Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Які властивості притамані живій матерії? Обмін речовин і енергії це? Живлення(типи)? Дихання(види)? Гомеостаз? Рух(види)? Свмовідтворення? Ріст? Розвиток? Спадковість? Мінливість?

Живі організми - це цілісні біологічні системи, здатні до саморегуляції та самовідтворення. Рі́вні організа́ції живо́ї мате́рії — ієрархічно супідрядні рівні організації біосистем, що відображають рівні їх ускладнення. Найчастіше виділяють шість основних структурних рівнів життя: молекулярний, клітинний, організмений, популяційно-видовий, біогеоценотичний та біосферний. У типовому випадку кожен з цих рівнів є системою з підсистем нижчого рівня і підсистемою системи вищого рівня.

Живій матерії притаманний обмін речовинами та енергією з навколишнім середовищем. Живі організми здатні засвоювати органічні сполуки, причому деякі з них синтезують ці речовини з неорганічних. Сполуки, які надходять до живих організмів, зазнають у них змін. Частина їх використовується для забезпечення власних потреб організму в енергії, а інша частина - як будівельний матеріал, необхідний для росту та оновлення окремих клітин і організму в цілому. Нагадаємо, що енергія виділяється внаслідок розщеплення органічних сполук. Процеси обміну речовин (метаболізму) становлять сукупність фізичних і хімічних процесів, що відбуваються як в окремих клітинах, так і в цілісному багатоклітинному організмі. Кінцеві продукти обміну речовин організми виводять у довкілля. Туди ж виділяється й частина енергії. Обмін речовин і енергії – або метаболізм – це сукупність хімічних і фізичних перетворень речовин і енергії, які проходять в живому організмі і забезпечують його життєдіяльність. Жи́влення — процес отримання із навколишнього середовища і засвоєння організмом речовин та енергії, що використовуються ним для підтримання життєдіяльності, росту та розмноження. У процесі історичного розвитку (філогенезу) виникло кілька груп організмів, що відрізняються за типом живлення і особливостями обміну речовин.

Типи живлення:

1. Автотрофне живлення – тип живлення, властивий лише рослинам, при якому вони використовують для живлення неорганічні речовини і утворюють з них органічні.

2. Гетеротрофні організми – це ті організми, які споживають органічні сполуки для росту і розвитку та в якості джерела вуглецю. Гетеротрофи приклади: тварини, людина, гриби (шляпкові, цвілеві), а ті рослини (наприклад омела) і мікроорганізми (бактерії), які не здатні до хемо- або фотосинтезу.

Ди́хання — сукупність процесів, які забезпечують надходження в організм кисню, використання його в окиснювальних процесах і видалення з організму вуглекислого газу. Існує два типи дихання людини: грудне (або реберне) і черевне (або діафрагмальне). ГОМЕОСТА́З – здатність біологічних систем підтримувати відносно постійний склад і властивості внутрішнього середовища та сталість основних фізіологічних функцій організму. Рух - це переміщення складових частин клітини, самих клітин, органів організму и самого організму шляхом активної зміни положення чи форми. РУХ ТВАРИН - здатність клітин чи організмів до активних взаємовідносин із середовищем, що виникає як результат скоротливості на різних рівнях організації життя. Рух

- Активний рух тварин (локомоція) - це процес життєдіяльності, у якому беруть участь органели руху та органи руху для активного переміщення клітин чи організмів у просторі.

- Амебоїдний рух - це рух за допомогою несправжніх ніжок, які з'являються завдяки повільному перетіканню цитоплазми й зміні форми клітини.

- Мерехтливий рух - це рух за допомогою джгутиків та війок, які є довгими чи короткими ниткоподібними цитоплазматичними виростами клітин з мі-крово трубочками всередині.

- М'язовий рух - це рух за допомогою скоротливих органів м'язів, в утворенні яких беруть участь м'язові тканини.

Самовідтворення — здатність живого організму, його органу, тканини, клітини або клітинного органоїда або включення до утворення собі подібного.

Ріст – сукупність процесів, які забезпечують збільшення маси, розмірів, об'єму живих організмів.

Спадковість – здатність організмів передавати наступному поколінню свої ознаки і властивості, тобто здатність відтворювати собі подібних.

Мінливість – здатність організмів змінювати свої ознаки і властивості.

Соседние файлы в предмете Биология