Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Закономірності спадковості, встановленні Грегором Менделем: 1-й закон Менделя – як називається? Як формулюється? Схема схрещування? Пояснення?

Перший закон Г.Менделя– закон одноманітності гібридів першого покоління, або закон домінування: при схрещуванні гомозиготних особин, які відрізняються за однією парою альтернативних ознак, спостерігається одноманітність гібридів першого покоління як за фенотипом, так і за генотипом (за фенотипом усі особини мають домінантну ознаку, за генотипом вони гетерозиготні). Гомозигота із жовтим насінням дає гамети А, гомозигота із зеленим насінням дає гамети а, одержуєм гібрид F1Aa (усі рослини із жовтим насінням). Поєднання їх дає зиготу лише одного типуАа.

  1. Закономірності спадковості, встановленні Грегором Менделем: іі-й закон Менделя? Як називається? Як формулюється? Схема схрещування? Пояснення?

Другий закон Г. Менделя– закон розщеплення ознак: при схрещуванні двох гетерозигот (гібридів), які відрізняються за однією парою альтернативних ознак, у потомстві спостерігається розщеплення за фенотипом 3:1 і за генотипом 1:2:1 (рис. 1.1). За фенотипом ¾ особин мають домінантну ознаку, а ¼ - рецесивну. Появу зеленого насіння у другому поколінні Г.Мендель пояснив тим, що успадковуються не самі ознаки, а фактори (гени). На основі цього був сформульований закон чистоти гамет:

алельні гени, знаходячись у гетерозиготному стані, не зливаються, не змінюють один одного і, не втрачаючи своєї індивідуальності, передаються в гамети.

  1. Закономірності спадковості встановленні г. Менделем: ііі-й закон Менделя? Як називається? Як формлюється? Схема схрещування? Пояснення?

Третій закон Менделя- закон незалежного комбінування ознак: при схрещуванні гомозиготних особин, які відрізняються двома (і більше) парами альтернативних ознак, у другому поколінні спостерігається незалежне успадкування і комбінування ознак, якщо гени цих ознак розташовані в різних парах хромосом.

  1. Явище зчепленого успадкування – це? Хромосомна теорія спадковості – основні положення?

Результати досліджень Т.Х. Моргана і його співробітників стали під­ґрунтям для хромосомної теорії спадковості. Вона багато в чому визначи­ла подальший розвиток не лише генетики, а й біології в цілому. Ця теорія, зокрема, дала змогу з’ясувати матеріальну основу законів спадковості, встановлених Г. Менделем, і те, чому в певних випадках характер успад­кування тих чи інших ознак від них відхиляється.

Основні положення хромосомної теорії спадковості такі:

  • гени розташовані в хромосомах у лінійному порядку;

  • різні хромосоми мають неоднакові набори генів, тобто кожна з него­мологічних хромосом має свій унікальний набір генів;

  • кожний ген розташований у хромосомі у певному місці - локусі; алельні гени займають у гомологічних хромосомах однакові локуси;

  • усі гени однієї хромосоми утворюють групу зчеплення, завдяки чому відбувається зчеплене успадкування деяких ознак;

  • сила зчеплення між двома генами, розташованими в одній хромосомі, обернено пропорційна відстані між ними;

  • зчеплення між генами однієї групи порушується внаслідок обміну ді­лянками гомологічних хромосом у профазі першого мейотичного поділу (процес кросинговеру).

Зчеплене зі статтю успадкування — успадкування ознак, що визначаються генами статевих хромосом. Характеризується відхиленням від стандартних менделівських закономірностей успадкування, зокрема спостерігається різне розщеплення у потомства чоловічої і жіночої статі.

Соседние файлы в предмете Биология