Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать

19. Характеристика способів розмноження дріжджів. Характеристика процесу спороутворення у дріжджів. Відмінності гаплоїдних та диплоїдних дріжджів.

  1. Вегетативне розмноження – брунькування, поділ, поділ брунькуванням – не утворюються спеціальні органи

Способи вегетативного розмноження дріжджів:

1 – брунькування; 2 – поділ; 3 – поділ брунькуванням.

Безстатеве – спеціальні органи розмноження утворюються, але злиття клітин не відбувається :

а) утворення балістоспор (Sporobolomyces) спори відштовхуються завдяки різкій зміні осмотичного тиску у краплі рідини між спорою та стеріг мою;

б) утворення артроспор (Trichosporon, Collybia) – за несприятливих умов середовища;

в) утворення товстостінних хламідоспор;

г) утворення бластоспор (Candida). Бластоспори – маленькі вегетативні клітини, які відрізняються тільки розмірами.

А - утворення балістоспор у Sporobolomyces (1 – стерігми; 2 – спори; 3 – краплі води); Б - утворення артроспор у Collybia; В – утворення хламідоспор.

Статеве розмноження – утворюються спеціальні клітини (гамети), які мають гаплоїдний набір хромосом. Гаплоїдні клітини можуть довго розмножуватися вегетативним способом, але у певний момент на такій клітині з’являється копуляційний відросток. Такі відростки з’єднуються, оболонки між ними розчиняються і утворюється копуляційний канал, який поступово розширюється та скорочується. Після цього відбувається плазмогамія – злиття цитоплазм двох клітин та каріогамія – злиття двох ядер. У результаті утворюється диплоїдне ядро, клітина перетворюється на зиготу, а після утворення щільної оболонки – на аску. Після цього відбувається мейоз – редукційний поділ ядра (утворюються ядра з гаплоїдним набором хромосом), після мейозу відбувається утворення аскоспор, а з аскоспор прорастають вегетативні клітини.

Спорооутворення - процес утворення спор; спосіб розмноження дріжджів. У дріжджів спороутворення настає при різкому переході з повноцінного середовища в середовище, бідне живильними речовинами при обов'язковому доступі кисню повітря, достатньої вологості і значному накопиченні запасних речовин у клітині. При цьому спорооутворюючі дріжджі припиняють почкуватися, оболонка потовщується і клітини перетворюються на аски, що містять одну або кілька аскоспор. Ядро дріжджової клітини зазнає мейотичного розподілу. Кожне нове ядро ​​огортається частиною цитоплазми і утворює нову клітину. Однак не всі клітини здатні до спороутворення. Навіть у найбільш сприятливих для спороутворення умовах лише невелика частина дріжджових клітин перетворюється на аски. У звичайних умовах виноробства дріжджі спор не утворюють. Здатність доспороутворення лежить в основі класифікації дріжджів.

Гаплоїдні. У таких дріжджів вегетативне розмноження відбувається в гаплоїдній фазі, а диплоїдна стадія дуже коротка: утворене диплоїдне ядро відразу ж ділиться мейотично з відновленням гаплоїдного стану.

Диплоїдні. У цих дріжджів вегетативно розмножуються тільки диплоїдні клітини. Гаплофаза обмежена молодими асками і аскоспорами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]