Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Обмін речовин та перетворення енергії в організмі – це? Пластичний обмін – це? Яке його значення? Приклади? Енергетичний обмін – це? Його роль? Приклади.

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини — основна властивість живого. Характерні для всіх живих організмів потоки речовин та енергії пов’язані передусім з обміном речовин. ОБМІН РЕЧОВИН — сукупність процесів хімічного перетворення речовин в організмі: від надходження їх з навколишнього середовища й до виведення кінцевих продуктів розпаду на зовні. Єдиним джерелом енергії для організму людини є окиснення органічних речовин, які надходять з їжею. Під час розщеплення харчових продуктів до кінцевих речовин — вуглекислого газу й води, вивільняється енергія. Життєдіяльність людини забезпечується здатністю організму перетворювати одні види енергії в інші. Так, під час розщеплення органічних речовин енергія хімічних зв’язків перетворюється на електричну енергію (проведення нервових імпульсів), механічну (скорочення м’язів), теплову (вивільняється під час роботи).

Пластичний обмін (анаболізм) – сукупність реакцій синтезу складних органічних сполук із простих, які потребують затрат енергії і забезпечують ріст клітин, поновлення їхнього хімічного складу. Усі живі організми потребують певних речовин та енергії для утворення власних органічних сполук. Автотрофні організми здійснюють синтез власних органічних сполук із неорганічних речовин (води і С02), використовуючи енергію світла (фотоавтотрофи) або енергію окисно-відновних хімічних реакцій (хемоавтотрофи). Гетеротрофні організми здійснюють синтез власних органічних речовин, використовуючи готові поживні речовини як джерело простих органічних сполук та енергії. Основними процесами пластичного обміну є біосинтез білків, вуглеводів, ліпідів, нуклеїнових кислот, фотосинтез, хемосинтез.

Складні органічні сполуки

Ферменти

Прості органічні сполуки

Білки

Протеази

Амінокислоти

Жири

Ліпази

Вищі жирні кислоти, спирти

Полісахариди

Амілази

Моносахариди

Нуклеїнові кислоти

Нуклеази

Нуклеотиди

Енергетичний обмін (катаболізм) – це сукупність реакцій розщеплення, які забезпечують розпад складних органічних сполук, що супроводжується вивільненням енергії. За енергетичного обміну частина енергії, яка виділяється лід час розщеплення органічних сполук, розсіюється у вигляді тепла, а частина – запасається у зв'язках АТФ. Енергетичний обмін – це складний і багатоступеневий упорядкований процес. У цілому можна виділити в ньому три етапи утворення енергії: підготовчий, безкисневий і кисневий.

  1. Мітотичний поділ клітини- це? Інтерфаза – це? Які є фази мітозу? Які процеси в них відбуваються? Яке біологічне значення мітозу для людини?

Мітоз – спосіб клітинного поділу, під час якого клітини, що утворюються, ідентичні за генотипом і є точною копією материнської клітини. Мітоз відбувається у декілька стадій (фаз), які безперервно переходять одна в одну. Мітотичний поділ — це спосіб непрямого поділу еукаріотичних клітин, за якого генетичний матеріал рівномірно розподіляється між дочірніми клітинами. У результаті мітотичного поділу утворюються дві дочірні клітини, які є точною генетичною копією материнської клітини. ФАЗИ МІТОЗУ: Інтерф́аза — це комплекс процесів у клітині між двома клітинними поділами. мітоз - це найпоширеніший спосіб поділу ядер клітин. Профаза – фаза спіралізації двохроматидних хромосом. У профазі відбуваються такі процеси: ■ спіралізація (конденсація), тобто вкорочення і потовщення двохроматидних хромосом; ■ розходження центріолей до полюсів; ■ зменшення і зникнення ядерця (ядерець); ■ розпад на фрагменти ядерної оболонки; ■ формування веретена поділу – системи мікротрубочок у клітині, яка ділиться. Забезпечує розходження хромосом у мітозі і мейозі. Метафаза – фаза розташування двохроматидних хромосом на екваторі клітини. У метафазі хромосоми розташовуються на екваторі клітини на рівній відстані від полюсів ядра в одній площині, утворюючи так звану метафазну пластинку. Анафаза – фаза розходження однохроматидних хромосом до полюсів клітин. В анафазі хромосоми поділяються на окремі хроматиди і розходяться до полюсів клітини. Телофаза – фаза деспіралізації однохроматидних хромосом. її називають ще "профазою навпаки", оскільки відбуваються процеси, що є протилежними до процесів профази: деспіралізація однохроматидних хромосом, розташування центріолей біля ядра, формування ядерця (ядерець), утворення ядерної оболонки та руйнування веретена поділу. Біологічне значення мітозу: 1) забезпечує точний розподіл спадкового матеріалу між двома дочірніми клітинами; 2) забезпечує сталість каріотипу при нестатевому розмноженні; 3) лежить в основі нестатевого розмноження, регенерації, росту.

Соседние файлы в предмете Биология