кінцівок та їх удосконаленням в активній локомоції відбувається і диференціація зєднань кісток, повязаних з їхньою функцією.

Уперіод внутрішньоутробного розвитку ссавців кістки спочатку зєдную- ться мезенхімою, яка в подальшому стає волокнистою сполучною тканиною. Ця сполучна тканина зєднує краї суміжних кісток (таке зєднання назива- ють синдесмозом або швом). У разі заміни волокнистої сполучної тканини хрящовою утворюється синхондроз, кістковою синостоз.

Уході розвитку переривчастого (синовіального) зєднання спочатку між кінцями двох хрящових закладок майбутніх кісток зберігається прошарок

Рис. 2.7. Схема кулястого суглоба — art.

Рис. 2.8. Схема кулястого (горіхоподібно-

го) суглоба — art. sphaeroídea

sphaeroídea

(enarthrósis)

96

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

мезенхіми (рис. 2.9, 2). Після

 

виникнення

центрів

скосте-

 

ніння в хрящових закладках

 

і розсмоктування мезенхіми

 

утворюється

вузька

щілина

 

(див. рис. 2.9, 3). В міру збі-

 

льшення щілини формується

 

первинна порожнина сугло-

 

ба. Стінка порожнини утво-

 

рюється з мезенхіми, з її зо-

 

внішнього

шару клітин

 

волокниста (фіброзна) мем-

 

брана, а

з

внутрішнього

 

синовіальне вистелення, що

 

стає синовіальною

мембра-

 

ною.

 

 

 

Рис. 2.9. Розвиток суглоба:

У складних суглобах з ме-

А зрощення; Б початок утворення порожнини сугло-

ба; 1 хрящові закладки кісток; 2 скупчення мезенхі-

зенхіми

всередині

суглоба

ми в місці зєднання кісток; 3 порожнина суглоба

утворюються хрящові вклю- чення чи внутрішньосуглобові звязки, а в капсулі суглоба внутрішньо-

капсульні звязки і навіть сезамоподібні кістки.

ЗЄДНАННЯ КІСТОК ОСЬОВОГО СКЕЛЕТА

Здебільшого кістки черепа зєднуються між собою безперервно за допомо- гою швів, тобто нерухомо, і лише нижня щелепа та підязиковий скелет зєднуються з черепом рухомо.

Висково-нижньощелепний суглоб — articulátio témporomandibuláris (рис. 2.10) — утворений суглобовим горбком виличного відростка вискової кістки та голівкою нижньої щелепи. Інконгруентність поверхонь суглоба вирівню- ється хрящовим суглобовим диском — díscus articuláris 4, який являє собою видовжену еліпсоподібну шайбу, зовнішній край якої товщий за внутрішній, знизу заглиблення більше, ніж зверху. Суглобова капсула прикріплюється до суглобового краю кісток, а також до краю суглобового диска, в результаті чого суглобова порожнина поділяється на дві камери широку дорсальну і вузьку вентральну. Розрізняють звязки: латеральну — ligaméntum laterále 3, що лежить із зовнішнього боку і є потовщенням капсули суглоба; кауда- льну — ligaméntum caudále 2 еластичну звязку, що простягається від по- задусуглобового відростка вискової кістки до виросткового відростка нижньої щелепи. У свиней і собак її немає.

Суглоб складний, еліпсоподібний, двовісний, у ньому можливі рухи: опу- скання та підіймання нижньої щелепи, бічні рухи щелепи і висування ще- лепи вперед та відтягнення назад.

ЗЄДНАННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ПІДЯЗИКОВОГО СКЕЛЕТА

Підязиковий скелет складається із значної кількості кісток, зєднаних між собою. Ці кістки мають зєднання між собою, зєднання з гортанню, зєднання з черепом.

97

Розділ 2

Рис. 2.10. Висково-нижньощелепний суглоб:

1— cápsula articuláris; 2 — lig. caudále; 3 — lig. laterále; 4 — díscus articuláris

Зєднання кісток підязикового скелета між собою дуже варіює у свійських тварин (С. К. Рудик, 1985).

Увеликої рогатої худоби сугло-

бами зєднуються basihyoídeum з keratohyoídeum, keratohyoídeum з epihyoídeum, а basihyoídeum з thyrohyoídeum, stylohyoídeum з epihyoídeum і tympanohyoídeum зєдну-

ються хрящем (синхондроз).

Уконей елементи скелета зєд- нуються суглобами, крім кістково- го зрощення (синостоз) між thyrohyoídeum та basihyoídeum і хря-

щового зрощення (синхондроз)

між stylohyoídeum і tympanoídeum.

Усвиней суглобом зєднані keratohyoídeum з basihyoídeum. Між thyrohyoídeum і basihyoídeum, stylohyoídeum і tympanohyoídeum, epihyoídeum і stylohyoídeum має місце хрящове зєднання.

Умясоїдних всі елементи підязикового скелета зєднуються суглобами, за винятком зєднання між stylohyoídeum і tympanohyoídeum, яке є хрящо- вим.

Зєднання підязикового скелета з ростральним рогом щитоподібного хряща гортані відбувається за допомогою суглоба articulátio thyrohyoídeum у собак, у жуйних і свиней це зєднання забезпечується звязкою, а у коней хрящем.

Зєднання підязикового скелета (тимпаногіоїда) з частинами вискової кі- стки являє собою волокнисте сполучення у хижаків, хрящове у жуйних і кіс- ткове у коней і свиней.

СУГЛОБИ І ЗВЯЗКИ ХРЕБТА, РЕБЕР І ГРУДНИНИ

Атланто-потиличний суглоб — articulátio atlantooccipitális (рис. 2.11, 2.12) — складається з двох еліпсоподібних суглобів, що утворені виростками потиличної кістки і краніальними ямками атланта. Капсули суглобів мають два широких зєднання. Вони сполучаються знизу між собою у жуйних і мясоїдних. У мясоїдних, крім того, вони сполучаються ще з капсулою атла- нто-осьового суглоба, тоді як у жуйних дуже часто утворюється єдина капсу- ла для обох суглобів. У коней і свиней сполучення між обома капсулами має місце лише у старих тварин.

Крім капсули з кожного боку в суглобі розрізняють звязку — ligaméntum laterále, яка починається медіально на яремному відростку і тягнеться до краніомедіального краю крила атланта. Крім цього, є два підкріплення суг-

лоба, а саме: дорсальна перетинка — membrána atlantooccilitális dorsális, яка прикриває потилично-атлантовий проміжок, і вентральна перетинка

98

СИНДЕСМОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО ЗЄДНАННЯ КІСТОК

membrána atlantooccipitális ventrális, яка підкріплює знизу суглобову капсу-

лу. В атлантно-потиличному суглобі можливі згинання і розгинання.

Атланто-осьовий суглоб — articulátio atlantoaxiális (див. рис. 2.12) —

утворений fácies articuláris ventrális осьового хребця, що поширюється також на вентральну поверхню його зуба, і каудальною суглобовою ямкою — fóvea articuláris caudális — атланта, яка простягається також у хребетний канал. Суглоб має капсулу і звязки: ligaméntum interspinále, яка тягнеться від дор- сального горбка атланта до підвищеного краю гребеня осьового хребця; ligaméntum atlantoaxiále ventrále, яка починається від вентрального горбка атланта і закінчується з обох боків вентрального гребеня осьового хреб-

ця. У свиней і мясоїдних її немає; ligaméntum longitudinále déntis при-

кріплюється на дорсальній поверхні зуба осьового хребця, закінчується. віялоподібно розширюючись, частково на краніальному краї ямки зуба атланта, а також проходить хребцевий отвір атланта і закінчується се- рединно на каудальному краї тіла потиличної кістки і збоку на потили- чному виростку. У коней від неї відходять бічні пучки, що закріплюють- ся на бічних стінках атланта і називаються криловими звязками — ligaménta alária. Через зуб перекидається поперечна звязка атланта

ligaméntum transvérsum atlántis,

яка утримує його на суглобовій по- верхні вентральної дуги атланта.

Рис. 2.11. Звязки атланто-потиличного суглоба коня, вигляд зверху (дорсальна дуга атланта видалена):

1 — os occipitále; 2 — lig. laterále déxtrum; 3 — átlas; 4 — lig. longitudinále; 5 — áxis; 6 — cápsula articuláris art. atlantoaxiális; 7 — lig. longitudinále déntis; 8 — lig. laterále sinístrum; 9 — cápsula articuláris art. atlantooccipilális

Рис. 2.12. Звязки атланто-потиличного та атланто-осьового суглобів собаки зверху (дах черепа і дорсальна дуга атланта видалені):

1 — cránium; 2 — proc. juguláris; 3 — átlas; 4 — áxis; 5

— cápsula articuláris; 6 — lig. transvérsum atlántis; 7

— lig. alárae; 8 — lig. laterále déxtrum et sinístrum

99