Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekz_pitannya_khlib_kond.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
300.54 Кб
Скачать
  1. Цукор-пісок: виробництво,асортимент, показники якості. Упакування, маркування, транспортування і зберігання.

Технологічна схема виробництва цукру-піску включає такі операції: очищення буряків від домішок, одержання бурякової стружки, дифузійного соку, очищення дифузійного соку (дефекація, сатурація, сульфітація, фільтрація), загущення соку, очищення і варіння сиропу, одержання утфелю, центрифугування і пробілювання, сушіння цукру-піску.

Кристалічний цукор залежно від показників якості поділяють на чотири категорії: першу, другу, третю, четверту; Кристалічний цукор виробляють з розмірами кристалів від 0,2 мм до 2,5 мм

Згідно ДСТУ, цукор може вироблятись з цукрових буряків або тростинного цукру-сирцю.

Вимоги до якості. Зовнішній вигляд: білий, чистий без плям і сторонніх домішок, для цукру третьої і четвертої категрій допускають жовтуватий відтінок. Кристалічний цукор повинен бути сипким, без грудочок. Для цукру третьої і четвертої категорій допускають грудочки, що розпадаються у разі легкого натисканя. Запах і смак: Солодкий без сторонніх запаху і присмаку, як в сухому цукрі, так і в його водному розчині, для цукру четвертої категорії допускають слабкий запах меляси. Чистота розчину: розчин цукру (10г цукру у 100см кубічн. дистильованої води) повинен бути прозорим або таким, що має слабу опалесценцію без нерозчинного осаду, механічних та інших домішок. Для цукру третьої і четвертої категорій допускають опалесценцію.

Регулюються фізико-хімічні показники: масова частка сахарози, редукуючи речовин, масова частка вологи, золи, феродомішок, кольоровість розчину. Для цукрів спеціального призначення можуть нормуватись мікробіологічні показники

Асортимент цукру представлений продукцією таких виробників: Гнідавський цукровий завод (м. Луцьк) ТМ "Солодко" – дрібнокристалічний, крупнокристалічний, ТОВ Август-Кий (Київська обл, Гостомель) ТМ Август, ТОВ АТА (м. Київ) ТМ «АТА», ТОВ Рідний продукт(смт. Солоне) ТМ «Хуторок»

Кристалічний цукор першої, другої та третьої категорій фасують масою нетто від 0,25 кг до 2,0 кг в паперові, поліетиленові і поліпропіленові пакети або пакети з комбінованого матеріалу (папір з поліетиленовим або мікровосковим покриттям).

Дозволено фасувати в пакети іншої маси нетто із значенням допустимих відхилів маси нетто від номінального значення

Кристалічний цукор першої, другої та третьої категорій фасують масою нетто від 2,0 г до 100,0 г в художньо оформлені пакетики (порційне фасування), виготовлені з поліетилену, поліпропілену або комбінованого матеріалу.

Фасований цукор пакують масою нетто до 20,0 кг в ящики з гофрованого картону, або в групове паковання з термозсідальної плівки повинна бути не менше 100 г. Кристалічний цукор пакують масою нетто 50 кг в нові тканинні або поліпропіленові мішки, або в тканинні.

Маркування споживчої та транспортної тари має містити таку інформацію: назву продукту із зазначенням категорії; назва й адреса виробника та пакувальника; товарний знак виробника та пакувальника; масу нетто (кг); для фасованої продукції, упакованої в ящики або групове пакування - кількість одиниць фасування і масу нетто одиниці фасування; умови зберігання (відносна вологість); енергетичну (калорійність) та харчову цінність 100 грамів продукту; дату виготовлення та пакування (фасування) (рік); познаку нормативного документа; термін придатності до споживання; номер місця; штрихове кодування. Маркув. пакетиків з цукром порційного фасування повинно містити: назву і товарний знак виробника (пакувальника); назву продукту; масу нетто, грам; познаку нормативного документа.

Цукор перевозять усіма видами транспорту, але цукор, упакований в ящики з гофрованого картону і поліетиленові пакети, можна транспортувати тільки автомобільним транспортом. Криті вагони, контейнери, цукровози мають бути чистими, сухими, без щілин, з верхом, який не протікає. При перевезенні мішки укладаються на піддон або брезент/папір.

Склади мають бути чистими і сухими. Відносна вологість повітря не вище 70% на рівні нижнього піддона. Температура не вище 40 град. С, при тривалому зберіганні не вище +12 град.С. Строк зберігання до 8 років в опалюваних складах, в неопалюваних – від 1,5 до 4.

Обов’язковим є дотримання товарного сусідства.

Соседние файлы в предмете Товароведение