Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3933
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 3

Відомо, що риби, які перебувають у воді в стані спокою, витрачають дуже мало енергії на підтримання власного тіла. З виходом на сушу перших хре- бетних різко зросли гравітація й енергетичні затрати організму не тільки на переміщення, а й на підтримання власного тіла, оскільки щільність повітря майже у 800 разів менша за густину води. Повітряне середовище для таких тварин стало гіпергравітаційним, що потребувало зміцнення їхніх кінцівок. З перетворенням плавникоподібних кінцівок на короткі ногоподібні відбу- лось не лише їх розчленування на ланки, а й подальша диференціація мязів залежно від топографії та виконуваної ними функції. З первинних дорсальних мязів виділились розгиначі, супінатори й аддуктори, з вентра- льних згиначі, пронатори й абдуктори, що виконують складні рухи кінці- вок.

Поряд з диференціацією мязів вільної кінцівки, що розвиваються з мезен- хімної закладки, посилюється зєднання кінцівки з тулубом за рахунок мязів поясу.

Подальша диференціація й ускладнення будови мязів повязані з функ- цією кінцівки, що перетворилась на складну систему важелів. Ці зміни спричинили утворення дво- і багатосуглобових мязів, посилення їхніх ста- тодинамічних і статичних властивостей, що повязано з втратою багато- функціональності та становленням вузької спеціалізації кінцівок і перехо- дом від стопо- до пальце- й фалангоходіння. Це супроводжувалось збіль- шенням сили одних мязів (розгиначів і згиначів) та редукцією інших (пронаторів і супінаторів), а також обєднанням окремих мязів у мязові комплекси з одночасним посиленням їх взаємозвязків з мязами сусідніх ланок.

На кінцівках, особливо в їх нижніх відділах, поверхнева фасція щільно зростається з шкірою, глибока ж має більш чітку вираженість, охоплюючи окремі мязи чи їх групи, відмежовуючи їх один від одного і закріплюючись на скелеті, тим самим фіксуючи мяз у певному місці, що не дає йому мож- ливості під час скорочення чи розтягнення значно зміщуватись. Разом з кіст- ковими структурами фасції створюють єдиний кістково-фіброзний скелет апарату руху.

Мязи грудної кінцівки — músculi mémbri thorácici — можна розподіли- ти на такі функціональні групи: а) мязи плечового суглоба; б) мязи лік- тьового суглоба; в) мязи запясткового суглоба; г) мязи суглобів пальців. Усі мязи розміщені щільно на окремих кісткових елементах, при цьому більш сильні мязові черевця концентруються на проксимальних ділянках кінцівки, охоплюючи з усіх боків лопатку й плечову кістку, тоді як диста- льно тягнуться більш сухожилкові елементи, і частини скелета в цих міс- цях розміщені безпосередньо під шкірою. Дво- і багатосуглобові мязи крім своєї основної дії на відповідний суглоб впливають і на інші суглоби. У свійських тварин усі мязи грудної кінцівки за своїм характером є або зги- начами, або розгиначами, але залежно від початку, закінчення і розмі- щення часто незначною мірою можуть впливати також на обертальні рухи або й аддукцію.

180

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

МЯЗИ ПЛЕЧОВОГО СУГЛОБА

Із спеціалізацією грудної кінцівки як органа руху значно обмежується свобода рухів у плечовому (кулястому) суглобі, а у коней зводиться практич- но до одновісного блокоподібного суглоба. На це обмеження рухів впливають певною мірою і його мязи. Так, сильно пронизані сухожилками підлопатко- вий і надостний мязи діють як бічні звязки. Всі мязи плечового суглоба по- чинаються на лопатці, охоплюючи її з медіального й латерального боків, і закінчуються на внутрішній і зовнішній поверхнях проксимальної половини плечової кістки. Їх поділяють на латеральні мязи лопатки — m. supraspinátus, m. infraspinátus, m. téres mínor, m. deltoídeus — і медіальні мязи лопатки — m. téres májor, m. subscapuláris, m. articuláris húmeri, m. coracobrachiális.

ЛАТЕРАЛЬНІ МЯЗИ ЛОПАТКИ

Надостний (передостний) мяз — m. supraspinátus (рис. 3.42,2) — почина- ється в надостній ямці лопатки, заповнюючи її, виступає за її межами крані- ально і закінчується на вільному краї більшого горбка плечової кістки або на більшому й меншому горбках плечової кістки.

У жуйних мяз зовні повністю вкритий трапецієподібним, лопатково- поперечним і плечоголовним мязами. Закінчується двома сухожилковими ніжками, сильнішою на вільному краї і медіально на передній поверхні

Рис. 3.42. Мязи ділянки лопатки й плеча з латеральної поверхні:

А собаки; Б коня; 1 — m. brachiocephálicus; 2 — m. supraspinátus; 3 — m. infraspinátus; 4 — m. téres májor; 5 — pars scapuláris; 5— pars acromiális m. deltoídeus; 6 — cáput lóngum; 6— cáput laterále m. tríceps bráchii; 7 — m. ancóneus; 8 — m. exténsor cárpi radiális; 9 — m. brachiális; 10 — m. bíceps bráchii; 10— lacértus fibrósus; 11 — m. pectorális profúndus

181

Розділ 3

більшого горбка, а слабкою спереду на меншому горбку плечової кістки. Між ніжками по міжгорбковому жолобу проходить початковий сухожилок двоголового мяза плеча.

Уконей вкритий блискучим апоневрозом. Починається на лопатковому хрящі і в надостній ямці, на краніальному краї лопатки й ості лопатки, на- віть переходячи через неї, і над tubérculum supraglenoidále поділяється на дві міцні, поверхнево мязисті ніжки, що охоплюють початковий сухожилок двоголового мяза плеча з обох боків і закінчуються на латеральному й меді- альному горбках плечової кістки. Обидві ніжки сполучаються з капсулою суглоба і з глибоким грудним мязом.

Усвиней мяз зростається з підлопатковим мязом вздовж переднього краю лопатки. Його кінцевий сухожилок поділяється нечітко надвоє і закін- чується на більшому й меншому горбках плечової кістки із слизовою сумкою під сухожилком.

Усобак він мязистий, більша частина його вкрита трапецієподібним і лопатково-поперечним мязами. Кінцевий сухожилок проходить по розгина- льній поверхні плечового суглоба і закінчується на більшому горбку плечо- вої кістки.

Фіксує і розгинає плечовий суглоб.

Підостний (заостний) мяз — m. infraspinátus (див. 3.42, 3) — виповнює підостну ямку лопатки, починаючись у ній і на ості лопатки, закінчується сухожилком і частково мязисто на більшому горбку плечової кістки.

Ужуйних мяз зовні вкритий сухожилком і закінчується двома гілками. Глибока мязиста гілка закріплюється на вільному краї і внизу на медіаль- ній поверхні більшого горбка, а поверхнева, сухожилкова, має під собою búrsa subtendínea m. infraspináti — на верхньому краї більшого горбка та на його латеральній поверхні (fácies m. infraspináti).

Уконей мяз сильніший, ніж у жуйних, вкритий сильним сухожилком, від якого бере початок апоневроз дельтоподібного мяза. Починається на ло- патковому хрящі в підостній ямці і на ості лопатки. Закінчується як у жуй- них.

Усвиней мяз у дистальному відділі лопатки зростається з надостним мязом і розміщеним під ним круглим більшим мязом. Закінчується як у жуйних.

Усобак мяз починається від дорсального краю лопатки і в підостній ям- ці, на ості лопатки і на задньому краї лопатки, а також на поверхні початко- вого сухожилка дельтоподібного мяза, який вкриває дистально. Закінчуєть- ся сухожилком на каудальній частині більшого горбка плечової кістки. Між сухожилком і горбком знаходиться підсухожилкова сумка — búrsa subtendínea m. infraspináti.

Виконує роль бічної звязки, обмежує відведення й обертання дозовні плеча (у собак), може згинати суглоб.

Дельтоподібний мяз — m. deltoídeus (див. рис. 3.42, 5, 5) — починається на ості лопатки, акроміоні й ключиці. Ключична частина у свійських тварин зростається як m. cleidobrachiális та m. cleidocephálicus з m. brachiocephálicus.

Утварин з акроміоном (жуйні, собаки) розрізняють дві частини — pars

182

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

acromiális і pars scapuláris, в яких перша починається на акроміоні, друга на ості лопатки і задньому краї лопатки. У тварин, в яких немає акроміона, обидві частини мяза зростаються.

У всіх тварин мяз плоский, розміщений під шкірою або шкірним лопат- ковим мязом між остю лопатки і дельтоподібною горбистістю плечової кіст- ки. Між сухожилком мяза й горбистістю є підсухожилкова сумка.

Згинає плечовий суглоб, бере участь у відведенні кінцівки.

Менший круглий мяз — m. téres mínor — невеликий, у собак має округлу форму, розміщений каудолатерально від плечового суглоба під дельтоподіб- ним мязом. Починається на каудальному краї нижньої третини лопатки і закінчується на верхній половині дельтоподібної горбистості плечової кістки на tuberósitas téres mínor.

Згинає плечовий суглоб.

МЕДІАЛЬНІ МЯЗИ ЛОПАТКИ

Більший круглий мяз — m. téres májor (рис. 3.43, 9) — довгий, плоский, мязистий. Починається від каудального кута і краю лопатки і зростається з m. subscapuláris, проходить по згинальній поверхні плечового суглоба до горбистості круглого більшого мяза — tuberósitatis téretis májoris — плечо- вої кістки, заходячи на crísta tubérculi minóris, зєднуючись з кінцевим сухо-

жилком m. latíssimus dórsi.

Згинає плечовий суглоб і незначною мірою бере участь у приведенні кін- цівки.

Суглобовий мяз плеча — m. articuláris húmeri — є у коней, іноді й у сви- ней. Невеликий округлий чи плоский мяз, розміщений на згинальній пове- рхні безпосередньо на капсулі плечового суглоба. Починається на кау- домедіальному краї лопатки і закінчується на шийці плечової кістки.

Напружує капсулу суглоба.

Підлопатковий мяз — m. subscapuláris (див. рис. 3.43, 10) — у всіх свій- ських тварин більше чи менше пронизаний сухожилками, має перисту будо- ву. Починається від усієї підлопаткової ямки і закінчується на меншому горб- ку плечової кістки. Під кінцевим сухожилком розміщена búrsa subtendínea m. subscapuláris.

Виконує роль медіальної звязки плечового суглоба, переважно розгинач плечового суглоба, на зігнутий суглоб може діяти як згинач.

Дзьобо-плечовий мяз — m. coracobrachiális (див. рис. 3.43, 2) — почина-

ється вузьким, плоским сухожилком на дзьобоподібному відростку надсуг- лобового горба лопатки, проходить косо по медіальній поверхні плечового суглоба, віялоподібно простягається, закінчуючись на краніомедіальній по- верхні плечової кістки. Початковий сухожилок має під собою сумку — búrsa subtendínea m. coracobrachiális, а у собак оточений синовіальною піхвою — vagína synoviális m. coracobrachiális.

У жуйних мяз закінчується двома частинами: слабшою проксималь- но і сильнішою дистально від tuberósitas téres májor. Вони можуть чітко відмежовуватись у сухожилковій частині і волокна сильнішої частини за- кріплюються на дистальному кінці діафіза плечової кістки.

183

Розділ 3

Рис. 3.43. Мязи ділянки лопатки і плеча з медіальної поверхні:

А собаки; Б свійського бика; В коня; 1 — m. brachiocephálicus; 2 — m. coracobrachiális; 3 — m. pectorális superficiális; 4 — m. bíceps bráchii; 4— lacértus fibrósus; 5 — m. exténsor cárpi radiális; 6 — m. tríceps bráchii; 7 — m. ténsor fásciae antebráchii; 8

— m. latíssimus dórsi; 9 — m. téres májor; 10 — m. subscapulárіs; 11 — m. supraspinátus; 12 — m. pectorális profúndus; 13 — m. brachiális

Уконей мяз розміщений так само, як у жуйних, але кінець його не роздвою- ється.

Усвиней мяз почина- ється між медіальною су- хожилковою ніжкою надост- ного мяза і сухожилком підлопаткового мяза, про- ходить через останній і пе- реходить у мязисту части- ну, що закінчується на кра- ніомедіальному краї серед- ньої третини плечової кіст- ки між медіальною голів- кою триголового мяза пле- ча і двоголовим мязом пле- ча.

Усобак мяз проходить під сухожилком m. téres májor і закріплюється мя- зисто нижче від crísta tubérculi minóris між медіа-

льною голівкою триголово- го мяза плеча і плечовим мязом.

Приводить і обертає до- зовні плече.

184

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Іннервація мязів плечового суглоба:

Мязи

m. supraspinátus m. infraspinátus

m. deltoídeus m. téres májor m. téres mínor

m. articuláris húmeri m. subscapuláris

m. coracobrachiális

 

Нерви

 

n. suprascapuláris

 

 

 

 

 

 

n. axilláris

 

 

 

 

nn. subscapuláres і гілки n. axilláris

 

 

n. musculocutáneus

МЯЗИ ЛІКТЬОВОГО СУГЛОБА

Мязи, що діють на ліктьовий суглоб, лежать здебільшого в ділянці плеча і починаються частково на плечовій кістці, частково на лопатці. Серед них розрізняють одно- і двосуглобові мязи. Загалом це дуже сильні мязи, що охоплюють плече з усіх боків і закінчуються на променевій чи ліктьовій кістці, діють на ліктьовий суглоб як згиначі або розгиначі. У стані спокою фіксують ліктьовий і плечовий суглоби. Тому більшість з них, а у коней усі мязи, си- льно пронизані сухожилками і багатоперисті. До мязів ліктьового суглоба належать: m. brachiális, m. bíceps bráchii, m. tríceps bráchii, m. anconéus, m. ténsor fásciae anterbráchii.

Плечовий мяз — m. brachiális (див. рис. 3.42, 9; рис. 3.44, 6) — односугло-

бовий, мязистий, починається каудально на шийці плечової кістки, спрямо- вується в борозну плечового мяза — súlcus m. brachiális, що проходить спі- рально на бічній і передній поверхнях плечової кістки, і закінчується медіа- льно на променевій кістці в ділянці її горбистості, а також на ліктьовій кіст- ці. Під кінцевим сухожилком розміщена підсухожилкова сумка — búrsa subtendínea m. brachiális.

Згинає ліктьовий суглоб.

Двоголовий мяз плеча — m. bíceps bráchii (див. рис. 3.43, 4; рис. 3.44, 3) —

двосуглобовий, проходить через верхівку плечового і всередині кута ліктьо- вого суглобів. У людини мяз починається двома голівками на дзьобоподіб- ному відростку та надсуглобовому горбку лопатки (звідси й назва). У тварин мяз починається лише на надсуглобовому горбку лопатки. Здебільшого мяз прикритий плечоголовним і плечовим мязами. Проходить через верхівку плечового суглоба по краніомедіальній поверхні плеча через згинальну по- верхню ліктьового суглоба, закінчуючись проксимально на горбистості про- меневої й ліктьової кісток. У копитних мязове черевце пронизане міцними внутрішньомязовими сухожилковими стрічками, які в дистальній третині мяза відділяються від нього, утворюючи сухожилковий тяж — lacértus fibrósus, що продовжується на краніомедіальну поверхню променевого роз- гинача запястка, зливаючись з його дистальним сухожилком. Під початко- вим сухожилком двоголового мяза знаходиться міжгорбкова сумка — búrsa intertuberculáris, а у копитних міжгорбкова піхва — vagína synoviális intertuberculáris.

185

Розділ 3
Згинає ліктьовий суглоб і розгинає плечовий, фіксує плечовий і запяст- ковий суглоби при статиці.
Триголовий мяз плеча — m. tríceps bráchii (див. рис. 3.42, 6; 3.43, 7) — най-
сильніший мяз грудної кінцівки, запо- внює трикутний простір між лопаткою, плечовою кісткою й ліктьовим горбом. Мяз частково розміщується поверхне- во під шкірою. Його задній контур від ліктьового горба до холки утворює ви- східний край триголового мяза — márgo tricípitis, що обмежує каудально ділянку лопатки й плеча.
Мяз складається з чотирьох голівок.
Довга голівка — cáput lóngum — у
всіх тварин найміцніша і наймасив- ніша. Починається на задньому краї лопатки і закінчується на ліктьовому горбі. Під закінченням має підсухожи-
лкову сумку — búrsa subtendínea m. tricípitis bráchii.
Латеральна голівка — cáput laterále
широке, стрічкоподібне, однопере
черевце мяза. Прикріплюється на ла- Рис. 3.44. Глибокі мязи ділянки плеча і теральній поверхні плечової кістки,
передпліччя коня:
1 — scápula; 2 — húmerus; 3 — m. bíceps bráchii; починаючи від її шийки і до нижнього 4 — rádius; 5 — m. téres mínor; 6 — m. brachiális;
7 — m. ancóneus; 8 — úlna кінця діафіза, і закінчується на лік- тьовому суглобі.
Медіальна голівка — cáput mediále — має поздовжній напрям мязових волокон. Починається на медіальній поверхні плечової кістки в середній її третині і закінчується на медіальній поверхні ліктьового горба, маючи під собою підсухожилкову сумку.
Додаткова голівка — cáput accessórium — починається на каудальному краї плечової кістки нижче від шийки і закінчується разом з медіальною го- лівкою. У коней її немає (О. П. Мельник, 1995).
Розгинає ліктьовий суглоб і фіксує його при статиці. Довга голівка згинає плечовий суглоб.
Ліктьовий мяз — m. anconéus (див. рис. 3.44, 7) — вважають частиною триголового мяза плеча. Короткий, але сильний мязистий мяз, вкритий триголовим мязом. Починається на плечовій кістці навколо ліктьової ямки і закінчується на ліктьовому горбі, зростаючись з латеральною голівкою три- голового мяза.
Розгинає ліктьовий суглоб.
Напружувач фасції передпліччя — m. ténsor fásciae antebráchii (див. рис. 3.43, 7) — у свійських тварин мязова пластинка різної товщини й ширини,
186

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

яка лежить на медіальній поверхні триголового мяза плеча. Мяз почина- ється: у жуйних апоневрозом на задньому краї лопатки і найширшо- му мязі спини, у коней, крім того, зєднується своїм початком із шкір- ним мязом живота і з триголовим мязом плеча; у свиней на задньо- му краї лопатки; у собак слабко розвинутий мяз, у вигляді тонкої

мязової стрічки бере початок на латеральній поверхні найширшого мяза спини. Закінчується мяз сухожилково на ліктьовому відростку і фасції передпліччя.

Розгинає ліктьовий і згинає плечовий суглоби, напружує фасцію перед- пліччя.

Іннервація мязів ліктьового суглоба:

Мязи

 

Нерви

m. brachiális

 

n. musculocutáneus

m. bíceps bráchii

 

»

m. tríceps bráсhii

 

 

m. ancóneus

 

n. radiális

 

m. ténsor fásciae antebráchii

 

 

 

 

МЯЗИ ПРОМЕНЕЛІКТЬОВОГО СУГЛОБА

Оскільки цей суглоб є у хижаків, то в них є й мязи, що забезпечують рухи в цьому суглобі, хоча значною мірою рудиментовані. Це група мязів, що обертають передпліччя. Поділяються на мязи, що обертають дозовні, — су- пінатори і мязи, що обертають досередини, — пронатори. В цьому суглобі розрізняють супінатори — m. brachioradiális, m.

supinátor; пронатори — m. pronátor téres, m. pronátor quadrátus.

Плечопроменевий мяз — m. brachioradiális —

вузька довга мязова стрічка, починається на гре- бені латерального надвиростка плечової кістки, проходить поверхнево через згинальну поверхню ліктьового суглоба і променевий розгинач запяст- ка на медіальну поверхню променевої кістки, на дистальному кінці якої закріплюється. Є у кішок, іноді у собак. У собак, якщо він є, слабко розвине- ний і розміщений між поверхневою та глибокою фасціями передпліччя, з поверхневим листком якої зєднується.

Супінатор передпліччя і кисті, згинає ліктьовий суглоб.

Супінатор — m. supinátor (рис. 3.45, 2) — ко-

роткий мязистий мяз, відносно сильний у мясо- їдних і слабкий у свиней. У собак це широкий,

Рис. 3.45. Мязи пронатори і супінатори передпліччя собаки:

1 — húmerus; 2 — m. supinátor; 3 — rádius; 4 — úlna; 5 — m. prоnátor téres; 6 — m. pronátor quadrátus

187

Розділ 3

пластинчастий мяз, прикритий променевим розгиначем запястка і розги- начами пальців. Розміщений на згинальній поверхні ліктьового суглоба, безпосередньо на його капсулі, і на променевій кістці. Починається корот- ким міцним сухожилком на латеральній звязці ліктьового суглоба, на лате- ральному надвиростку плечової кістки та кільцеподібній променевій звязці. Закінчується на дорсальній поверхні і медіальному краї верхньої чверті променевої кістки. Супінатор передпліччя й кисті.

Круглий пронатор — m. pronátos téres (див. рис. 3.45, 5) — є у мясоїдних,

свиней, жуйних, а у коней має вигляд звязки. Тягнеться між медіальним надвиростком плечової кістки і краніомедіальною поверхнею променевої кістки.

Пронатор передпліччя й кисті, згинає ліктьовий суглоб.

Квадратний пронатор — m. pronátor quadrátus (див. рис. 3.45, 6) — є у

мясоїдних. Його волокна проходять упоперек поздовжньої осі передпліччя між ліктьовою й променевою кістками, перекриваючи міжкістковий промі- жок передпліччя з медіального боку.

Пронатор передпліччя і кисті.

Іннервація мязів променеліктьового суглоба:

Мязи

 

Нерви

m. brachioradiális

 

n. radiális

m. supinátos

 

 

m. pronátor téres

 

n. mediánus

m. pronátor quadrátus

 

 

МЯЗИ ЗАПЯСТКОВОГО СУГЛОБА

Запястковий суглоб складний, одновісний, у ньому можливі рухи зги- нання й розгинання, а у мясоїдних також незначні бічні рухи. Мязи запясткового суглоба мають переважно веретеноподібну форму, почи- наються на плечовій кістці, лежать під фасцією передпліччя краніально і каудально на передпліччі. Закінчуються сухожилками або на окремих кіст- ках запястка, або на кістках пястка.

До них відносять: m. exténsor cárpi radiális, m. exténsor cárpi ulnáris, m. fléxor cárpi radiális, m. fléxor cárpi ulnáris.

Променевий розгинач запястка — m. exténsor cárpi radiális (див. рис. 3.19—3.22, кольорову вклейку, рис. ІІІ) — найсильніший розгинач у ділянці передпліччя, що формує його передній контур. Мяз починається на лате- ральному (розгинальному) надвиростку плечової кістки, зростаючись з кап- сулою ліктьового суглоба, у нижній третині передпліччя переходить у міц- ний сухожилок, що закінчується на шорсткості ІІІ пясткової кістки. В діля- нці запястка сухожилок оточений піхвою — vagína tendínis m. extensóris cárpi radiális (рис. 3.46, 1–1′′′), а в місці закінчення має підсухожилкову сум-

ку — búrsa subtendínea m. extensóris cárpi radiális.

У собак і свиней мяз нечітко поділяється на m. exténsor cárpi radiális і m. exténsor cárpi radiális brévis.

188

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Розгинає і фіксує запястковий суглоб.

Ліктьовий розгинач запястка — m. exténsor cárpi ulnáris (див. рис. 3.19– 3.21; кольорову вклейку, рис. ІІІ) — розміщений на каудолатеральній пове- рхні передпліччя, формує контур цієї ділянки. Починається ззаду на лате- ральному надвиростку плечової кістки і закінчується: у жуйних і коней ос- новна гілка кінцевого сухожилка мяза на додатковій кістці запястка, а додаткова гілка у жуйних на V, у коней на IV пясткових кістках, у свиней так само, як і у жуйних, у собак крім кінцевого сухожилка, на V пястковій кістці, тонка гілка проходить через додаткову кістку запястка до утримувача згиначів.

Рис. 3.46. Сухожилкові піхви і слизові сумки в ділянці лівого запястка свійського бика:

1 —m. exténsor cárpi radiális, 1його сухожилок, 1′′ охоплююча і 1′′′ проста його слизові сумки; 2 — m. abdúctor póllicis lóngus, 2його сухожилок, 2′′ його сухожилкова піхва, 2′′′ його слизова сумка; 3 медіальний, 4 латеральний сухожилки m. exténsor digit. commúnis; 3їх загальна сухожилкова піхва; 5 — m. exténsor digit. later. 5його сухожилок; 5′′ його сухожилкова піхва; 6 — m. exténsor cárpi ulnáris; 6його ніжка до пястка, 6′′ його кінцева ніжка до os cárpi accessórium, 6′′′ слизова сумка під пястковою ніжкою; 7 — m. fléxor cárpi ulnáris; 8 поверхневе черевце m. fléxor digit. supf., 8його сухо-

жилок, 8′′ охоплююча сухожилок слизова сумка; 9 глибоке черевце m. fléxor digit. supf., 9його сухо- жилок, 9′′ охоплююча сухожилок слизова сумка, розміщена між ним і сухожилком глибокого згинача; 10 — m. fléxor digit. prof., 10його сухожилок, 10′′ охоплююча сухожилок слизова сумка; 11 — m. fléxor cárpi radiális, 11його сухожилок, 11′′ його сухожилкова піхва

189