Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

анатомия Рудик

.pdf
Скачиваний:
3933
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
16.73 Mб
Скачать

Розділ 3

на радіальній звязці запястка, а також на ІІІ пястковій кістці і спрямову- ється як суцільна сухожилкова пластинка між ІІ і IV пястковими (грифель- ними) кістками вниз, де в дистальній третині пястка роздвоюється, закріп- люючись на проксимальних сезамоподібних кістках, і віддає косо вниз на передню поверхню підкріплювальні гілки до загального розгинача пальців. Нижче від путового суглоба міжкістковий мяз підсилюється косими й пря- мою звязками сезамоподібних кісток звязковим апаратом путового суг- лоба.

Усвиней розрізняють два мязисті міжкісткові мязи, які починаються на

ІІІі IV пясткових кістках і закінчуються кожний двома сухожилками на се- замоподібних кістках, а також віддають підкріплювальні ніжки до відповід- ного сухожилка розгинача пальців.

Усобак є чотири добре розвинутих мязистих міжкісткових мязи, розмі- щених під глибоким згиначем пальців на пальмарній поверхні ІІ–V пястко- вих кісток, де вони починаються на їх верхніх кінцях (рис. 3.53, 4). У бік паль- ця сухожилок кожного черевця поділяється на дві гілки, що закінчуються на сезамоподібних проксимальних кістках. У ділянці проксимальної фаланги відщеплюються підсилювальні ніжки на дорсальну поверхню, де вони зрос- таються із сухожилками загального розгинача пальців.

Згинають пястково-фалангові суглоби у собак та свиней, у копитних ви- конують статичну функцію не допускають перерозгинання цих суглобів.

Червоподібні мязи — mm. lumbricáles — розміщені під сухожилками глибокого згинача пальців у місці поділу загального сухожилка на ніжки.

Пластинчасті волокнисті стрічки вище від пястково-фалангового суглоба переходять у тон- кі сухожилки, що закінчуються під сухожилка- ми глибокого згинача на пальмарній звязці відповідного пальця на першій фаланзі.

Усобак таких мязів три (до ІІІ–V пальців), у свиней один (до ІІ пальця). У жуйних їх не- має, у коней рудиментарні, два маленькмх світло-червоних мязи лежать з боків від сухо- жилка глибокого згинача пальця.

Усобак і свиней згинають путовий суглоб.

Спеціальні короткі мязи пальців

Спеціальні короткі мязи пальців забезпечу- ють рухи окремих пальців і є у тварин, в яких більш-менш виражена самостійність сусідніх променів і суглобів до незалежних рухів. Із свій- ських тварин це властиве мясоїдним, у кисті яких відносно добре розчленовані спеціальні

Рис. 3.53. Короткі мязи пальців собаки на пальмарній поверхні:

1 — abdúctor póllicis brévis; 2 — m. fléxor póllicis brévis; 3 — addúctor póllicis; 4 — mm. interóssei; 5 — m. addúctor dígiti II; 6 — m. addúctor dígiti V; 7 — m. fléxor dígiti V; 8 — m. abdúctor dígiti V; 9 залишки кінцевих ніжок глибокого згинача; 10 манжетки кінцевих ніжок поверхневого згинача для відповідних гілок глибокого згинача пальців; I–V відповідні пальці

200

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

мязи пальців, тоді як у свиней вони значною мірою редуковані, у жуйних мають ще більш змінену форму у вигляді окремих звязок і зовсім їх немає у

коней.

Короткий згинач І (великого) пальця — m. fléxor dígiti I (póllicis) brévis (див. рис. 3.53, 2) — розміщений у собак між абдуктором і аддуктором І па- льця. Починається на радіальній звязці запястка і проходить з косо спря- мованими латеродистально волокнами на медіальну сезамоподібну кістку або на проксимальну фалангу І пальця, де й закінчується.

Короткий абдуктор І (великого) пальця — m. abdúctor dígiti І (póllicis) brévis (див. рис. 3.53, 1) — є у собак, незначний, тонкий мяз, що починається на звязках запястка медіально від попереднього мяза і закінчується на звязках пястково-фалангового суглоба та медіально на проксимальній фа- ланзі І пальця.

Аддуктор І (великого) пальця — m. addúctor dígiti I (póllicis) (див. рис. 3.53, 3) — у собак починається на радіальній звязці запястка між коротким згиначем І пальця і міжкістковим мязом ІІ пальця і закінчується на лате- ральній поверхні проксимальної фаланги І пальця.

Абдуктор ІІ пальця — m. abdúctor dígiti ІІ у свиней починається на па- льмарній поверхні ІІ пясткової кістки і закінчується медіально на капсулі пястково-фалангового суглоба та проксимальній фаланзі ІІ пальця. У собак немає.

Аддуктор ІІ пальця — m. addúctor dígiti II (див. рис. 3.53, 5) — у собак по-

чинається на радіальній звязці запястка між міжкістковим мязом ІІ пальця і абдуктором V пальця, закінчується на латеральній поверхні проксимальної фаланги ІІ пальця.

У свиней мяз вкритий сухожилками згиначів пальців і міжкістковим мязом ІІІ пальця. Починається разом з аддуктором V пальця в нижній по- ловині на звязках запястка й на ІІІ та IV пясткових кістках і закінчується тонким сухожилком на осьовій поверхні капсули суглоба та міжпальцевій звязці пястково-фалангового суглоба і на проксимальній фаланзі ІІ пальця.

Згинач ІІ пальця — m. fléxor dígiti II — є у свиней. Починається у вигляді тонкого мязового тяжа майже на середині пястка на сухожилку глибокого згинача і тягнеться медіодистально до ІІ пальця. Його сухожилок перехо- дить з пальмарної на медіальну поверхню, де закріплюється на проксима- льній фаланзі ІІ пальця та на звязках цього пальця.

Згинач V пальця — m. fléxor dígiti V (див. рис. 3.53, 7) — починається на звязці додаткової кістки запястка, що сполучає її з IV пястковою кісткою, і закінчується у свиней на задньо-бічній поверхні проксимальної фаланги та фасції V пальця, а у собак зєднується з сухожилком абдуктора V пальця.

Аддуктор V пальця — m. addúctor dígiti V (див. рис. 3.53, 6) — є у свиней і собак. Починається на радіальній звязці запястка, а у свиней також на ос- новах ІІІ й IV пясткових кісток і закінчується на осьовій поверхні пястково- фалангового суглоба та проксимальної фаланги.

Абдуктор V пальця — m. abdúctor dígiti V (див. рис. 3.53, 8) — починаєть- ся у свиней на основі V пясткової кістки та її фасції, у собак на додатковій кістці запястка і закінчується збоку на капсулі пястково-фалангового суг- лоба та на проксимальній фаланзі V пальця.

201

Розділ 3

Іннервація мязів пальців грудної кінцівки:

Мязи

Довгі розгиначі пальців m. exténsor digitórum commúnis m. exténsor digitórum laterális m. exténsor póllicis lóngus

m. abdúctor póllicis lóngus

Довгі згиначі пальців

m. fléxor digitórum superficiális

m. fléxor digitórum profúndus

mm. interflexórii

Загальні й спеціальні короткі мязи пальців

Нерви

n. radiálіs

n. ulnáris, у мясоїдних n. mediánus

caput

ulnare

 

n. ulnáris

 

 

 

caput

humerale

n. mediánus

caput

radiale

 

 

 

 

 

 

n.mediánus

n. mediánus et

n. ulnáris

МЯЗИ ТАЗОВИХ КІНЦІВОК

Характеризуючи тазову кінцівку, слід зазначити, що рухів тазового поясу навколо крижової кістки немає. Величина розмаху під час поступального руху залежить виключно від рухливості вільної кінцівки.

Міцність звязку таза з хребтом і значна сила мязів, що спрямовуються від таза в бік основного підтримувального стовпа вільних кінцівок, є доказом того, що тазові кінцівки ссавців відіграють значну роль у проштовхуванні тулуба вперед.

Найбільш досконалі, тобто хапальні, рухи цих кінцівок властиві не всім стопохідним, а переважно тим, що добре лазять по деревах, однак і в них тазові кінцівки значно поступаються спритністю перед грудними. При огля- ді тазової кінцівки збоку помітно, що мязиста маса має форму лійки, основа якої розміщена в ділянці крупа й стегна, і що ця основа більша за обємом, ніж у грудної кінцівки. Верхівка лійки досягає у стопо- і пальцехідних заплеснового суглоба, а у копитних копита.

МЯЗИ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА

Кульшовий суглоб багатовісний, тому серед мязів, що діють на цей суг- лоб, розрізняють екстенсори, флексори, абдуктори, аддуктори та ротатори супінатори й пронатори.

Поверхневий сідничний мяз — m. glutéus superficiális. У жуйних і свиней його краніальна частина зростається з напружувачем широкої фасції, а каудальна з двоголовим мязом стегна в сіднично-двоголовий мяз — m. gluteobíceps.

У коней мяз відділений від двоголового мяза стегна, але зростається з каудальним кінцевим зубцем напружувача широкої фасції. Він починається на сідничній фасції і лежить на середньому сідничному мязі вздовж перед- нього краю хребтової голівки двоголового мяза стегна у вигляді мязової пластинки. Закінчується на третьому вертлюзі стегнової кістки та фасції стегна. Кінцевий сухожилок у ділянці вертлюга часто має під собою сумку — búrsa trochantérica m. glutéi superficiális.

202

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Усобак це самостійний мяз. Починається на сідничній фасції, дорсаль- ній ості клубової кістки, а також на хвостовій фасції, бічній частині крижової кістки, поперечному відростку першого хвостового хребця та на верхній по- ловині крижово-горбової звязки. Закінчується нижче від більшого вертлюга стегнової кістки та на її латеральній губі. Між сухожилком і більшим верт-

люгом знаходиться búrsa trochantérica m. glutéi superficiális.

Розгинає кульшовий суглоб і тягне кінцівку назад у собак; у решти тва- рин переважно згинає кульшовий суглоб, тягне вперед і приводить кінцівку.

Середній сідничний мяз — m. glutéus médius (рис. 3.54, 1; рис. 3.55, 12)

наймасивніший із сідничних мязів, зовні вкритий сідничною фасцією і частково поверхневим сідничним мязом.

Ужуйних мяз відносно слабкіший, ніж у решти свійських тварин, менше випинається, що не сприяє опуклості крупа. Крім того, поперекові зубці, що відходять від найдовшого мяза, короткі й тонкі, тому клубовий гребінь помі- тний під шкірою. Мяз починається здебільшого на крилі клубової кістки. Глибша частина мяза відділяється як додатковий сідничний мяз. Середній сідничний мяз закінчується частково мязисто, частково сухожилково на пе- редньому й нижньому краї більшого вертлюга, додатковий сідничний мяз, прикритий латеральною голівкою чотириголового мяза стегна, закріплюєть- ся сильним сухожилком нижче й медіально від переднього краю більшого вертлюга. Під обома кінцевими сухожилками є підсухожилкові сумки — bb. trochantéricae m. glutéi médii.

Уконей середній сідничний мяз найтовщий

з усіх мязів тіла. Він вкритий зовні поверхне- вим сідничним мязом, сідничною та грудопопе- рековою фасціями, починається міцним трику- тної форми поперековим зубцем, верхівка якого досягає першого поперекового хребця, а також на сідничній фасції крила клубової кістки, куті клубової кістки, крижовій кістці, крижово-клу- бовій дорсальній звязці та нижній частині сід- ничної поверхні крила клубової кістки. Його головні мязові зубці закінчуються частково мязисто, частково сухожилково на каудальній частині більшого вертлюга. Від поверхневої, си- льнішої частини мяза не повністю відділяється глибше розміщений m. glutéus accessórius, що закріплюється міцними сухожилками на línea glutéa і збоку від неї на крилі клубової кістки, а

Рис. 3.54. Мязи правої тазової кінцівки собаки з видале-

ними m. ténsor fásciae látae, m. glutéus supf., m. bíceps fémoris (латеральна поверхня):

1 — m. glutéus médius, 1— m. glutéus prof., 1′′ — m. pirifórmis; 2

краніальне і 2каудальне черевця m. sartórius; 3 — mm. gemélli;

4 — m. obturatórius int.; 5 — m. obturatórius ext.; 6 — m. quadrátus fémoris; 7 — m. réctus fémoris, 7— m. vástus later.; 8 — m. semitendinósus; 9 краніальне і 9каудальне черевця m. semimembranósus; 10 — m. addúctor mágnus; 11 — m. iliopsóas; 12 — cáput later. m. gastrocnémius, 12— téndo calcánei; 13 — m. fléxor digit. supf.; 14 — m. tibiális cran., 14його сухожилок; 15 — m. exténsor digit. lóngus, 15його сухожилок; 16 — m. exténsor digit. later., 16його сухожилок; 17 — m. fibuláris lóngus,

17його сухожилок; 18 — m. fibuláris brévis, 18його сухожи-

лок; 19 — m. fléxor hallúcis lóngus, 19його сухожилок; 20 — m. exténsor digit. brévis; 21 — m. interósseus

203

Розділ 3

закінчується широким міцним сухожилком на міжвертлюжному гребені, пе- рекидаючись через більший вертлюг. Між кінцевими сухожилками і біль- шим вертлюгом є вертлюжна сумка.

Усвиней, на відміну від коней, каудодорсально мяз тісно зростається з m. pirifórmis.

Усобак мяз каудально вкритий поверхневим сідничним мязом і, крім того, сідничною фасцією. Починається на латеральній поверхні крила клу-

бової кістки між клубовим гребенем і línea glutéa. Закінчується на віль- ному кінці більшого вертлюга. По задньому краю мяза відщеплюється глибока частка, але вона не відпо-

відає m. glutéus accessórius інших тварин. Вона починається на попе- речних відростках останнього кри- жового і першого хвостового хреб-

ців, а також на ligaméntum sacrotuberále і закінчується на головному сухожилку мяза.

Розгинає кульшовий суглоб, тягне назад і обертає назовні всю кінцівку.

Глибокий сідничний мяз — m. glutéus profúndus (див. рис. 3.54, 1)

розміщений під середнім сіднич- ним мязом, безпосередньо на кульшовому суглобі. Починається на spína ischiádica і тілі клубової кістки і закінчується на більшому вертлюзі стегнової кістки, маючи під собою búrsa trochantérica m. glutéi profúndi.

Абдуктор кінцівки, допомагає се- редньому сідничному мязу.

Грушоподібний мяз — m. pirifórmis (див. рис. 3.54, 1′′). Як само-

стійний мяз виражений у мясоїд- них. У інших свійських тварин зро-

Рис. 3.55. Мязи правої тазової кінцівки со- баки з медіальної поверхні:

1 — m. psóas mínor; 2 — m. psóas májor; 3 крані-

альне і 3каудальне черевця m. sartórius; 4 — m. réctus fémoris, 4— m. vástus mediális; 5 — m. iliácus; 6 — m. pectíneus; 7 — m. addúctor mágnus; 8 — m. grácilis; 9 — m. semimembranósus, 9його краніальна і 9′′ каудальна кінцеві гілки; 10 — m. semitendinósus, 10його пятковий сухожи- лок; 11 — m. obturatórius int.; 12 — m. glutéus médius; 13 — cáput mediále m. gastrocnémius, 13пятковий сухожилок; 14 — m. fléxor digit. supf., 14його сухожилок; 15 — m. fléxor hallúcis long., 15його сухожилок; 16 — m. fléxor digit. long., 16

його сухожилок, 16′′ сухожилок m. fléxor digit. prof.; 17 сухожилок m. tibiális caudális; 18 — m. poplíteus; 19 — m. tibiális cran., 19його сухожилок; 20 сухожилок m. exténsor digit. long.; 21 — m. exténsor digit. brévis; 22 — m. interósseus

204

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

стається із середнім сідничним мязом. Він починається позаду нього на ни- жній поверхні та бічному краї крижової кістки, а закінчується на задньому краї більшого вертлюга стегнової кістки.

Розгинає кульшовий суглоб, супінатор кінцівки.

Напружувач широкої фасції — m. ténsor fásciae látae (рис. 3.56, 3) — си- льний віялоподібний мяз, розміщений під шкірою в трикутнику між макла- ком, кульшовим і колінним суглобами.

Умясоїдних він формує передній контур стегна. Мяз починається на ма- клаку, його волокна в дистальному напрямі розходяться і переходять у ши- рокий апоневроз на бічну поверхню стегна, вливаючись у широку фасцію.

Ужуйних, коней і свиней каудальний кінцевий зубець мяза зєднується з краніовентральним краєм поверхневого сідничного мяза.

Згинає кульшовий суглоб, напружує широку фасцію, розгинаючи при цьому колінний суглоб.

Двоголовий мяз стегна — m. bíceps fémoris (рис. 3.57, 2; див. рис. 3.60, 11)

один з найсильніших мязів тіла, розміщений під шкірою і фасцією на за- дній поверхні таза й стегна. Мяз починається двома голівками: хребтовою на останніх крижових хребцях і задньому краї широкої тазової звязки, а також дорсолате- рально на горбі сідничної кіст- ки; тазовою на сідничному горбі та вентральній поверхні сідничної кістки поблизу затуль- ного отвору.

Обидві голівки мяза зрос- таються між собою, опускають- ся вниз, розширюючись, і пере- ходять у широкий апоневроз, що закінчується на надколінку, латеральній та середній його звязках, гребені великогоміл- кової кістки та фасції гомілки і пятковому горбі. Між мязом і більшим вертлюгом стегнової кістки є сумка — búrsa trochantérica m. bicípitis fémoris, у ді-

лянці колінного суглоба між

Рис. 3.56. Внутрішні поперекові й ме- діальні мязи стегна корови:

1 — m. psóas mínor; 2 — m. iliopsóas; 3 — m. ténsor fásciae látae; 4 — m. réctus fémoris, 4— m. vástus mediális; 5 — m. sartórius; 6 — m. grácilis 6його кінцевий апоневроз, що переходить у fáscia crúris (далі видалено),

6′′ — téndo symphysiális; 7 — m. pectíneus; 8 — pars intrapelvína m. obturatótius int.; 9 — m. semimembranósus; 10 — m. semitendinósus, 10його кінцевий сухожилок; 11 пятковий сухожилок; 12 сухожилок поверхневого згинача пальців; 13 — m. tibiális caud., 13— m. fléxor hallúcis long., 13′′

їх спільний сухожилок; 14 — m. fléxor digit. long., 14його сухожилок; 15 — m. fibuláris tértius, 15його сухожилок; 16 сухожи-

лок m. tibiális cran.; 17 — m. coccýgeus; 18 — m. sacrococcýgeus ventr.

205

Розділ 3

мязом і латеральним виростком стегнової кістки є ще одна підсухожилкова сумка — búrsa subtendínea m. bicípitis fémoris distális.

У жуйних і свиней хребтова голівка зростається з поверхневим сідничним мязом у сіднично-двоголовий мяз — m. gluteobíceps.

Розгинає кульшовий, колінний і заплесновий суглоби кінцівки, що спи- рається (штовхає тулуб вперед), абдуктор кінцівки, задня частина мяза зги- нає колінний суглоб.

Квадратний мяз стегна — m. quadrátus fémoris (див. рис. 3.54, 6) — по-

чинається на вентральній поверхні тіла сідничної кістки, спрямовується вниз і вперед до вертлюжної ямки, нижче від якої закінчується.

Розгинає кульшовий суглоб.

Каудальний абдуктор гомілки — m. abdúctor crúris caudális — є лише у собак. Це тонка, вузька мязова стрічка, що починається на нижньому кінці крижово-горбової звязки, прилягає до внутрішньої поверхні двоголового мяза стегна. У верхній третині гомілки він виходить з-під заднього краю двоголового мяза стегна на латеральну поверхню литкового мяза, зроста- ється з каудальним краєм двоголового мяза стегна і вливається у фасцію гомілки.

Допомагає каудальній гілці двоголового мяза стегна як абдуктор.

Напівсухожилковий мяз — m. semitendinósus (див. рис. 3.54, 8; рис. 3.56,

10; рис. 3.57, 1; рис. 3.60, 5) — у свійських тварин майже мязистий, формує значною мірою задній край стегна. Починається на горбі сідничної кістки, а у свиней і коней, крім того, хребтовою го- лівкою на поперечних і остистих відрост- ках перших хвостових хребців. На рівні колінного суглоба мяз переходить у су- хожилок, який разом з кінцевими сухо- жилками стрункого і кравецького мязів закріплюється медіально на краніально- му краї великогомілкової кістки, а також віддає пятковий сухожилок до горба

пяткової кістки.

При кінцівці, що спирається, розгинає кульшовий, колінний і заплесновий сугло- би, проштовхує тулуб уперед; при висячій кінцівці згинає колінний суглоб, обертає кінцівку досередини і тягне її назад.

Рис. 3.57. Мязи гомілки і стопи свійського бика з латеральної поверхні:

1 — m. réctus fémoris, 1— m. vástus later., 1′′ — m. semitendinósus, 1′′′ — m. semimembranósus: 2 — m. gluteobíceps; 3 — cáput lat. m. gastrocnémius; 3пятковий сухожилок; 4 — m. sóleus; 5 поверхневий згинач паль-

ців; 6 — m. fléxor hallúcis lóngus, 6— m. tibiális caud., 6′′

сухожилок глибокого згинача пальців; 7 — m. interósseus médius, 7його підкріплювальна гілка до сухожилка поверхневого згинача, 7′′ його підкріплювальна гілка до сухожилка бічного розгинача; 8 — m. tibiális cran.; 9 — m. fibuláris tértius, 9його початковий сухожилок разом з m. exténsor digit. long.; 10 поверхневе черевце m. exténsor digit. long., 10його спільний сухожилок для ІІІ

і IV пальців; 11 глибоке черевце m. exténsor digit. long.; 12 — m. exténsor digit. lat., 12його сухожилок для IV пальця; 13 — m. exténsor digit. brévis; 14 — m. fibuláris lóngus, 14його сухожилок

206

МІОЛОГІЯ ВЧЕННЯ ПРО МЯЗИ

Напівперетинчастий мяз — m. semimembranósus (див. рис. 3.54, 9–9; рис. 3.56, 9; рис. 3.57, 1′′′; рис. 3.60, 6) — у свійських тварин мязистий, роз- міщений на медіальній поверхні, позаду стегна. Починається на вентраль- ній поверхні сідничного горба, а у коней і на перших хвостових хребцях, опускається вниз; мязове черевце, а у коней сухожилок, поділяється на дві гілки, що закінчуються на медіальних виростках стегнової й великогомілко- вої кісток.

При кінцівці, що спирається, розгинає куль- шовий і колінний суглоби, проштовхує тулуб впе- ред; при висячій кінцівці тягне кінцівку назад і досередини і є пронатором.

Кравецький мяз — m. sartórius (див. рис. 3.54, 2, 2; рис. 3.55, 3, 3; рис. 3.56, 5; рис. 3.58, 2) — тон-

кий стрічкоподібний мяз, лежить поверхнево на медіальній поверхні стегна. Починається двома голівками: однією на клубовій фасції та кін- цевому сухожилку m. psóas mínor, другою на клубово-лобковому підвищенні. У собак мяз має дві частини: pars craniális, що починається на ма- клаку, і pars caudális, що починається так само, як у решти свійських тварин кравецький мяз. За- кінчується разом із струнким мязом на надколін- ку, медіальній його звязці, фасції гомілки. У собак краніальна частина закінчується на надколінку, а каудальна на великогомілковій кістці.

Згинає кульшовий і розгинає колінний сугло- би, аддуктор кінцівки.

Гребінчастий мяз — m. pectíneus (див. рис. 3.55, 6; 3.56, 7) — невеликий, але міцний мяз ве- ретеноподібної форми, починається на клубово- лобковому підвищенні таза і закінчується на ме- діальній губі стегнової кістки. Медіально прикри- тий струнким, а спереду кравецьким мязами.

Згинає кульшовий суглоб, аддуктор і супінатор кінцівки.

Клубово-поперековий мяз — m. iliopsóas (див. рис. 3.56, 2) — поділяється на клубовий і попере- ковий більший мязи.

Клубовий мяз — m. iliácus (див. рис. 3.55, 5) —

має дві частини: медіальну починається на тілі клубової кістки і латеральну на крилі клубової

Рис. 3.58. Мязи і сухожилки в ділянках правої гомілки й стопи свійського бика спереду:

1 — m. quádriceps fémoris; 2 — m. sartórius; 3 — m. tibiális craniális,

3його сухожилок; 4 — m. fibuláris tértius, 4його сухожилок; 5 поверхневе черевце m. exténsor digit. long., 5його сухожилок; 6

глибоке черевце m. exténsor digit. long., 6його сухожилок; 7 — m. exténsor digit. lat., 7його сухожилок; 8 — m. fibuláris long., 8його сухожилок; 9 — m. exténsor digit. brévis; 10 підкріплювальна гілка m. interósseus médius до сухожилка розгинача

207

Розділ 3

кістки. Закінчується мяз на меншому вертлюзі стегнової кістки, зростаю- чись із кінцевим сухожилком поперекового більшого мяза.

Поперековий більший мяз — m. psóas májor (див. рис. 3.55, 2) — почина-

ється на вентральній поверхні тіл останніх двох грудних і поперекових хре- бців, основах поперечних відростків поперекових хребців і вентральному апоневрозі квадратного мяза попереку, спрямовується каудально, зєднуєть- ся з кінцевим сухожилком клубового мяза і закінчується разом з ним на мен- шому вертлюзі стегнової кістки.

Клубово-поперековий мяз виносить кінцівку вперед, згинаючи при цьому кульшовий суглоб, і обертає кінцівку назовні. При фіксованій кінцівці фік- сує хребет або згинає його.

Поперековий менший мяз — m. psóas mínor (див. рис. 3.55, 1; рис. 3.56, 1)

починається на тілах останніх двох-трьох грудних і перших чотирьох- пяти поперекових хребців, у свиней лише від поперекових хребців і закінчу- ється міцним сухожилком на горбку — tubérculum m. psoátis minóris — або на línea arcuáta клубової кістки.

При фіксованому тазі згинає поперековий відділ хребта; при фіксованому хребті зумовлює більш вертикальну позицію таза.

Стрункий мяз — m. grácilis (див. рис. 3.55, 8; рис. 3.56, 6) — розміщений поверхнево на медіальній поверхні стегна. Починається разом з таким са- мим мязом протилежного боку від тазового зрощення спільним сухожилком téndo symphysiális. Плоске, широке мязове черевце в ділянці коліна перехо- дить у пластинчастий сухожилок, що закінчується на надколінку та його звязці, а також на гребені великогомілкової кістки і фасції гомілки.

Аддуктор; при фіксованій кінцівці тягне тулуб убік; через колінну й гомі- лкову фасції розгинає колінний суглоб.

Привідний мяз — m. addúctor (див. рис. 3.55, 7). У людей розрізняють m. addúctor lóngus, brévis, mágnus i mínimus. У свійських тварин усі мязи зрос-

таються один з одним або один із них з m. pectíneus. У мясоїдних і коней mm. adductóres mágnus i brévis залишаються розділеними, у парнокопитних

вони зростаються в m. addúctor mágnus et brévis. Вся група мязів починаєть- ся вентрально на лобковій і сідничній кістках таза та початковому апонев- розі стрункого мяза — téndo symphysiális — і тягнеться на шорстку поверх- ню стегнової кістки, де й закінчується. Медіально мяз вкритий струнким мязом. Аддуктор кінцівки.

Внутрішній затульний мяз — m. obturatórius intérnus (див. рис. 3.54, 4;

рис. 3.55, 11) — утворює тонку мязову пластинку, є тільки у мясоїдних і ко- ней. Він починається навколо затульного отвору на внутрішній поверхні кіс- ток таза, а у коней також на тілі клубової кістки, переходить своїм тонким сухожилком через меншу сідничну вирізку, де під мязом є сумка, і закінчу- ється у вертлюжній ямці.

Супінатор стегна, допомагає розгиначам кульшового суглоба.

Зовнішній затульний мяз — m. obturatórius extérnus (див. рис. 3.54, 5) —

прикритий гребінчастим, аддуктором і напівперетинчастим мязами, почи- нається на нижній поверхні кісток таза навколо затульного отвору і тягнеть- ся до вертлюжної ямки, в якій і закінчується. У свиней і жуйних мяз бере початок на внутрішній поверхні дна таза, а у свиней і на тілі клубової та

208