Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать

45. Статеве розмноження організмів. Статеві клітини. Мейоз та його біологічне значення

При статевому розмноженні відбувається злиття двох гамет з утворенням зиготи, з якої розвивається новий організм. Статеве розмноження веде до генетичної мінливості. Підвищення мінливості може бути досягнуто шляхом змішування генів двох різних особин – генетичної рекомбінації, яка є складовою і важливою особливістю статевого розмноження.

Найважливіша роль у поділі клітини належить хромосомам.

Мейоз (від грецьк. meiosis — зменшення) — форма поділу ядра, що супроводжується зменшенням кількості хромосом від диплоїдного (2n) до гаплоїдного (n), тому мейоз називається ще редукційним поділом. Мейоз відбувається при утворенні сперміїв і яйцеклітин (гаметогенез) у тварин і при утворенні спор у рослин та деяких мікроорганізмів. Подібно до мітозу, мейоз — безупинний процес, але його теж можна заради зручності поділити на профазу, метафазу, анафазу і тілофазу.

Статеве розмноження. Мейоз відбувається у всіх організмів, що розмножуються статевим шляхом. Під час запліднення ядра двох гамет зливаються. Мейоз приводить до підтримання постійного диплоїдного набору хромосом для кожного виду (інакше при злитті ядер яйцеклітини та сперматозоїда їх було б кожного разу вдвічі більше).

Генетична мінливість. Мейоз створює можливість для виникнення в гаметах нових комбінацій генів, що веде до генетичних змін у нащадків.

Генотип – спадкова основа організму – сукупність всіх генів організму.

Фенотип – сукупність всіх ознак організму, починаючи із зовнішніх і закінчуючи особливостями будови і функціонування клітини і організмів.

46. Механізм транспорту поживних речовин до клітини

Мікроорганізмам властивий голофітний тип живлення. Вони не мають органів травлення, а поживні речовини надходять у водному розчині різними механізмами. Особлива регуляторна роль в транспорті поживних речовин до середини клітини і виведенні метаболітів назовні належить цитоплазматичній мембрані. ЦПМ має пори малого діаметру, які характеризуються вибірковою напівпроникністю. В ЦПМ локалізовані пермеази – білки переносу із суворою специфічністю до субстратів. Їх кількість буває значною.

Розрізняють такі типи транспорту:

  • активний транспорт – коли з середовища із низькою концентрацією поживних речовин у клітину поступають харчові речовини за допомогою пермеаз і енергії АТФ.

  • полегшена дифузія – коли із середовища з високою концентрацією речовини транспортуються за допомогою пермеаз без затрат енергії.

  • пасивна дифузія – коли із середовища речовини рухаються з зони високої концентрації в зону низької концентрації в клітину за градієнтом концентрації або електростатичного потенціалу.

48. Вплив біотичних факторів на життєдіяльність клітини

До біотичних факторів середовища відносять вплив окремих організмів один на одного і на середовище свого існування, екологічну роль окремих груп організмів, виходячи із способів їх живлення, характеристику харчових ланцюгів і мереж, характер зміни біомаси в ланцюгах харчування та інші чинники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]